Innovatie

TEDxBrussels: Burn The Box

0

Na een zeer geslaagde TedxAmsterdam vond afgelopen maandag de Belgische TED-editie plaats in het Europees Parlement in Brussel. Na een paspoortcheck, een douanedoorgang, heel wat gangen, roltrappen en wijzende vrijwilligers later, startte stipt om 09:00 de Belgische sessie van TED Ideas Worth Spreading. O.a. talks over transhumanisme, de dysfuntionaliteit van traditionele ontwikkelingshulp, linkshandige gitaarspelers, the Need for Mathematic Change, Biogenetica, Calligraffitti,  Tijdreizen, The Paradigm of Open en Free en The Beauty of Information. Divers, inspirerend, apart – er stonden heel wat vreemde figuren op de bühne. Zeer vreemd, maar met interessante en vernieuwende ideeën over werelden van morgen. En die delen we graag met u.

#ONE LAPTOP PER CHILD by Nicholas Negroponte

Nicholas Negroponte, hadden we die naam niet al eerder gehoord? Inderdaad, tijdens PICNIC09 mocht de man eerder uitgebreid verhaal doen over zijn non-profitinitiatief One Laptop Per Child (OLPC) – de $100 laptop voor kids in developing countries. Fan-tas-tisch initiatief – vonden ze bij TED ook – want de talk in Brussel was maar de liefst de 13de keer dat Negroponte een TED podium betrad.

Voor iedereen, die de geschiedenis nog niet kent: OLPC is in 2005 opgericht met als doel educatie in ontwikkelingslanden te bevorderen door kinderen te voorzien van een gratis laptop, die hen in staat stelt autodidactisch leervermogen op te bouwen – kosten worden gefinancierd door instanties/ regeringsbudgetten.

Ook al hadden we zijn talk reeds gehoord, Nicholas Negroponte blijft een charismatisch spreker met een sterke visie. Als founder en voorzitter emeritus van het Massachusets Institute of Technology (MIT) Media Lab, de eerste investeerder van Wired Magazine en gelukkig eigenaar van diverse professoraanstellingen aan meerdere universiteiten, is zijn naam goed voor heel wat succesverhalen. En ook al verkondigen minder enthousiaste stemmen dat het hier om een rasechte strateeg gaat, een top zakenman in hart en nieren, die heel goed weet hoe hij zijn gedachten moet verzilveren in grote hoeveelheden dollars, wij blijven optimistisch.

Want laten we wel wezen: deze techo-utopist transformeert zijn gedachten voorlopig wel naar een rasechte werkelijkheid, een werkelijkheid, die de wereld ook echt een stukje beter maakt. En daarom kunnen we – denk de journalistieke geëngageerdheid hier heel even weg – eigenlijk niet anders dan concluderen dat de beste man gewoon goud is.

#AN EURO-PROOF TRANSHUMAN PLAYGROUND by R.U. Sirius

Picture-11Nicholas was niet het enige Wired-wezen in de TED speakers line-up, een andere W-soort vormde R.U.Sirius (Ken Goffman), in het verleden verantwoordelijk voor verschillende artikelen voor het magazine. En Sirius kunnen we ook echt met recht tot ‘een andere soort’ rekenen’, wanneer hij met ons deelt al 36 uur wakker te zijn en volgens hem de enige in de zaal is, die Jimi Hendrix ook daadwerkelijk kan zien.

Even wat extra toelichting: onze Vlaamse buren leek het een goed idee om hun vertaling van TEDx wat meer ‘Rock’ te maken en  baseerden hun concept op de performance van Jimi Hendrix’ Wild Thing tijdens Het Monterey International Pop Festival in ’67.

Picture-15Daar komt nog bij dat Sirius toch wel heel veel weg heeft van ons aller bekende Harry Potter, alleen dan zo’n 40 jaar ouder, wordt hij in het dagelijks leven eerder omringd door transhumanisten dan door tovenaars en is hij zeer zeker actief in hogere sferen, gezien zijn laatste boek: ‘Everybody Must get Stoned’ (Rockstars on Drugs) gebaseerd op een nummer van Bob Dylan.

