Nieuws-websites scoren slecht op duurzaamheid

0

Goede digitale communicatie is goed voor het milieu. Want: minder papier. Maar websites zijn natuurlijk ook niet energieneutraal. De CO2-uitstoot van en door ICT is zelfs even groot als die van het internationale vliegverkeer. Het is tijd voor duurzame websites. Hoe groen is de jouwe?

Hoe bepaal je de duurzaamheid van je website? Daarover ging de tweede Jubileumclass van Romae internet en content, vorige maand. Speciaal hiervoor heeft Romae de sites van de gasten en van tien belangrijke nieuwssites laten testen door cleanbits en IpingTest.

AD 34 keer zwaarder dan New York Times

Conclusies: de relaties van Romae doen het niet zo slecht. Hun websites zijn gemiddeld veel duurzamer dan de belangrijkste nieuwssites op het moment. Die nieuwssites doen het niet alleen gemiddeld slechter. De negatieve uitschieters zijn ook heel groot. Zo is de website van het AD 34 keer zwaarder dan de site van The New York Times en bijna 7 keer langzamer.

Groene hosting

De grootste winst valt te halen bij de datacentra. Er zijn genoeg providers die hun energiehuishouding op orde hebben en die groene stroom gebruiken. De energie die nodig is om servers, sites, racks, datacentra te laten draaien, kun je ook compenseren. De tien nieuwsistes die we hebben onderzocht, scoorden hier geen van alle punten. Van de gasten op de Jubileumclass wel. Oxfam Novib, GreenValley, Greenlight Consultancy, Provincie Utrecht, Woonstad Rotterdam en Romae zijn bijvoorbeeld ‘groen’. Test zelf hoe groen je provider is op www.cleanbits.nl.

Snelheid en zwaarte

Ook zijn de websites getest op zwaarte en snelheid. Dat zijn twee aspecten die rechtstreeks van invloed zijn op het energieverbuik van de eigen servers èn van de eindgebruiker. In dit onderzoek zijn verschillende pagina’s van de websites enkele honderden malen opgevraagd, steeds door verschillende users. Hier is een groot verschil te zien tussen de prestaties van de nieuwssites.

Website Gewicht Snelheid
      1.

New York Times

    90548 bytes
    1,47 s
      2.

De Stentor

    727808 bytes
    2,71 s
      3.

Nu.nl

    488841 bytes
    2,76 s
      4.

NRC

    464267 bytes
    3,62 s
      5.

Trouw

    575589 bytes
    4,09 s
      6.

NRC Next

    928911 bytes
    4,76 s
      7.

Telegraaf

    1151413 bytes
    4,82 s
      8.

Volkskrant

    1010978 bytes
    5,14 s
      9.

Parool

    1481739 bytes
    6,03 s
      10.

AD

    3097666 bytes
    9,38 s

De nieuwssites doen het gemiddeld veel ‘slechter’ dan de websites van de aanwezigen op de jubileumclass, maar dat komt doordat ze afhankelijker zijn van foto’s en infographics dan bijvoorbeeld overheidssites.

Kerstboom

Maar waarom doet The New York Times het zoveel beter dan bijvoorbeeld het AD? Een blik op de homepage spreekt boekdelen. De website van het AD is volgehangen als een kerstboom. De gemiddelde laadtijd is daardoor zo groot dat ongetwijfeld veel bezoekers zullen afhaken.

ad.nl

Hoe moet het dan?

Hoe je als webbouwer duurzame websites bouwt, zette designer Edgar Leijs uiteen in zijn presentatie. Zijn devies: bouw volgens webstandaarden, bouw drempelvrij, zorg voor goede usability, en last but not least: bouw efficiënt. Zorg dus voor minder http-requests, comprimeer je code en gebruik minder javascript.

Bekijk de gehele presentatie van Edgar Leijs:


De overige presentaties van de Jubileumclass:

Intellectueel eigendom en privacy

Romae organiseert in haar jubileumjaar drie masterclasses voor webmanagers, -adviseurs en -redacteuren. De volgende is op 18 maart in het Museum voor Communicatie in Den Haag, ‘Grenzen op internet: intellectueel eigendom en privacy’. Wil je erbij zijn? Geef je snel op (vol=vol) op [email protected].