Innovatie

Innovaties en trends op Transform10-event

0

Logica organiseerde deze week het Transform 10-event. Een unconference waar zij al haar laatste innovaties aan de wereld toont en sprekers uit binnen en buitenland uitdaagt om in enkele minuten de arena te inspireren.  Er zijn 170 aanwezigen die met elkaar al een inspirerend gezelschap vormen. Ik bespreek hieronder een selectie uit een totaal van 12 sprekers en 6 demonstraties die in sneltreinvaart voorbijkwamen op dit event. De namen van de sprekers verwijzen naar hun presentaties.

De eerste keynote is van G.B.S. Bindra, de Global Innovation Director van Logica uit India. Hij spreekt over de opkomst van grote technologieën als de PC en het web, die voortkwamen uit tijden van crisis. Over Microsoft  en Disney die in crisistijden ontstonden. En dan een overview van de nieuwste technologieën van het laatste decennium die met elkaar gemeen hebben dat ze één grote enabler hebben, namelijk ICT.

LGC_037_01_130410_133417bDe wereld transformeert.  We kunnen tegenwoordig alles monitoren. Met satellieten, mobiele telefoons, 68 miljard creditcardtransacties en straks een triljoen apparaten die connected zijn met het internet. Computing everywhere gaat gebeuren. Ook de spreiding van R&D over de aarde vergt nieuwe collaborationtechnieken, zowel binnen je eigen bedrijf, maar ook in de contacten met partners. Dus computing everywhere wordt aangevuld met collaboration op een global level. De auto wordt de volgende plek waar je je computer, tv en entertainmentsystem kunt gebruiken.

New Commerce

Arlette Broex, consultant van Logica, geeft een inleiding over New Commerce, zoals ze dat eerder al deed hier op Frankwatching. De klant is online maar 1 klik weg. Loyaliteit kweken is daarmee een uitdaging. Alles krijgt een antenne. De oplossing is om fans te kweken van je merk, dat zijn namelijk de duurzame klanten waar je op de lange termijn meer aan hebt. Kosten kunnen bespaard worden door self service. IT en marketing moet meer gaan samenwerken. Nieuwe verkoopkanalen ontstaan. Omnipresence voor bedrijven is een must, overal aanwezig zijn! De drie onderstaande cases van Apple, Isolectra en Rabobank vertellen hoe zij dat doen.

Signaleer de behoefte

LGC_049_01_130410_134755bFred van der Ende is onafhankelijk consultant bij Apple. Negen jaar geleden startte Apple met de iPod. Nu, 230 miljoen klanten verder, blijven ze innoveren. Innovatie is een iteratie op een iteratie op een iteratie volgens Fred. Hij komt weer met hét geijkte collaboration innovation voorbeeld, de Senseo van Philips en DE. Signaleer de behoefte! Het gaat niet alleen om het device, maar met betrekking tot de iPod ook om de opkomende behoefte van –legaal- gedownloade muziek. De dienst (iTunes) was wellicht belangrijker dan het device. Het gehele concept is daarmee belangrijker. Wat doet je doelgroep? Wie voelt zich aangesproken? Bijvoorbeeld een ringtone met ultrasone geluiden die mensen boven de 30 jaar niet kunnen horen (leuk  voor in de klas).

Wij zijn als 30+ nog analoog opgevoed. De digital natives zijn de groep die na 1980 is geboren. Apple zag de behoefte van de mobiele gebruiker die wil mailen en websurfen op een telefoon, en daar is de iPhone voor gemaakt. De verkoopcijfers en datagebruikcijfers onderbouwen het succes. Het in-app purchase verhaal is nieuw. Een gamedeveloper kan gamelevels binnen een (iPhone) game app verkopen. Uitgevers houden van dit verhaal. De app store is opnieuw een nieuw verhaal voor new  commerce.

LGC_052_01_130410_135300bDirk Olivier is algemeen directeur van Isolectra. Hij zit met de uitdaging van de hoge kosten voor de zorg in Nederland die nu 50-60 miljard euro per jaar zijn. Realive is daarvoor een nieuw concept van Isolectra. Als er te weinig personeel is, kan een zorgbehoevende op een knop drukken in haar (aanleun)woning voor extra hulp. Er is echter beperkte ruimte voor die opvolging. Een mantelzorger moet daarvoor worden gealloceerd, met name omdat 4 van de 10 meldingen loos alarm is. Van de 3 miljoen mantelzorgers is zeker 10% (300.000) overbelast, wat ze een kwetsbare groep vrijwilligers maakt. Isolectra wil gebruik gaan maken van een sociaal netwerk met beeldondersteuning. Kinderen , buren, ooms, tantes tot uiteindelijk naar een professioneel callcenter, indien de voorgaande lijst van mensen een hulp oproep niet kan beantwoorden om wat voor reden dan ook. Het ‘hulpzoeken’ is in feite een nieuw georganiseerd proces waardoor de zorg beter en efficiënter georganiseerd kan worden. Met beeldverificatieondersteuning wordt het nog makkelijker voor zowel patiënt als mantelzorger. Hierdoor kunnen mensen langer thuis blijven wonen. Uiteindelijk is het doel dit te laten opnemen in het basispakket van de zorgverzekeraar.

