Launchball: een knutseldoos vol technische uitdagingen

0

Hoewel games voor de iPhone nog maar relatief kort bestaan, zijn ze inmiddels razend populair. Continu verschijnen er nieuwe games in de App Store, maar welke zijn nou echt de moeite waard? In een serie artikelen bespreek ik hier wekelijks een aantal opvallende games. Met deze week: Launchball.

Wat is het?

Launchball is uitgebracht door het Science Museum in Londen en draait om het vernuftig inzetten van zaken als water, vuur, electriciteit, turbines of lopende banden. De puzzelgame bestaat uit een flink aantal levels die je oplost door een balletje naar de uitgang te loodsen. Daarbij maak je gebruik van hulpmiddelen die in elk level anders zijn. De ene keer gebruik je springkussentjes combineerd met een magneet, terwijl je in een volgend level via een vergrootglas met een lichtbundel water verhit. De stoom drijft dan een turbine aan, waardoor een propeller gaat draaien die je balletje naar de uitgang blaast. Simpel, toch?

Wat valt op?

Picture-33Launchball ziet er grafisch eenvoudig uit, maar heeft een mooie stijl met grote eenvoudige knoppen en heldere kleuren. Het spel heeft een eenvoud in ontwerp en beleving die prachtig aansluit bij de iPhone zelf. De bediening is intuïtief en dankzij de eerste zes oefenlevels begrijp je al snel wat de bedoeling is.

In elk level kun je bovendien steeds testen of je de goede oplossing al hebt gevonden. Zo kun je met een beetje puzzelen de eerste eenvoudige levels snel uitspelen, waarna de echte uitdagingen volgen.

Naast de 36 levels die bij het spel worden geleverd, is er een editor aanwezig waarmee je zelf levels kunt bouwen en uploaden. Ook kun je hier eenvoudig puzzels van anderen downloaden, waardoor de game een oneindige bron van vermaak gaat worden.

Is het wat?

De levels zijn heel eenvoudig op te lossen zodra je eenmaal weet wat je moet doen, maar voordat je daar achter bent kan het je heel wat hoofdbrekens opleveren. Hou je van technische puzzels en knutselen, dan zal Launchball een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen.

Een klein minpuntje is dat de game af en toe niet helemaal foutloos werkt. Zo blijft hij soms hangen en ook het downloaden van levels van anderen werkt soms met wat haperingen. Dit zijn echter kleine schoonheidsfoutjes die je snel vergeet omdat Launchball razend interessant en verslavend is.

De leveleditor is een geweldige toevoeging, waardoor je eindeloos zelf kunt knutselen met venijnige levels (check of maak zelf ook Bashers-levels!). Hierdoor wordt Launchball een game zonder einde waar inventieve gamers oneindig veel levels voor gaan maken. Bedenk dat je voor minder dan €0,80 een prachtige doos met technische knutselspullen tot je beschikking krijgt en je snapt waarom Launchball voor iedereen met een beta-inslag onmisbaar speelgoed is. Ik weet nu al wat mijn tijdsbesteding onder de kerstboom gaat worden.

Twijfel je nog of je de uitgave van €0,79 wilt doen? Dan kun je de flash-versie van het spel gratis uitproberen op de site van het Science Museum.

Prijs: € 0,79 (App store)

Dit artikel is eveneens verschenen op Bashers.nl.