Gespot

Digital Daisy: Mening van online consumenten

0

Wat vinden consumenten van jouw merk? Een gesprek met René Jaspers van Lowe/Draftfcb over Digital Daisy.

Wat doet de applicatie?

“Digital Daisy is een online branding monitor waarmee adverteerders dagelijks nauwgezet kunnen volgen wat de ongecensureerde meningen van consumenten over hun merk zijn.

Het innovatieve van Digital Daisy is dat we niet alleen analyseren hoe vaak er over merken wordt gesproken, en of de meningen van consumenten positief of negatief zijn, maar ook wat merken voor verschillende mensen betekenen. Welke connecties maken mensen als ze aan merken denken? En welke merkeigenschappen vinden ze het meest opvallend? Daarnaast kan Digital Daisy veranderingen in frequentie, sentiment en merkbetekenis relateren aan nieuwsberichten, productintroducties of reclamecampagnes.”

Waarom deze applicatie?

“Lowe/Draftfcb gebruikt in haar advisering altijd inzichten over de consument. Dan is het heel nuttig als je ook inzichten kunt krijgen van meningen van consumenten zoals ze die online uiten. Aanvullend voordeel is dat Digital Daisy een waardevolle toevoeging wordt op “offline” onderzoek en kan volgen wat de effecten online zijn van bijvoorbeeld een nieuwe reclamecampagne. Of denk aan toepassingen voor concurrentie-onderzoek, behoeftenanalyses en webcare. Belangrijke zaken voor een communicatiebureau dat haar opdrachtgevers zo goed mogelijk probeert te adviseren.”

Hoe werkt de applicatie?

“Digital Daisy monitort nu een dertigtal standaard bronnen uit het social medialandschap, zoals Twitter, Geenstijl, Hyves, Kassa, web-log, maar ook nieuws-, en zoeksites als De Telegraaf, NU.nl, Yahoo en dergelijke. Deze dertigtal bronnen worden uitgebreid op basis van klantspecifieke wensen.

Op basis van zoektermen, afgestemd met de opdrachtgever, worden bronnen gescrapt. Het scrapen en analyseren gebeurt bij Digital Daisy op een wetenschappelijk verantwoorde wijze om zo tot de meest valide analyses te komen. Uiteindelijk wordt de geïnterpreteerde data gevisualiseerd en in een monitor (dashboard) op een afgeschermde website geplaatst. En zo toegankelijk gemaakt voor de opdrachtgever.”

 

Wat zijn de facts?

“Op dit moment passen wij Digital Daisy toe voor onze huidige opdrachtgevers. Daarnaast werken wij ook al met opdrachtgevers die alleen Digital Daisy van ons afnemen.

Hierboven is een screenshot te zien van DSB voor en tijdens het faillissement. Wij willen niet suggereren dat wij het faillissement hadden kunnen voorkomen, maar de negatieve dan wel positieve worth-of-mouth hadden wij in een vroeg stadium kunnen registreren. Waardoor bijvoorbeeld een passend (crisis) communicatieplan ontwikkeld had kunnen worden.”

Wie maakt de applicatie?

“De ontwikkeling van Digital Daisy wordt uitgevoerd door een team van de Vrije Universiteit Amsterdam en Lowe/Draftfcb. Bij de Vrije Universiteit Amsterdam zijn dit omder andere: Ivar Vermeulen (Assistant Professor, Communication Science), Wouter van Atteveldt (Assistant Professor, Communication Science).

Bij Lowe/Draftfcb zijn dit onder andere Wouter van Bentum (CustomerIntelligence Director), Otto Barnard (Producer Interactive Media) en Jorn Huiden (project manager) en ikzelf als Managing Director.