Inspiratie

Telezorg gat in de markt? Intel denkt van wel en lanceert Intel Health Guide

0

Afgelopen woensdag woonde ik op de WCIT 2010-beurs de persconferentie over de lancering van het nieuwe Intel-product de Intel Health Guide bij. Intel beschrijft dit apparaat want, in tegenstelling tot wat ik verwacht had, was het een apparaat met een bijbehorende applicatie, als ‘een belangrijke schakel tussen zorgverleners en de patiënt’ waarmee patiënten en zorgverleners op afstand met elkaar kunnen communiceren, al dan niet met behulp van videogesprekken. Dit met het oog op meer zelfmanagement en een meer actieve rol van de patiënt in zijn eigen gezondheidszorg.

Doug Busch, Vice President en Chief Technoloy Officer Digital Health Group binnen de Intel Corporation en de eerste spreker van de middag, lichtte dat als volgt toe:

“Het is nog helemaal niet lang geleden dat je lang en hard moest zoeken om aan (gezondheids)informatie te komen en daarvoor moest je dan ook nog eens keer je huis voor uit want dat deed je meestal in een bibliotheek en niet bij je thuis. Toen moest je ook echt naar een arts toe om met hem/haar in gesprek te gaan maar inmiddels maakt technologie mogelijk dat dat nu anders kan.

Dat is ook nodig want in de Westerse wereld  is vergrijzing de komende tijd de belangrijkste demografische ontwikkeling. En dat zorgt dat ervoor dat er meer mensen ziek zijn want ouderdom komt helaas nog altijd met gebreken.

Intel koos voor een focus op zorg leveren thuis aan ouderen en chronische zieken bijvoorbeeld diabeten: hoe kan hun leven veraangenaamd, makkelijker en zelfs minder ongezond gemaakt worden. Zelfmanagement wordt daarbij steeds belangrijker en zo ontstond, in samenwerking met artsen en patiënten, de Intel Health Guide. Die was er al in de VS maar is nu dus ook beschikbaar in Nederland”.

Technologie als deel van de oplossing

24696_IHGuide_front_center_up_150dpiDe tweede spreker, Dirk Roziers, Manager EMEA productontwikkeling bij Intel stond ook kort stil bij de vergrijzing maar voegde daaraan toe dat technologie slechts een deel van de oplossing is voor de problemen die die met zich meebrengt.

Technologie kan er weliswaar voor zorgen dat er zorg op afstand geleverd kan worden er zo toe bijdragen dat patiënten meer betrokken raken bij hun eigen zorg maar veel belangrijker is dat de zorg zelf realiseert dat ze anders kan en moet gaan werken.

Het momentum om de Health Guide nu in Nederland te introduceren is er volgens Roziers. Zorg 2.0 en gezondheid 2.0 staan immers steeds vaker op de agenda en vooral patiënten maar voorzichtig aan ook zorgorganisaties beginnen het toe te laten dat de manier waarop ze respectievelijk zorg ontvangen en leveren gaat veranderen.

Hoe gebeurt introductie? Intel gaat niet zelf bij patiënten een systeem installeren maar gaat werken met andere partijen als bijvoorbeeld CURIT die zorgen voor de logistiek en de installatie en er zou een ecosysteem moeten ontstaan rondom zorg op afstand. Maar het gaat met name om een procesverandering zodat de zorg anders gaat werken cq zorgverleners anders gaan werken. Want patiënten willen wel. Dat blijkt ook uit de pilots die Intel deed en doet.

Wat ging vooraf? In 2008 is er een eerste test in Nederland gedaan waaraan 25 patiënten met hartfalen en Prof. de Mol in het AMC meededen. De uitkomsten daarvan waren positief aan beide zijden maar de Engelse versie van de Health Guide-software bleek een probleem te geven voor met name de oudere patiënten. Voor de zorgverleners was de test een eyeopener, die realiseerden zich opeens ‘Zo kan het dus ook/toch’.

