Het derde oog

0

Hoe ga je om met de enorme hoeveelheid aan informatie die onze wereld dankzij het internet rijker is geworden? Meer dan 496 miljard exabytes aan data tot en met mei dit jaar. Hoe vind je nog een speld in al deze hooibergen? Een opmerking van Sonja van Vuren in mijn artikel “Stop met zoeken!” sloeg wat mij betreft de spijker op zijn kop. “Als je veel met social media bezig bent, kun je een soort ‘3e oog’ ontwikkelen, niet alleen bij jezelf, maar inderdaad ook via je netwerk.”

Een soortgelijke opmerking maakte Edwin Khodabakchian ooit toen hij de realtime Friendfeed (probeer het zelf eens voor de grap te volgen) van Robert Scoble aanschouwde: “This is wild. I do not know how you do it. You must have something in your brain wired differently to be able to handle this amount of information and do pattern matching on it.

In mijn reactie op Sonja Vuren liet ik weten dat ook ik denk dat mensen een soort van 3e oog ontwikkelen en dat ik dit kon aantonen. Wie de handschoen oppakt, moet hem aantrekken, dus laat ik dit eens proberen. En wel met een voorbeeld dat zich vrijdagavond afspeelde.

Op mijn iPhone kreeg ik via mijn BNO News applicatie om 20:24 het volgende bericht: “BULLETIN — REPORT: FAMED GOLFER TIGER WOODS SERIOUSLY INJURED AFTER CRASH NEAR FLORIDA HOME.” Verder speuren op internet liet weinig nieuws omtrent dit ongeval zien. Via mijn Twitternetwerk kreeg ik via @Libel het eerste online krantenbericht doorgespeeld.

jaggle_tigerwoods

Deze berichtgeving nam ik over en plaatste ik om 20:43 op mijn weblog Jaggle.nl. Op dat moment had nog geen enkele krant dit bericht overgenomen. Om 20:52 berichtte de Telegraaf van het ongeval: “Tiger Woods gewond bij auto-ongeluk”. Om 21:07 publiceerde ik het bericht dat Tiger Woods OK was (1 minuut eerder dan Breaking News Online. LOL.). En om 21:16 uur wist ik dat hij het ziekenhuis verlaten had. Gelukkig maar. Om 21:45 uur liet de Telegraaf hetzelfde nieuws weten. Korte tijd later vervingen ze het complete bericht. In het nieuwe bericht wordt het complete verhaal uit de doeken gedaan en staat een tijdstip van 21:10.

telegraaf_tigerwoods

Nu kan ik een verhaal vertellen over hetgeen kranten kunnen leren van sociale media. Maar dat punt heb ik al eens eerder gemaakt. Wil je hier echter meer over weten, dan raad ik je aan om het artikel op Techcrunch over Tiger Woods na te slaan, waar CNN met de grond gelijk wordt gemaakt. Waar het mij nu om gaat is de wijze waarop de informatie tot ons komt en hoe wij hier mee omgaan.

Nadat het bericht van Tiger Woods mij bereikt had, klom ik allereerst achter Google om extra informatie te vinden. Dit leverde mij niets op. Ook Google News niet. Had ik eerlijk gezegd ook niet verwacht. Een zoektocht op Twitter leverde mij wel wat op. Heel veel zelfs. Een paar honderd tweets per seconde stroomden over mijn beeldscherm. Door deze zoektocht heen bladeren had geen zin. Klikken naar een volgende pagina kost tijd. En in dit geval betekende iedere verloren seconde dat ik letterlijk honderden nieuwe berichten achterliep.

Deze stroom aan nieuws moet dus op een andere manier doorzocht worden. Op een andere manier bekeken worden. Een soort van 3e oog dus. Alsof je brein in een andere modus schakelt. En dat is dus ook zo. Diverse onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat internettechnologie inderdaad ons brein aanpast. Zodat we beter uitgerust zijn om de enorme hoeveelheid aan informatie te behappen.

Today’s frenetic progress in technology, communications, and lifestyles is evolving the way young brains develop, function, and process information – creating new neural pathways and altering brain activity at a biochemical level.

gary_small_brain

Clay Shirky zei recentelijk “It’s not information overload. It’s filter failure.” Wat mij betreft schuilt hier een kern van waarheid in. Hoe lang bestaat internet? Hoe lang bestaat Google? Hoe lang bestaan sociale media? We zijn pas sinds een hele korte periode blootgesteld aan de geneugten van het internet. Dat het wereld wijde web een enorme disruptieve invloed heeft op onze maatschappij, onze economie, onze cultuur, eigenlijk op alles, is inmiddels ook duidelijk. Data is de nieuwe olie.

Wij zijn alleen nog niet in staat om deze brandstof voor de hersenen goed te gebruiken. Er is tijd voor nodig om onze hersenen te re-wire-n. Van de linkerhelft van de hersenen naar de rechterhelft. Van de logica naar de creativiteit. Dat is een (menselijke) filter die momenteel faalt. Dat is het derde oog wat we nog missen.

En voor diegenen die het nog niet wisten. Tiger Woods is niet dood.