Digest: de leeslijst opnieuw uitgevonden
Ik schreef al eens eerder over Read it Later, de online leestlijst voor de browser. Nate Weiner van the Idea Shower heeft dit concept onlangs naar een hoger plan getild met Digest. Je ‘nog te lezen’ lijstje van artikelen en pagina’s op het web was nog nooit zo eenvoudig en overzichtelijk te beheren en te consumeren.
Het idee achter Read it Later is eenvoudig: het biedt je de mogelijkheid om met één druk op de knop vanuit je browser (via een add-on) of je smartphone (app) webcontent te bookmarken waar je op dat moment geen tijd voor hebt, zodat je die later op je gemak kunt lezen of bekijken. De lijst wordt bovendien steeds gesynchroniseerd zodat je op elke computer altijd over je actuele leeslijst beschikt. Dat werk op zich heel goed.
Probleem
Een klein probleem ontstaat op het moment dat je net als ik vele tientallen (ongelezen) items in je leeslijst hebt staan. De lijst wordt dan al snel onoverzichtelijk. Dat is met de komst van Digest opgelost. Net als Lazyfeed is Digest eigenlijk perfect voor de luie internetter. Het vervelende werk om al de met Read it Later vergaarde webcontent te filteren, te rubriceren en op een nette manier te presenteren wordt je met Digest uit handen genomen.
Hoe werkt het?
Bestaande Read it Later gebruikers kunnen na een eenmalige betaling van vijf dollar meteen kennismaken met het gemak van Digest. Zij worden meteen meegenomen naar hun nieuwe gepimpte ‘Digest’ leeslijst. Alle items uit de Read it later leeslijst zijn in de nieuwe omgeving automatisch in rubrieken ondergebracht. Die rubrieken kun je overigens zelf aanpassen (via drag & drop) en een eigen naam geven. Door het toevoegen van meerdere tags en keywords per categorie weet Digest precies welke content automatisch onder welke rubriek ondergebracht moet worden.
Krant met video
Al de items uit je leeslijst worden met Digest niet langer als een kaal lijstje voorgeschoteld maar worden netjes als blokjes tekst met – indien beschikbaar – afbeeldingen die daar bijhoren in een ‘Journal’ gepresenteerd. Zo krijg je dus een prettig leesbare, persoonlijke en keurig ingerichte webpagina tot je beschikking, wat het lezen zeer ten goede komt. Je kunt zelfs alle video content laten verzamelen op één pagina, zodat je in één moeite door op een centrale plaatsal je videocontent kunt bekijken. Handig.
Deel- en draagbaar
Uiteraard heeft de Digest gebruiker in deze tijden van ‘deel maar raak’ de mogelijkheid om zijn of haar leeslijst te delen met mogelijk geïnteresseerden of vrienden en bekenden door deze openbaar te maken. En in een toekomstige update wordt het ook mogelijk om – net als dat nu al kan bij Read it Later – je eigen Digest te benaderen vanaf de iPhone en iPad. Zo heb je altijd je persoonlijke, geactualiseerde Digest bij de hand.
Minpuntje
Digest, dat zich in principe nog in een vroeg bètastadium bevindt, ziet er al heel behoorlijk uit en werkt naar behoren (ik gebruik de dienst nu een paar maanden). Wel vind ik het jammer dat je maar tien verschillende rubrieken kunt aanmaken. Dat is wat aan de krappe kant. Voor de rest is het een heel handig stuk gereedschap als aanvulling op de standaard bookmarks die je in je browser gebruikt. Het stelt mij in ieder geval in de gelegenheid om op een aangename en snelle manier door mijn leeslijst te surfen. Tot op heden heb ik daar nog geen beter uitgewerkt alternatief voor gevonden, maar als die er zijn dan hoor ik dat natuurlijk graag.