YouTube raakt de controle kwijt

0

Op 17 maart kondigde YouTube een nieuwe mijlpaal aan. In 1 minuut tijd wordt er 24 uur aan videomateriaal op de servers van YouTube neergezet. Een dag uit het leven van Jack Bauer dus, zoals ze zelf zo trots aankondigen.

Wanneer je deze getallen even doorrekent, dan wordt er meer dan 2 miljoen minuten (oftewel 34.560 uur) per dag geüpload. In een jaar tijd is dit 12.614.400 uur. Je hebt dus 1.440 (12.614.400 / (24 * 365)) jaar nodig om al deze filmpjes ooit te kunnen zien. Dit is voor niemand weggelegd.

20100318_youtube

En de groei van YouTube zet maar door zoals bovenstaande grafiek laat zien. Volgend jaar zal er dus wel een nieuw record in de boeken getoond kunnen worden. Maar zitten aan dit succesverhaal ook geen negatieve kanten?

De vraag die bij mij namelijk opkomt, is wie deze enorme hoeveelheid aan video’s op hun inhoud controleert. Nu heeft iedereen de mogelijkheid op YouTube om een video als ‘inappropriate’ aan te merken, maar gezien het grote aantal video’s dat per minuut aan YouTube wordt toevertrouwd, lijkt het mij een schier onmogelijke zaak dat gebruikers van YouTube alle video’s kunnen beoordelen op hun inhoud.

Moedermaatschappij Google dacht hier in augustus 2008 duidelijk anders over: “We have strict rules on what’s allowed, and a system that enables anyone who sees inappropriate content to report it to our 24/7 review team and have it dealt with promptly. We educate our community on the rules and include a direct link from every YouTube page to make this process as easy as possible for our users. Given the volume of content uploaded on our site, we think this is by far the most effective way to make sure that the tiny minority of videos that break the rules come down quickly.

Dan maar de proef op de som. In december 2008 was YouTube nog veroordeeld voor het hosten en aanbieden van pro-nazi videomateriaal. Komt dit materiaal nog voor of niet? Door simpelweg te zoeken “Sieg Heil” op YouTube krijg ik direct veel video’s terug.

20100318_youtubesiegheil

De allereerste video is op 28 februari 2008 geupload en is inmiddels meer dan 55.000 keer bekeken. Volgens de uploader van de video is het een “video with a lot of cool pictures of what we believe in” . En wanneer je de video bekijkt wordt je niet vrolijk. Een grote ophemeling van de Nazi’s. Ook de meer dan 650 comments liegen er niet om.

De tweede video toont Adolf Hilter uit een fragment van de nazi-propaganda film Triumph of the Will. Om historische redenen kun je dit fragment het voordeel van de twijfel geven, maar ook hier vertellen de meer dan 4500 comments een ander verhaal.

De derde video is precies hetzelfde verhaal als hierboven. In beeld slechts de woorden “Sieg Heil”, in mei 2008 geüpload en inmiddels meer dan 100.000 keer bekeken.

Een duidelijk verhaal. YouTube faalt aan alle kanten om dit soort content te weren van haar site. Sterker nog, het staat bovenaan in de zoekresultaten. Het simpelweg vertrouwen op de welwillendheid van haar gebruikers om kwalijke content aan te geve mislukt jammerlijk. De te grote hoeveelheid aan filmmateriaal kan niet beoordeeld worden door mensen. Er zal een software programma moeten komen dat dit soort schadelijke content van de site weert. En dat kan niet al te moeilijk zijn gezien de stappen voorwaarts die Google maakt met haar software voor vertalen en beeldherkenning.

Toch?