Innovatie

‘Leer traditionele marketingkennis af’

0

Nieuwe afbeelding (1)Afgelopen donderdag 4 februari stond in het teken van Marketing Pioneers 2010. Hét evenement voor de innovatieve marketeers van Nederland, ditmaal georganiseerd in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Op het programma stonden enkele topsprekers, waaronder de Amerikaan David Meerman Scott.

‘Een echte sales 2.0-gek’

Rikkert Walbeek komt met veel energie het podium op en maakt direct een statement: “Sales = Superman en Marketing = McDonald’s”. Rikkert vindt dat Marketing en Sales moeten trouwen. We hebben elkaar namelijk heel erg hard nodig en we kunnen elkaar heel erg goed gebruiken. We moeten samenwerken en de handen in één slaan.

Rikkert Walbeek - SalesXeed

Sales 2.0 is jezelf continu vragen stellen. Waar zit mijn potentiële klant en hoe kan ik deze bereiken? Social Media is hier een goed voorbeeld van: zoek op LinkedIn naar de persoon die wat voor je kan betekenen of bekijk het Twitteraccount van diegene of het bedrijf. Hier is ook het nieuws te vinden waarmee je makkelijker binnen kunt komen. “Gefeliciteerd nog met jullie jubileum!’’

Een scherpe vraag uit het publiek: “Ik zit ook in de sales, maar moet ik ook Twitter gaan gebruiken?” Niet iedereen in de sales moet Twitter gaan gebruiken om hun sales naar een hoger niveau te trekken. Dat het een effectieve manier is om het nieuws te volgen en om laagdrempelig binnen te komen bij een bedrijf, dat klopt. Maar je moet jezelf de vraag stellen: “Zitten mijn huidige en/of potentiële klanten op Twitter?” Ook al zit er maar 1 grote potentiële klant van je op Twitter, maak een account aan en begin met Twitteren. “Je weet nooit wat het je nog meer kan brengen.”

Rikkert Walbeek is een echte sales 2.0-gek. Eigenlijk is het gewoon een echte salesgek. We hebben mogen genieten van een presentatie met veel energie en nieuwe ideeën om zowel marketing als sales naar een hoger niveau te trekken!

Over gevende marketing

Huib van Bockel - Red Bull

Gewapend met een blikje Red Bull betrad Huib van Bockel het podium. Red Bull treedt niet vaak naar voren als gastspreker, ik was dan ook zeer benieuwd naar de visie die zij op marketing gebied hebben. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat wij meer doen voor de mensen die ons kopen? Dat is de vraag die centraal staat in de visie van Red Bull.

Hoe kan er met het merk Red Bull, wat toch een low involvement product is, gezorgd worden voor emotionele betrokkenheid bij de doelgroep? Wat  uiteraard moet leiden tot een voorkeurspositie bij de consumenten. Het antwoord hierop is: door te geven! Door te organiseren in plaats van te sponsoren. Bijvoorbeeld door het vorig jaar georganiseerde project “Rooms of Red Bull” in het Amsterdamse Red Light Disctrict. Red Bull creëerde hier een ruimte voor kunstenaars en artiesten waar zij geïnspireerd raakten, konden werken en exposeren. Red Bull stimuleert ten slotte lichaam en geest.

Duidelijk werd dat Apple een grote inspiratiebron is voor de marketeer van Red Bull. Een creatief merk, wat zorgt voor een emotionele binding door middel van gevende marketing, bijvoorbeeld door gratis seminars. Dit is een strategie die Red Bull ambieert en in mijn ogen ook heel goed weet toe te passen. Vooral door het organiseren van de evenementen, wat zorgt voor een grote emotionele binding met het merk onder de doelgroep.

Concluderend was het een krachtige presentatie waarin het belang van contact met je doelgroep duidelijk gemaakt werd en die daarnaast een leuk kijkje in de marketingkeuken gaf bij het toonaangevende merk Red Bull.

The new rules of Marketing & PR

David Meerman Scott

David Meerman Scott is de Amerikaanse schrijver van de bestseller The new rules of marketing & PR, een boek dat bovenaan staat tussen de marketing- en salesboeken op Amazon.com. David wordt gezien als dé online opinieleider op het gebied van vernieuwende marketing. Rond 17.00 uur, omdat we iets uitgelopen waren, begon David zijn 1 uur durende presentatie.

Een voorbeeld van nieuwe marketing

David begint de presentatie met een paar voorbeelden van effectieve en gedurfde marketingstunts. Het voorbeeld dat mij het meeste is bijgebleven is dat van “The wizzarding World of Harry Potter” in het Universal themapark in Orlando. De vrouw (Cindy Gordon)  die verantwoordelijk was voor de marketing van het nieuwe Harry Potter themapark besloot het helemaal anders te doen. Ze had de mogelijkheid om miljoenen uit te geven aan traditionele televisie, print, billboard en radio commercials. Ze maakte echter de keuze om slechts 7 personen op de wereld in te lichten over het nieuwe themapark. Dit waren echter niet zomaar 7 personen, maar de 7 populairste bloggers over Harry Potter. Cindy besloot een ‘geheime webcast’ te organiseren, waar alleen de 7 bloggers een inlogcode voor kregen. De 7 bloggers waren ontzettend enthousiast en ze plaatsten allen een post over het themapark. Deze bloggers waren dusdanig populair dat binnen 24 uur deze 7 mensen 350 miljoen mensen waren bereikt. Dat kunnen we denk ik wel bestempellen als ongelofelijk goede ROI! De boodschap die David met dit voorbeeld wil geven is dat er ontzettend veel creatieve en innovatieve manieren zijn om aandacht te trekken.

