BBC ziet in de toekomst nog één kanaal: internet
In de 90 jaar dat de BBC bestaat zijn er een hoop technologische veranderingen voorbij gekomen. Hoe zorgt de omroep ervoor dat de concurrentie het hoofd wordt geboden en dat de content beschikbaar blijft op alle beschikbare devices? Erik Huggers, director Future Media & Technology van de BBC geeft het antwoord. De BBC investeert en innoveert flink. Niet in allerlei verschillende kanalen, maar in één kanaal: het internet. De visie is dat alles in the cloud beschikbaar is met eenvoudige toegang voor iedereen, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt.
De BBC is sinds 1994 serieus met online bezig. Tot nu toe is een ‘laissez fair’ aanpak gehanteerd, waardoor een woud is ontstaan aan platformen en user interfaces. Met de nieuwe strategie ‘Putting quality first’ wordt grote schoonmaak gehouden. Alles moet op één technologisch platform komen, dat volledig in huis wordt ontwikkeld.
BBC werkt aan open internetstandaard
Volgens Huggers is een van de grootste uitdagingen voor de industrie op dit moment dat je je product voor elk apparaatje moet aanpassen. BBC doet dat op dit moment met de iPlayer (de Engelse versie van Uitzending Gemist) voor 25 verschillende devices, waaronder WII, PS3, diverse telefoons en iPad). Dit vergt veel werk en dat is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet voor de kleinere aanbieders. Met het doel de toegang tot de huiskamer te democratiseren is de BBC gestart met het project Canvas. In samenwerking met zeven partners wordt gewerkt aan een open internetstandaard met een software development-kit en open apps-store.
Programma is slechts onderdeel van online product
Interessant is dat Huggers tijdens zijn presentatie niet alleen aandacht besteed aan de technologische veranderingen, maar ook aan de interne cultuurverandering die noodzakelijk is. In het verleden is de BBC altijd geleid door programmamakers, maar inhoud moet nu samenkomen met technologie en design. Volgens Huggers moeten deze twee ‘kampen’ volledig gaan samenwerken, omdat programma’s slechts een onderdeel zijn van een online product. “Als je dat niet door hebt, raak je het rechtstreekse contact met de kijker kwijt.”
Ontwikkeling iPlayer geeft blik op de toekomst
De ontwikkelingen rondom de iPlayer liepen als rode draad door de presentatie van Huggers. De eerste versie werd eind 2007 gelanceerd. Alles uitzendingen waren na zeven dagen beschikbaar, uitsluitend als download en voor Windows. In 2008 volgde een nieuwe versie met een betere user interface, streaming video en HD.
De BBC is enorm verrast door de gebruikscijfers van de iPlayer. In april 2010 werden 123 miljoen video’s en radioprogramma’s afgespeeld. De gemiddelde kijktijd was 60 minuten en de gemiddelde luistertijd 160 minuten. De vraag is natuurlijk of deze consumptie de lineair uitgezonden programma’s kannibaliseert. Het tegengestelde blijkt: de iPlayer is additioneel in gebruik en de consumptie van de lineaire programma’s is zelfs omhoog gegaan. Verder blijkt dat het percentage kijkers dat gebruik maakt van de iPlayer per programma sterk verschilt. Er is een rechtstreeks verband te zien met leeftijd: hoe jonger het kijkerspubliek, hoe meer gebruik wordt gemaakt van de iPlayer. Het is dus duidelijk waar de toekomst heengaat.
iPlayer wordt social
De derde versie van de iPlayer komt eraan. Een van de grootste uitdagingen is hoe je het aanbod voor de kijker vindbaar houdt, met meer dan 300 uur verse tv per week en 6.000 uur radio. Als kijker kan je je registreren via BBC Identity. Daarmee krijg je toegang tot veel nieuwe functionaliteit. Je kan favorieten aanmaken met bijbehorende attendering van nieuwe afleveringen (bijvoorbeeld via e-mail of Twitter). Daarnaast kan je je BBC Identity linken aan je Facebook- en Twitter-account. Daardoor kan je eenvoudig aanbevelingen doen en volgen binnen je netwerk. Ook nieuw is volledige integratie met de Windows Live Messenger. Het idee is dat tv kijken een sociale bezigheid is, kijkers willen ervaringen delen. Je kan met behulp van de nieuwe functionaliteit zien welke vrienden online zijn, wie er gebruikt maakt van de iPlayer en wie er naar hetzelfde programma zit te kijken. Vervolgens kan je met elkaar syncen en met elkaar over het programma praten.
Huggers begon zijn presentatie met het aanhalen van de missie van de BBC, die al in 1922 werd geformuleerd: “Inform, educate en entertain.” 90 Jaar geleden werd deze missie uitgevoerd via de radio, in 2010 uitsluitend nog via internet?
Hieronder kun je de volledige presentatie van Erik Huggens bekijken.
Lees ook de andere artikelen over Mediapark Jaarcongres 2010.