Hoe Haïti online kwam
Hier had een stukje over het Interactive Media and Marketing Event (IMME) moeten staan. Maar dat staat er niet. De reden? Een aardbeving in Haïti met verschrikkelijke gevolgen. In dit artikel vertel ik u waarom ik niet op het IMME was, en wel naast het telefoonpanel van de Samenwerkende Hulporganisaties zat te werken.
Op dinsdag 12 januari vond in Haïti een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter plaats. In een paar minuten werd een zesde van het land dakloos, en het dodental is inmiddels opgelopen tot boven de 200.000. Zodra enigszins duidelijk werd hoe groot de omvang van de ramp was, kwamen de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in actie. Er werd een speciale website in het leven geroepen en Oxfam Novib, de huidige voorzitter van de SHO, zat een dag later met Tam Tam om de tafel om een online campagne voor Haïti op te zetten.
Wanneer een ramp van deze omvang zich voordoet, wordt steeds weer duidelijk hoe groot het medeleven van de gemiddelde Nederlander is. Er wordt massaal gedoneerd, maar daar blijft het niet bij: we willen weten of we nog méér kunnen doen. En in dit geval kon dat. Tam Tam ontwikkelde een splashpage die bedrijven, organisaties of individuen voor hun website konden plaatsen. Onder het motto “Leen je homepage uit voor Haïti” werden meer dan 300 websites omgezet, waaronder die van Oxxio, de Heineken Music Hall, Pauw&Witteman en Reaal. We waren echter net zo blij met de deelname van schimmeltenen.nl.
Op 19 januari gingen de medewerkers en directeuren van verschillende hulporganisaties via een live chat in gesprek met het Nederlandse publiek. Op 20 en 21 januari, de dagen waarop het IMME plaatsvond, was de campagne voor Haïti in volle gang en werd er hard gewerkt aan de aankomende televisie-uitzending. Er werd in samenwerking met Schepnet een gadget ontwikkeld waarop alle tweets, foto’s, video’s en Hyvesberichten van vertrouwde nieuwsbronnen werden verzameld.
Het is moeilijk en tegenstrijdig om in het licht van zo’n enorme ramp over succes te spreken, dus laten we het een adequate online campagne noemen: meer dan 600.000 mensen bezochten die week de website van Giro555, 35 procent daarvan begaf zich vervolgens naar het donatieformulier. Gemiddeld bleef men 1 minuut en 44 seconden op de site. In een razend tempo is zoveel mogelijk informatie online beschikbaar gesteld, werd de dialoog op verschillende manieren gefaciliteerd en kon men meer doen dan alleen doneren. Het publiek wérd de campagne.
Natuurlijk hopen we dat we nooit meer een online campagne voor dit soort rampen hoeven op te zetten. Mocht het dan toch gebeuren, dan houden we onder andere het volgende in gedachten:
- Het is belangrijk in om in alle drukte te onthouden dat je later ook je resultaten wil meten. Het is een goed idee om ergens in de HTML-code van de ‘uitleenpagina’ een unieke code te verwerken, zodat later eenvoudig via Google bekeken kan worden welke websites aan de actie hebben deelgenomen. Een Google Analytics code in de pagina levert uiteraard nog meer informatie op.
- Partners en deelnemende organisaties hechten een groot belang aan het vertonen van hun naam en logo, die vervolgens niet door bezoekers worden opgemerkt of aangeklikt. Slechts 1 a 2 procent van de bezoekers neemt een kijkje naar wat zich achter de logo’s bevindt. En dat is ook logisch: ze willen helpen, en zijn niet op zoek naar een mission statement.
- Twitter is een prima tool om organisaties of bedrijven rechtstreeks te vragen of ze willen deelnemen aan een bepaalde actie. Als de twittercommunity meekijkt, is het moeilijk om ‘nee’ te zeggen.
- Techniek vormt nauwelijks een belemmering. Het uitlenen van een homepage is geen makkie: ftp’en, indexpagina’s vervangen, HTML aanpassen: het zit niet in ieders repertoire. Toch kwamen er geen klachten, en bleek iedereen uiteindelijk in staat om zijn of haar homepage om te zetten.
Ik ben er een uurtje geweest, op het IMME, en zag daar mannen in pak en de gebruikelijke lokdames in korte rokjes. Er werd gelachen, er werd koffie gedronken, zoals dat hoort. Maar het leek alsof de aarde een week eerder niet gebeefd had, en dus ben ik snel vertrokken. Dat neemt u me vast niet kwalijk.