Oude marketingkanalen

Vervolgens werd de vraag gesteld: “Heeft u in de afgelopen 1 tot 2 maanden een telefoonboek gebruikt?” Het logische antwoord was dat vrijwel niemand in de zaal het boek aangeraakt had. Vervolgens was het de beurt aan televisie- en printadvertenties, hier kwam een response van ongeveer 20 % op. Toen gevraagd werd wie Google had gebruikt om iets te vergelijken op het internet kwam het resultaat dicht bij de 100%. En op de vraag wie een social network gebruikt had om advies te vragen aan vrienden kwamen we uit op 87%.  De logische vraag die hieruit volgde is: waarom gebruiken we nog steeds traditionele media om mensen te bereiken? Het antwoord dat David hierop kon geven was ‘fear’, vooral angst voor het verliezen van de controle over de boodschap. “Stel je voor, als mensen slechte dingen over ons gaan schrijven.”

Overkom de angst

Om de angst voor de nieuwe manier van marketing te overkomen moet eerst al de traditionele marketingkennis worden afgeleerd. Vervolgens moet de marketing niet worden gericht op “de personen die we proberen te bereiken” maar daadwerkelijk op een “persona” . Een persona is het ideaal beeld van hoe je klant eruit moet zien. Identificeer wat deze personen fijn vinden en pas je marketing (lees website) vervolgens hierop aan.

Vervolgens moet de campagne de aandacht van de doelgroep volledig uit zichzelf gaan verdienen, dus niet aandacht kopen via traditionele media. Deze aandacht kan verdiend worden door bijvoorbeeld met erg creatieve innovatieve ideeën te komen die mensen uit zichzelf gaan delen. Een goed voorbeeld hiervan is HP. Die gaven een groep studenten een schoolopdracht om een filmpje te maken over hun printers. Dit was het resultaat. Vervolgens is er een kleine hype ontstaan rond dit filmpje en HP kreeg bijna gratis een enorme hoeveelheid marketingwaarde toegespeeld.

You are what you publish

Op het internet zijn we allemaal de persoon die we willen zijn, dus in al je marketinguitingen op internet moet hetzelfde eensgezinde plaatje naar buiten worden gecommuniceerd. David is er heilig van overtuigd dat de klanten recht door slechte en overdreven teksten van bedrijven heen prikken. Ook plaatjes op websites kunnen misleidend zijn. David heeft een term bedacht voor alle omslachtige teksten en onrealistische plaatjes op het internet ”Gobbledygook”.  De boodschap is daarom: schrijf teksten in de taal van je klanten en houdt plaatjes authentiek.

Verlies de controle

De boodschap die David aan alle marketeers en bedrijven mee wil geven: niet bang zijn om de controle te verliezen. Controle verliezen is in veel gevallen uiteindelijk een positief gegeven!  Vaak is het bestuur van de grote bedrijven niet erg enthousiast over de nieuwe manier van marketing via social networks en andere internetkanalen. Ze vrezen dat er mensen slechte dingen gaan roepen en er negatieve publiciteit ontstaat rondom het merk. Ze vergeten echter dat mensen tegenwoordig nou eenmaal een groot gedeelte van hun communicatie via het internet voeren en dat slechte meningen niet te voorkomen zijn.

Het voorbeeld waar David mee kwam was de Amerikaanse luchtmacht, zij bemoedigen momenteel alle militairen in dienst om een blog bij te houden. Dit heeft als resultaat ontzettend veel speculatie en nieuwe content over de luchtmacht op het internet. Dit leidt weer tot nieuwe aanmeldingen die vervolgens zelf ook weer gaan bloggen enz.

Mijn mening

Ik kan vanuit persoonlijk perspectief de conclusie trekken dat David Meerman Scott een erg enthousiaste en natuurlijke spreker is. De presentatie was goed opgebouwd, mooi gestructureerd en voorzien van voldoende goede visuele voorbeelden. De informatie was in mijn ogen echtergrotendeels verouderd. De wereld duidelijk proberen te maken dat social media een grote rol speelt bij online marketing lijkt mij al een tijdje te laat. Internetmarketeers snappen ondertussen wel dat we midden in de social media era zijn beland en dat het nu zaak is bedrijven te overtuigen van de essentie van social media marketing.

Wat ik graag had willen zien in deze presentatie waren voorspellingen ten opzichte van de internetmarketing ná de social media hype en ná web 2.0. Wellicht zelfs een discussie met het publiek over de actuele ontwikkelingen en toekomstvisies.