Wat volgt? Een nieuwe pilot met zwangere vrouwen met diabetes. Intel heeft in dit geval bewust gekozen voor jonge groep die nog heel leven voor zich heeft en waar winst geboekt c.q. veel bespaard kan worden zodat verzekeraars er ook heil in zien. Want in het huidige zorgstelsel zijn immers degene die ‘over het geld gaan’.

Lessen uit de zorgpraktijk

René van Dijk, Cardioloog en oprichter van CURIT is de laatste spreker van de middag en hij vertelt zijn verhaal vanuit de zorgverlenerspraktijk. Van Dijk is enthousiast over telezorg omdat dit de zorg veel dichterbij mensen brengt die hem nodig hebben.

Ook hij refereert aan de vergrijzing en wijst op het feit dat er in het algemeen minder werkenden zullen zijn en dat dat met name in de zorg tot problemen kan/zal leiden. Tenzij er anders gewerkt gaat worden en telezorg is een voorbeeld van anders werken.

Verzekeraars beginnen nu dus echt te kijken naar vergoedingen voor het leveren van telezorg en naar business cases daarvoor. En één van de gebieden waarin de kosten enorm stijgen is de zorg voor mensen met hartfalen. Die kosten bedroegen al 4 miljoen in 2005 en die stijgen inmiddels harder dan verwacht. Reden genoeg voor Van Dijk om zich dit keer hard te maken voor de actuele pilot met een jongere doelgroep, de aan diabetes lijdende zwangere vrouwen.

Van Dijk benoemt de voordelen die telezorg biedt als volgt (en geeft er meteen ook wat lessen uit praktijk bij):

Voor de patiënt:

  • Kan langer thuis blijven
  • Hoeft minder vaak naar het ziekenhuis
  • Heeft zelf meer regie

Voor de zorg- of hulpverlener:

  • Kan zich beter voorbereiden op de patiënt want beschikt over meer en actuele data.
  • Kan voor meer patiënten zorgen en daarmee kan telezorg dus wezenlijk bijdragen aan capaciteits- en kostenvraagstuk

Lessen uit de praktijk:

  • Moet individueel aangepast kunnen worden aan mogelijkheden van de patiënt
  • Moet geïntegreerd in normale werkproces worden/zijn van artsen en verpleegkundigen anders gaat het nooit werken
  • Visueel contact bleek van toegevoegde waarde voor een aantal patiënten

Het gat in de markt

Met andere woorden, telezorg lijkt inderdaad een gat in de markt. Want zorg leveren daar waar deze nodig is door de bestaande expertise, kennis en kunde naar de patiënt toe te brengen in plaats van andersom levert naar mijn idee zeker veel waarde, zowel op de lange als de korte termijn en in de harde en de zachte zin van het woord.

Maar of de Intel Health Guide dit gat in de markt kan vullen, dat betwijfel ik. Met name het feit dat je weer een apart apparaat met aparte software moet aanschaffen dat ook nog niet in je handtas of broekzak past en dus nog niet erg mobiel is, beschouw ik als een groot nadeel.

jff foto zusterspost

Wat me verder opviel aan de reacties uit de zaal was het feit dat er nog alom gedacht wordt dat de patiëntenadoptie het grootste obstakel zal zijn bij het invoeren van telezorg en andere zorginnovaties. Terwijl ik zelf aan mijn opdrachtgevers in de zorg merk dat nu juist de adoptie door zorgverleners een veel grotere uitdaging is. Ook in de zorg geldt dat de klanten al verder zijn dan hun leveranciers.

En daarom ben ik het wel helemaal eens met het advies aan zorgverleners waarmee Doug Busch de middag afsloot: ‘Begin nu, maak gebruik van beschikbare technologie en pas je workflow, je beleid en je werkwijze aan om te profiteren van wat ICT te bieden heeft.’