Maar als hoofredacteur van H+ Magazine, het tijdschrift over Transhumanisme en Singulariteit en co-auteur van Timothy Leary’s laatste boek ‘Design for Dying‘, willen we R.U. Sirius best serieus nemen wanneer hij zijn pleidooi start voor een Europese Vrijstaat aka de transformatie van Brussel naar een Europees San Francisco. Enigszins een omvangrijk project, maar zeker realiseerbaar in de volgende 7 stappen:

  1. Medicaliseer Psychedelics: Dat geen Gekkennatie, maar een Crowd van Creatieven zou moeten opleveren
  2. Roep Brussel uit tot het centrum der Singulariteit: Zonder Technologie immers geen Toekomst
  3. Organiseer een EU Burning Man:  Speel, Leer en Experimenteer en de rest komt vanzelf
  4. Open Source Everything: Zet de toon voor een Copyright Free Zone
  5. Encourage an Androgenous Atmosphere: Een Maatschappij met Mannen als Vrouwen & Vrouwen als Mannen
  6. Create a Cafe Culture: Bevorder offline Ideeenuitwisseling, Discussie en Debat
  7. Be not too Responsable: Laat je leiden door Dromen en Durf te Doen

#DEAD AID by Dambisa Moyo

Een verhaal van wat meer serieuzere strekking werd geleverd door Dambisa Moyo, auteur van het boek ‘Dead Aid: Why Aid is not Working and How There is a Better Way for Africa, waarin de dysfunctionaliteit van traditionele ontwikkelingshulp aan het licht wordt gebracht. Met een Masters in Finance aan de Harvard University, een PhD in Economics aan de Oxford University en arbeidsverledens bij Goldman Sachs en de World Bank in Washington, weet Dambisa waarover ze praat en dat is zeker niet niks te noemen.

Picture-14Want de afgelopen 50 jaar schijnt er in totaal een triljoen dollar aan ontwikkelingshulp naar Afrika te zijn vertrokken en dit terwijl anno nu rond de 70% van de bevolking van minder dan $1 per dag moet leven: maar liefst 60% meer dan de 10%, die de jaren ’70 kenmerkte. Daarnaast ligt de gemiddelde economische groei per jaar op 1,7 – 2% en dit is behoorlijk apart wanneer er 50 jaar op een rij ieder jaar rond de 20 biljoen naar Afrika is gegaan. Ter vergelijking: dit is dus tweemaal het bedrag dat het International Monetair Fonds (IMF) heeft geschat aan kosten voor de bestrijding van de wereldwijde financiële crisis.

De vurigheid, waarmee Damisa haar argumentatie aanvoert, is opeens niet meer dan logisch te noemen als ook het inzicht dat het Aid Systeem toe is aan – eufemistisch uitgedrukt – een paar stevige hervormingen. Een Aid Systeem dat momenteel nog steeds is gebaseerd op de grote wederopbouw periode van na de Tweede Wereld Oorlog, waarbinnen de stem van Westerse agencies en ontwikkelingsinstituten die van de Afrikaanse regering en bevolking overschreeuwt.

Met ons kapitalistisch handelswezen zouden wij als Westerlingen het immers moeten weten, toch is vandaag de dag – zo toont Dambisa aan – het tegenovergestelde gebleken. En daarom is het nu de hoogste tijd om ons mondvolume te verminderen en te gaan luisteren naar hoe Afrika het zou willen.

#INFORMATION = BEAUTIFUL by David MCandless

3819908425_e512293a48_bEen TED-programma van 17 sprekers genereert een hoop content, laat staan de vele communicatievormen offlline en online die vandaag de dag met behulp van allerhande tech tools de ene na de andere boodschap de wereld in slingeren. Information Overload is wat we eraan overhouden: het gevoel compleet overruled te zijn door gigantische golven van informatie, die een fulltime vloed van potentiële wetenswaardigheden genereren.

