Innovatie

The Next Web: Hoe ga je om met critici?

0

Op de laatste dag van The Next Web betrad Tim Ferris het podium. Tim Ferris is na het schrijven van zijn boek ‘The 4 hour workweek‘ behoorlijk in de kijker gekomen. Z’n boek is vaak besproken, hij spreekt op veel conferenties en heeft een groot aantal actieve lezers van zijn blog. Het resultaat: feedback, veel feedback. Veel positief en ook negatief. Hij begon zijn key note met het afspelen van een voicemail van iemand die hem in duidelijke taal aangaf niet onder de indruk van hem te zijn. Hoe ga je nu om met dergelijke feedback? Daar ging hij in zijn key note op in en gaf de toehoorders duidelijke handvatten.

Brandje blussen of juist opstoken?

In de loop van de tijd heeft Ferris veel geleerd over hoe hiermee om te gaan. Op de eerste negatieve reacties op zijn boek bij Amazon ging Ferris nog diep in, maar het haalde niets uit. Tegenwoordig gaat hij nog steeds in op negatieve feedback, maar niet op alle. Hij noemde twee tactieken voor het reageren ‘zuurstof wegnemen’ of ‘benzine op het vuur gooien’. De eerste tactiek zorgt ervoor dat een kleine brand niet uitgroeit tot een grote, de tweede zorgt daar wel voor.

De keuze voor een tactiek maak je door te kijken naar hoe de reactie tot stand is gekomen. Wanneer de reactie gebaseerd is op emoties neem je zuurstof weg. Als de reactie een meer serieuze vorm van kritiek is met feitelijke onderbouwing kun je besluiten benzine op het vuur te gooien. In het eerste geval zorg je ervoor dat (in geval van een blog) je geen extra ‘Google juice’ geeft. Immers des te meer activiteit en reacties bij een blogpost staan, hoe hoger de blogpost bij Google geranked wordt. Om dit te voorkomen neem je zuurstof weg en negeer je de reactie(s). Wanneer er inhoudelijk gereageerd wordt, ga je wel in op de reacties. Zodoende bouw je een band op met je publiek.

Daarnaast moet je grenzen stellen aan wat je toe laat op je podium. Zijn podium is zijn blog en daar gebruikt hij het huiskamer-principe. Je bent als bezoeker in Ferris z’n huiskamer en zo hoor je je ook te gedragen. Je gaat niet met je voeten op tafel liggen of schreeuwen tegen mensen.

Hij gaat hard in op overtredingen van zijn huiskamer-principe vanwege de zogenoemde ‘broken window theory’. Kort gezegd biedt één gebroken ruit in een huis/straat snel een vrijbrief om ook andere ruiten in te gooien. In het Nederlands ook wel te zien als één schaap dat over de dam is. Wanneer je eenmaal iemand toestaat om je regels te overtreden, zullen meer mensen volgen.

Tim Ferris - Keep calm and carry on!

De ‘cross-media trinity’ en basisuitgangspunten

Om te kunnen omgaan met negatieve feedback Ferris heeft een drietal gulden regels, zijn triple A ‘cross-media trinity’. De toevoeging ‘cross-media’ betekent dus dat hij ze toepast bij alle media die hij gebruikt.

Avoid

Blijf weg van mensen die niet oprecht zijn en slechts opzoek zijn om te scoren. Doe research naar mensen waar je tijd (bijvoorbeeld een interview) aan besteed. Wees op de hoogte van de reputatie van een persoon of organisatie waar je mee in zee gaat.

Acknowledge

Zorg dat je mensen niet direct aanvalt als ze je kritiek leveren. De standaard en wellicht afgezaagde communicatietraining-zin “Ik begrijp wat je bedoelt maar…” is hier van toepassing. Geef aan een criticus aan dat je de persoon begrijpt vanuit de perspectieven van die persoon en draag daarnaast andere inzichten aan.

Act

Zorg dat je zelf de regie in handen hebt door pro-actief te zijn en niet enkel reactief op reacties. Een kenmerkend voorbeeld van veel mensen is dat ze de dag beginnen door te kijken wat er in hun mailbox is binnen gekomen. Door te starten met je werkzaamheden wordt je niet geleefd, maar bepaal je zelf wat je doet.

Basisuitgangspunten

Naast deze drie gulden regels heeft Ferris een aantal basisuitgangspunten.

  • Het maakt niet uit hoeveel mensen niet snappen wat je doet, het gaat erom hoeveel mensen het wel snappen.
  • 10% van de mensen vindt altijd een manier om dat wat je zegt persoonlijk op te vatten. Anticipeer daarop.
  • Door te proberen door iedereen aardig gevonden te worden resulteert in middelmatigheid. Je vermijdt hierdoor het nemen van moeilijke beslissingen en je vermijdt dat mensen die het hard nodig hebben de waarheid horen (geïnspireerd door Collin Powell).
  • Als je echt effectief bent in de dingen die je doet, zal 95% van de feedback die je krijgt negatief zijn (geïnspireerd door Scott Borras).
  • Als je wilt verbeteren, accepteer dan dat je door anderen idioot en dom gevonden zal worden (geïnspireerd door Epictus).
  • Goed leven is de beste manier om wraak te nemen. Zodoende ben je ‘in het reine met jezelf’ en sta je achter jezelf.
  • Keep calm and carry on! oftewel, laat de negatievelingen je niet afleiden.

Vervelend dat je altijd van die zeurende mensen hebt, zou je kunnen denken. Ferris is het daar echter niet mee eens. Hij sloot zijn verhaal af met een mooie one liner “You’re only as good as your best enemy”.

De essentie van het verhaal?

Ferris is een goede spreker en vertelt amusant en levendig met veel voorbeelden. Dat spreekt aan. Het is fijn om te horen dat hij ook negatieve reacties ontvangt en dat je je niet gek moet laten maken. Dat neem ik dan ook mee uit zijn verhaal dat platgeslagen neerkomt op ‘negatieve feedback zorgt dat je groeit’, ‘haal eerst adem en denk goed na wat je doet’ en ‘laat je niet gek maken, wees overtuigd van je eigen kennis en kunde’.

Tijdens The Next Web heeft @Marjolijn @wilg schetsen gemaakt van de presentaties. Erg indrukwekkend om te zien. Hieronder is haar schets van de key note  van Tim Ferris opgenomen.

Schets van de key note van Tim Ferris door @Marjolijn

Lees hier alle artikelen over The Next Web 2010.