Ouderwets of nieuwerwets computeren?

0

Het is wel even slikken en schrikken voor iedereen die zichzelf een ervaren computergebruiker noemt. Maar als je er wat langer over nadenkt dan zou Steven Frank wel eens gelijk kunnen hebben met zijn betoog dat de computer van de toekomst meer lijkt op een iPhone of iPad dan de zelfbenoemde computerexperts van nu lief is. Niet zozeer qua vorm, maar wel in de manier waarop je het apparaat gebruikt of kunt gebruiken.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

In tegenstelling tot wat we nu – en dat is een ruim begrip, want het slaat in dit geval op een periode van 10 a 20 jaar – gewend zijn, werkt de computer van de toekomst, ofwel de ‘New World- computer’ zoals Frank dat noemt, uitsluitend taakgericht. En dat doet hij snel, veilig en op een direct begrijpelijk manier. Crashes komen nauwelijks voor, en de accu gaat langer mee omdat er slechts één taak tegelijk wordt uitgevoerd.

Voor ons, de mensen uit de Oude Computerwereld, voelt dat waarschijnlijk als een verlies van vrijheid en bewegingsruimte. Omdat we denken in andere termen: bijvoorbeeld in interfaces waarin het wemelt van de toolbars en van applicaties die hun data bij zich houden, en die weliswaar hun mappen aan ons tonen, maar die ons welbeschouwd ophouden bij het uitvoeren van de taken die we willen uitvoeren.

Van multi- naar singletasking

We denken misschien nog wel dat we ‘moeten’ multitasken, omdat we denken dat dat bij het ‘expert zijn’ hoort. Maar tijden veranderen en ook wij veranderen veelal ongemerkt mee. Want wie van ons doet nog iets met microfiches? Of met ponskaarten? En wie gebruikt er nog floppies of zelfs een typemachine?

toetsenbord-stickers-les-invasions-ephemeres

Dat zullen er niet veel zijn. En dat betekent dat de Nieuwe Computerwereld, die Frank al aangekondigd ziet in de iPad en de iPhone, inderdaad zo maar werkelijkheid zou kunnen worden.

Waardoor de toekomst van het computeren er ongeveer zo uit gaat zien:

  1. de interface is gebaseerd op het direct kunnen bewerken van data-objecten
  2. de wijze waarop bestanden worden opgeslagen is onzichtbaar- want niet relevant- voor de gebruiker
  3. gebruiksgemak staat voorop en dat gaat ten koste van de flexibiliteit zoals we die nu kennen
  4. gebruiksgemak gaat boven de belangen van ontwikkelaars en hardware- en softwareleveranciers
  5. de interface ligt over taakgerichte applicaties en over overal beschikbare web apps heen

Met één been in de oude en met het andere in de nieuwe wereld

Zelf sta ik volgens mij met één been in de Oude en met het andere in de Nieuwe Computereereld. Want hoe blij ik ook ben met mijn Mac en hoezeer ik ook van multitasking houd, ik geloof tegelijkertijd dat het gebruiken van een computer nog veel en veel beter kan, nog gebruiksvriendelijker, nog sneller en vanzelfsprekender en hopelijk ook nog veel energiezuiniger.

how-it-works_the-computer

En als dat betekent dat ik over moet stappen op een ‘New World Computer’ dan doe ik dat. Waarschijnlijk niet van vandaag op morgen – alhoewel ik al een iPhone heb en dus al een beetje kan wennen aan het uitvoeren van slechts één taak tegelijk – maar ik ga het ongetwijfeld doen. Want ik mis de typemachine, de floppies, de microfiches niet en ik heb met allemaal gewerkt.

Bovendien realiseerde ik me tijdens het schrijven van deze blogpost dat ik misschien al begonnen ben met het afscheid nemen van het multitasken waar ik ooit behoorlijk trots op was. Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik inmiddels zoveel mogelijk ‘browserbased’ werk terwijl ik vroeger ontelbaar veel applicaties tegelijkertijd open had staan.

Maar hoe het ook zij, al met al vind ik het artikel van Frank een echte eye-opener en het maakt me erg benieuwd naar jullie Oude of wie weet ook al Nieuwe Computerwereld-ervaringen.

Dit artikel verschijnt ook op fackeldeyfinds.