Final Fantasy is na 22 jaar nog steeds de moeite waard

0

FW_Ellen_introNaast de tsunami aan kleine snelle games in de App Store, duiken er af en toe titels op die zich onderscheiden, zoals het klassieke Final Fantasy dat vorige week voor de iPhone verscheen. Reeds in 1987 zag dit eerste deeltje het levenslicht en het redde destijds uitgever Squaresoft van haar financiële problemen.

Inmiddels is de serie op de grote consoles toe aan deel XIII, maar desondanks is de klassieke versie nog steeds de moeite waard. Al is het maar omdat deze game een inspiratiebron is geweest voor veel opvolgers in het RPG-genre en het altijd weer leuk is om zo’n klassieker te spelen en te meten met de games van vandaag de dag.

Wat valt op?

FW_Ellen_plaatje2Wat de fans van de serie direct zal opvallen, is dat de iPhone-versie niet helemaal gelijk is aan de klassieke versie, maar wel veel lijkt op de remakes die we de afgelopen tijd al op andere handhelds hebben gezien.

Zo is de moeilijkheidsgraad van het spel wat minder hoog, kun je overal buiten de gevechten opslaan en zijn de graphics van beduidend betere kwaliteit dan vroeger.

Ook zijn er twee extra omgevingen toegevoegd. Verder zijn de nutteloze aanvallen van teamleden op reeds uitgeschakelde vijanden afgeschaft. Dit alles moet er voor zorgen dat het spel ook voor gamers van nu leuk is.

Is het wat?

FW_Ellen_plaatje3Wat mij in de game aanspreekt, is dat er eindelijk weer een echt uitgebreide avonturengame beschikbaar is. Ik ben dol op RPG’s met pittige gevechten en een eindbaas is mij niet gauw te lastig. Op de iPhone zijn er helaas nog weinig games die dit soort uitdaging bieden, dus een klassieker als Final Fantasy is voor mij een must-have.

De bediening via menu’s en het touchscreen beviel me echter matig. Bij elk gevecht moet je vrij veel knoppen aantikken en dat haalt de vaart wat uit de game, zeker gezien het grote aantal willekeurige gevechten dat je moet leveren. Hou je van kleine, snelle games op je telefoon, dan zul je Final Fantasy waarschijnlijk te langdradig en saai vinden. Hou je van lange avonturen of ben je een fan van RPG’s en de serie? Dan kun je met dit spel de batterij van je telefoon weer helemaal leegspelen.

Prijs: €6,99 (App store)

Dit artikel werd eveneens gepubliceerd op Bashers.nl