Innovatie

Prijs is afspraak

0

Een prijs is een afspraak. Een goed wisselt van eigenaar en tegelijkertijd gaat er geld van de ander naar de een. In de ogen van beide partijen is de prijs een redelijke vergoeding. Soms staat een prijs nog niet vast. Meestal biedt de koper minder dan de verkoper wil betalen. En uiteindelijk komt er een prijs tot stand die ergens tussen de beide openingsboden lag. Deze tijdrovende bezigheid heet ‘onderhandelen’. Een veiling is ook een vorm van onderhandelen.

Soms worden er prijs-afspraken gemaakt door leveranciers onderling. Het lijkt niet te mogen, maar het gebeurt legaal. De vaste boekenprijs is hier een voorbeeld van. De koper heeft niets te vertellen. De constatering nu is dat de verkoper steeds minder invloed heeft op de prijs die de koper betaalt. Dat komt omdat kopers elkaar steeds beter kunnen bereiken. Direct, of indirect. Ze praten met elkaar, ze vergelijken prijzen, ze organiseren zich. Dat heeft alles met het internet te maken. Met als gevolg dat de prijs-macht in de keten naar beneden zakt.

boekIn de verzekeringswereld hoor je steeds meer het begrip Customer Agreed Remuneration (CAR). De verzekeraars hebben hun eigen ruiten ingegooid door hun onbegrijpelijke prijzen. Letterlijk wordt nu dus gezegd: de klant (customer) moet een beloning (remuneration) gaan betalen waar hij het mee eens is (agreed). Het lijkt volstrekt redelijk om hiervan uit te gaan, maar het is wel zorgelijk dat je het zo hardop moet zeggen. Het betekent dus dat de klant nog nooit een prijs betaalde waar hij het mee eens was. Een klant had namelijk niets te vinden. Er is groot verzet bij de intermediairs tegen dit CAR-beloningsmodel. Ze vinden dat het Verbond van Verzekeraars zich te veel bemoeit met de prijsvorming. De tussenlaag wil zelf de prijs kunnen bepalen, en dit vooral niet overlaten aan de klant. Transparantie is mooi, maar niet in mijn wijk.

Ook in de boekenwereld zakt de macht langzaam naar beneden; deze komt steeds meer bij de tussenhandel, vooral als het digitale boeken betreft. Het is ook zottigheid dat je bijna net zoveel voor een digitaal boek betaalt als voor een papieren boek. Bij Amazon wordt $9,99 gevraagd voor een bestseller, een kleine €7,50 dus. Kijk, dat gaat eindelijk de goede kant op.

De Amerikaanse professor Negroponte schijnt gezegd te hebben dat het papieren boek gaat verdwijnen. Negroponte is gek. Hoe goedkoper het digitale boek nu is, hoe langer het papieren boek zal blijven bestaan. Het gaat namelijk om het lezen, en niet om het medium. En de klant zal uiteindelijk bepalen hoeveel hij wil betalen voor een mooi verhaal.

En we zullen ons altijd blijven verzekeren. Tegen een prijs die ons goeddunkt. Een prijs is immers een afspraak, en wij consumenten krijgen steeds meer te zeggen in deze afspraak.

Deze column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.