Om gek van te worden, zo veronderstelt David McCandless, ‘Being overwhelmed by the thing you can’t get enough of’. Hoe kunnen we proberen een betere grip te krijgen op deze immense content stroom? Door informatie te presenteren in een verhaalvorm, een visuele vertelvorm, die niet zo’n grote aanslag pleegt op onze gelimiteerde verwerkingsmogelijkheden.

Infographics, en term die velen al voorbij hebben zien komen, is het paradepaardje op het gebied van dit soort info storytelling. Informatie wordt in een designjasje gestoken en kan sneller en gemakkelijker worden verwerkt en opgenomen. Dit wordt mogelijk gemaakt door:

  • Seeing before Conceiving (Seeing = Effortless = Relaxstate)
  • A Play & Fun Factor
  • Clarity
  • Changing Perspectives
  • Access To New Stories & Hidden Patterns
  • Some Extra Coolishness

Misschien niet een heel nieuw verhaal, maar het ging dan ook vooral om de visuals tijdens de presentatie van McCandless. Van een overzicht van Caffeine vs Calories, A Surface Area Required to Power the World, tot aan een Break-Up-Bad-Times Graphic, waarin duidelijk werd dat relaties het meest stuk gaan rond de lente en 2 weken voor de kerst (gebaseerd op 10.000 Facebook status-updates) tot aan de hierboven afgebeelde Twitter Stats. Mooie beelden, waarvan er nog veel meer te bewonderen zijn op het bijbehorende weblog informationisbeautiful.net en/of lees het boek van McCandless, die net een maand geleden is uitgekomen: ‘The Visual Miscellaneum: A Colorful Guide To The World’s Most Consequential Trivia‘.

#I CALCULATE THEREFORE I AM by Conrad Wolfram

Een andere methode om data online weer te geven is Wolfram|Alpha: ‘The first step in an ambitious, long-term project to make all systematic knowledge immediately computable by anyone’. Oftewel een online computing tool, die erna streeft alles te kunnen berekenen dat berekend kan worden.

Picture-12Op de vraag of het gebruik maken van Computing als tool voor het maken van huiswerk als valsspelen moet worden beschouwd, is bedenker Conrad Wolfram, heel duidelijk: ‘We leven in een Computational-Knowledge-Economy en daarom zou het juist valsspelen zijn om geen gebruik te maken van Wolfram|Alpha, ofwel computergeoriënteerde wiskunde‘.

Want binnen het huidige Wiskundedomein wordt Computing en Calculation nog steeds tot een en hetzelfde onderdeel gerekend ‘en dat is niet meer van deze tijd’ aldus Wolfram. Laat computers het computing werk doen en integreer dit meteen vanaf het prille begin.

Op dit moment wordt Computing namelijk pas ingezet wanneer de student de wiskunde al voor een groot deel heeft eigengemaakt en dat is dus te laat. Leer studenten de wiskundige basics en laat ze dan lekker aan de gang gaan met computing tools, zoals online knowledge engine Wolfram|Alpha.

Het is een systeem om mee te spelen en te interacteren en daarvoor hoef je echt niet alles te weten: sterker nog verschuif het accent van rekenen – daarvoor hebben we inmiddels voldoende technologische alternatieven – naar het oplossen van inzichtelijke vraagstukken en concepten, want daar is wel een menselijk brein voor nodig, aldus Wolfram.

#TEDXBRUSSELS: GREAT BALLS OF FIRE

Voor iedereen, die er niet bij kon zijn: niet getreurd! Volgend jaar zal er opnieuw een TEDxBrussels-editie plaatsvinden, ditmaal met het thema ‘Great Balls of Fire.’ Met in ieder geval de 3 beste sprekers van dit jaar, zeker te weten een andere venue dan het Europees Parlement, meer vrouwen aan het woord, lifestreaming door heel België en voor iedereen een exclusief TEDx T-shirt – zo verkondigde de organisatie. We zijn benieuwd..