Klopjacht op Twitter naar moordenaar
Gisterenavond lag Ziggo bij mij thuis eruit. Via Twitter werd ik er op geattendeerd dat ik niet de enige was. Meer dan anderhalf miljoen mensen hadden last van hetzelfde verschijnsel. Ook zij hadden geen beeld. Rond hetzelfde tijdstip, iets na 21:00 uur, vernam ik wederom via Twitter het bericht dat er om 21.30 uur een extra nieuwsuitzending over het 12-jarige meisje Milly Boele uitgezonden zou worden. Het deed mij het ergste vermoeden.
Op Twitter barstte direct de discussie los. Extra veel mensen aanwezig als gevolg van het uitvallen van Ziggo. Met zijn allen waren we op zoek naar het laatste nieuws omtrent Milly. Vooral ook veel speculaties of het meisje gevonden was en of ze nog leefde. Iets voor 21.30 uur kwam de eerste tweet naar buiten die de dood van Milly vermeldde. Cameramanpeter had de twijfelachtige eer. Zijn bericht werd niet echt opgemerkt in de stroom. Slechts een aantal mensen retweeten zijn bericht.
Een kleine tien minuten later barstte de bom los. Frits Wester maakte via zijn Twitter account aan zijn followers kenbaar dat Milly dood was.
Een tsunami aan retweets barstte los waarin mensen hun ongeloof en afschuw vermelden. Ook werden er vraagtekens gesteld bij de juistheid van Frits Wester zijn tweet. En de wijze waarop het nieuws naar buiten werd gebracht. Was het nu sensatie of informatie? (Lees ook: ramptoerisme op Twitter)
- @jochemgeerdink lees de tweets maar terug. Dood, niet dood, wel niet feit geen feit…niveau lokale krant @fritswester @AntoinRTLNieuws
- @Baklap2 dit soort dingen zijn heel lastig, het nieuws en de eigen emotie. Niet iets voor primeur ofzo. Had wel sneller openheid verwacht
- @fritswester ik begrijp dat het lastig is maar daar hebben we jullie toch voor? Verwacht toch wel iets meer nuance dan maar wellicht ½
- @Baklap2 nogmaals houd dit soort zaken altijd uren stil juist vanwege. Maar wat moet je als iedereen volgt en top pol just bevestigd?
- @fritswester weet ik Frits your call maar als ik Antoine lees:bevestigd en 10 minuten daarna:niet bevestigd dan vind ik dat erg lomp 🙂
- @Baklap2 com met mensen ter plekke die al half in uitzending is soms lastig. Kijk ook naar volgende uitzendingen
Na deze tweet van Frits Wester werd het lange tijd speculeren. Officiële instanties gaven niet thuis. Wel werd bekend dat een overbuurman, een 26-jarige politieagent, de vermoedelijke dader zou zijn. Wat nu volgde was een digitale klopjacht.
De Telegraaf had als eerste een foto van de dader, die zij even later weer verwijderden. In de comments van GeenStijl werd even na 23.00 uur de volledige naam van de dader alsmede een url naar zijn Hyvesprofiel gepost. Dit Hyvesprofiel werd vrij snel offline gehaald, maar foto’s van de dader bleven nog lange tijd in de cache staan. Het toppunt van de klopjacht werd iets na middernacht op GeenStijl gepubliceerd. Foto’s en naam van de verdachte werden in een nieuwe post aan de grote klok gehangen. Reaguurder Jorix ging met deze informatie aan de slag en richtte nog meer schade aan. De moeder en een ex-vriendin werden erbij gehaald.
Zelf ben ik ook geen heilig boontje. Ook ik deed mee aan deze klopjacht. Ik retweette een aantal berichten over de dader. En op mijn weblog Jaggle.nl posten wij ook een bericht omtrent de dood van Milly en een link naar de foto van de mogelijke dader. De confrontatie met je eigen tekortkomingen, ook daar helpt Twitter bij. Een digitale tik om mijn oren kreeg ik van Annette Teeuwen.
Onschuldig tot het tegendeel bewezen is? Een begrip dat wij schijnbaar niet meer kennen in deze realtime maatschappij. Dankzij sociale media is iedereen zowel ontvanger als zender geworden. De nuance, de objectiviteit, de analyse, de filtering zijn eigenschappen van een professionele journalist. Kennelijk bezitten de “burgerjournalisten” deze capaciteiten nog niet, met als direct gevolg een roddelcircuit dat uiteindelijk omslaat in een digitale klopjacht.
Ook een professioneel journalist als Frits Wester heeft het volgens mij nog moeilijk met deze nieuwe realtime informatie. Ook hij moet wennen aan de kracht van een medium als Twitter. (Lees ook de visie van Molovich op het gebeuren van gisteren: “De scoop van Frits Wester” en de zienswijze van Rick Mans: “Wordt slecht nieuws alleen maar slechter door Social Media“. En natuurlijk de column van JP Geelen en de reactie hierop van GeenStijl.) De ruwe ongefilterde informatie is keihard in je gezicht, confronterend. Hoe moet je hier mee omgaan? Zijn de regels veranderd? Wat zijn de grenzen? Wat zijn de normen en waarden die wij moeten volgen? Tijd voor bezinning dus.