Twittermeester
Twitter is mainstream geworden. Freek de Jonge gebruikte het in zijn verkiezingsconference (Femke Halsema twitterde tijdens de voorstelling dat ze was gestopt met roken), de voetballers van het Nederlands elftal kregen deze week een twitterverbod en de chef crisisbeheersing van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters vindt dat de gemeentelijke voorlichters zich serieus op ook het twitter-podium moeten storten als er aanleiding toe is. Freek de Jonge, voetballers en de burgemeesters. Je kunt zeggen wat je wil, maar het zijn niet de new kids on the block die zich in het twittergewoel mengen.
De aanleiding voor de burgemeesters om te gaan kijken wat er nu eigenlijk aan de hand is met al het getwitter was het incident met het vliegtuig van Air Maroc. Het vliegtuig was net opgestegen, kwam boven Haarlem in de problemen en keerde terug naar Amsterdam, met een gans in de motor en een brandje in het landingsgestel. Toen het toestel veilig en wel op de grond stond en de 162 passagiers het ongedeerd hadden verlaten werd er nog volop getwitterd over het vliegtuig in de lucht.
Van de brand, de draai en de lage vlucht terug naar Schiphol was life verslag gedaan. Want twitteraars zijn als KGB-ers: ze zitten overal en zien alles. Als Twitter vroeger had bestaan op kostscholen en internaten had de katholieke kerk op dit moment aanzienlijk minder problemen gehad.
Volop getwitter dus over het vliegtuig. Er werd gesproken over een dreigende crash, over een toestel met 250 passagiers, over een vleugel die in brand stond, even later waren het al ‘brandende motoren’, er zou een brandweerauto over de kop zijn gevlogen. Niks nieuws, eigenlijk. Ga kijken naar een brand in je gemeente en raak in gesprek met de mensen achter de dranghekken. Aangestoken, zelfmoord, een gasexplosie, depressief, echtelijke ruzie, pyromaan, alles kun je verwachten en de waarheid huist ergens tussen al de feitjes.
Zo gaat het ook met twitter, alleen met twitter blijven de uitspraken niet keuvelen achter een dranghek maar vliegen ze meteen de hele wereld over en worden ze moeiteloos versterkt en doorgestuurd. Dat de gemeentes Twitter in de gaten houden is verstandig. In de weblog van de burgemeesters zegt crisisbaas Wouter Jong verstandige dingen. Maar hij is ook aandoenlijke naïef als hij schrijft: “Het ging mij in deze casus vooral over de verbazing dat twitterberichten blind worden geretweet (doorgestuurd), zonder dat de feiten nog even worden gecheckt”. Beste Wouter, de gemiddelde twitteraar checkt net zo veel als de accountant van Bernie Madow.
Het is een boeiend fenomeen, het getwitter. Iedere zin en iedere onzin krijgt een wereldwijd podium. En tussen al die zinnen zitten ware zinnen en onzinnen, relevante en irrelevante. En hij die het beste zeeft houdt er wat aan over.
Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.