‘Now commerce’

LGC_070_01_130410_141304b David Jan Janse is formulemanager mobiel bij Rabobank. Hij wil het niet over new commerce hebben, maar over now commerce. Ik geef hier een aaneenschakeling van zijn citaten. “Mobiel gaat NU van start en dan wil je er ook mee kunnen betalen, denken we bij Rabobank, de bank met ideeën. We investeren vroeg in bepaalde zaken, ook omdat we geen aandeelhouders hebben die korte termijn winsten nastreven. Klanten van Rabobank gebruiken de mobiel voornamelijk thuis. Het is voor veel mensen een beter (persoonlijker) alternatief dan de PC. We willen investeren aan het begin van de Hypecycle. Het is niet over, het gaat juist beginnen! En dat blijkt uit een verdrievoudiging van het aantal mobiele bankierders, met name door de iPhone app. Een gesloten systeem kan dus ook een voordeel hebben!”

“Rabobank gaat nu alles ‘ver-appen” Ook op de verzekeringsmarkt. My Order, waarbij je via je mobiel kunt bestellen en afrekenen is ook een typisch voorbeeld van ‘now commerce’ Van een strandtent tot een bioscoop; het werkt al prima. Zeker eens proberen, en laat je vrienden versteld staan. De mobiel wordt een sociaal apparaat waarbij je met Hyves betalen de ‘Going Dutch’ kunt doen door een rekening bijvoorbeeld te delen. Kleine Peer2Peer betalingen zijn hiermee weer makelijker geworden. Geld moet rollen, Transform!”

Hypes en trends

Justine Marseille geeft de tweede keynote speech. Zij signaleert al 17 jaar vroegtijdige veranderingen in de maatschappij, oftewel trendanalyse, wat zij doet bij The Future Institute. Wat zijn de hypes, en wat zijn de trends die daaruit voortkomen? Zo was 2nd Life natuurlijk een flop voor bijvoorbeeld de gemeente Zoetermeer die een virtueel gemeentehuis liet bouwen. Net als de Poken en de pil van Drion, allemaal overwaaiende hypes. Twitter is dan wellicht een blijvertje. Het is een trend dat het gaat om het aangeven van tijd en plaats. De pil van Drion gaat over het recht op zelfbeschikking tot en met de dood. “Ons leven draait om de economie, of je er nu voor (disco) of tegen (punk) bent”.

De 2,5 % mensen die vooroplopen, de innovators, moeten de rest van de 97,5 % van de mensen voor iets gaan interesseren. Probeer constant te helicopteren om de hypes van de trends te onderscheiden is het advies van Justine. “Alles is connected met iedereen. Je bent niet meer een onderdeel van een bedrijf, een bedrijf is een verzameling individuen. Veel werknemers van grote bedrijven gebruiken al vaak alleen hun Gmail adres en niet hun company mailadres. We gaan “van wonen waar het werk is, naar werken waar men zich thuis voelt”. Ook omdat we los komen van tijd en plaats doordat alles overal toegankelijk is.

LGC_081_01_130410_142534bDe mobiel verdringt de PC. “We gaan van tekst, naar beeld, naar spraak”.  Als voorbeeld noemt Justine de Mechanical Turk, die klussen kan verdelen over grote groepen mensen. Opgezet door Amazon en Google (Earth) die een virtuele zoektocht opzetten naar Steve Fosset. Beelden van Google Earth voor- en na de verdwijning van Fosset werden door 50.000 mensen vergeleken. Fosset zelf werd niet gevonden, wel 14 andere, eerder verdwenen vliegtuigen. We hebben zo veel, dat we inmiddels een beetje misselijk worden van onze rijkdom. Zilok is een Belgisch initiatief van een paar jongens die allemaal een niet gebruikte super klopboor in huis hadden, die eigenlijk maar 5 minuten per jaar werd gebruikt. Ook hun vriendinnen hadden erg dure tasjes die slechts een paar maal per jaar werden gedragen. Zo werd het idee van het verhuren van klopboren en Gucci tasjes geboren. Justine Marseille ziet een trend die gaat naar het ‘waarde ruilen’. We gaan naar markten die zich gedragen als een soort flahsmobs, vergelijk WePC . Je krijgt nu al 30.000 gratis e-boeken bij de iPad. Niet voor te stellen vroeger.

Friedman zei een paar jaar geleden: “Iedereen is aangesloten maar niemand trekt aan de touwtjes”.  20% van de mensen maakt nu de content voor de andere 80%.  Belangrijke trendontwikkeling is de beweging van massamedia naar micromedia. In 2005 kenden we de micromedia eigenlijk nog niet. Twitter is daar een voorbeeld van. Ook de massamedia gebruiken Twitter nu als bron of citeren er letterlijk uit. We gaan van BigBrother naar BigSister; Van controlerende tech naar privacy bij mij, waar ik bepaal wie wat mag zien van mij. Vergelijk Layar die nu zelfs een stoppen met roken app heeft (my stop buddy). De slimme chip komt in handen van het individu en kent privileges toe aan derden. We gaan van hunters naar farmers.  Haar uitsmijter is dat “de mannen -naarmate ze ouder worden- steeds feminiemer worden”. Dat geeft een hartelijke lachsalvo in deze zaal met overwegend wat oudere mannen.

Bekijk de overige presentaties, foto’s en video’s hier, of zie de vele reacties op de twitter stream.