Innovatie

eBooks Handboek 2010: Sony, Kindle, iLiad, iRex e.a.

0

Wie de komende decembermaand zichzelf of een ander blij wil maken met een e-reader, maar nog niet op de hoogte is van alle ins en outs van dit nieuwe product, zou het eBooks Handboek 2010 (Michiel Hatenboer, Uitgeverij InCT) er op na kunnen slaan. Hier alvast een bespreking van deze publicatie. Het eBooks Handboek 2010 verschijnt ook digitaal. Wie een e-reader bezit kan dus de elektronische versie lezen (Epub en Mobipocket). Het is één van de 2500 titels die dit jaar in Nederland als eBook hier op de markt komen. Grote kans overigens dat in de elektronische versie al een flinke update heeft plaatsgevonden. Het gedrukte exemplaar kon de snelheid van de ontwikkelingen niet bijbenen. De Europese introductie van Amazon’s Kindle kwam bijvoorbeeld te laat om nog te vermelden. Het is daarmee meteen duidelijk dat de mogelijkheid om inhoud te actualiseren één van de voordelen van het eBook is. De Kindle2 en DX worden overigens wel besproken.

Wat kan de e-reader?

Het eBooks Handboek 2010 geeft veel need-to-know informatie voor de aspirant eBook-koper. Over de huidige stand van zaken en de ontwikkeling vanaf de introductie van de e-reader (1992, NEC, Japan) tot heden. Over de techniek van het apparaat, over het beeldscherm en de functionaliteiten. eBooks zijn beschikbaar in vele formats en er is een grote diversiteit aan e-readers en bijbehorende software waarop ze gelezen kunnen worden.

De vele voordelen van e-lezen zijn duidelijk. Zo biedt een eBook de mogelijkheid om informatie te actualiseren, kan een lezer gebruik maken van een searchfunctionaliteit en is ook interactie met content mogelijk. De lezer kan aantekeningen toevoegen en opslaan. Een eBook kan ook blogs, pdf’s, kranten, tijdschriften en andere uitgaven lezen.

readersDe veelheid van verschillende formats, extensies en anti-kopieerbeveiligingstechnieken, vaak niet uitwisselbaar, die het boek beschrijft zijn echter ontmoedigend voor wie een weloverwogen keuze wil maken. Daarbij zijn sommige apparaten nog verre van volmaakt en is het snelgroeiende aanbod nu nog beperkt.

Aanbod e-readers

Voor potentiële kopers die willen weten wat er nu in de winkel ligt bevat het boek een duidelijk overzicht, en bespreekt het een tiental e-readers die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Plus en minpunten komen aan de orde. Welke minpunten zijn er zoal? Denk aan een lange opstarttijd, een beperkte capaciteit van de accu, het ontbreken van wifi,  het ontbreken van search, slecht functionerend touchscreen  en beperkte ondersteuning van formats (bijv. pdf, word, TXT, JPG). In het overzicht zijn technische specificaties opgenomen (afmetingen, gewicht, schermgrootte, grijstinten, resolutie , processor, os, draadloze verbinding, batterij/accu, batterijduur), fabrikantgegevens, introductiedatum, software, ondersteunende formaten en prijs. De opname van volledige url’s naar YouTube, waar demo’s van de besproken modellen te vinden zijn, vind ik nogal overbodig.

books

De e-reader komt langzaam uit de early-adopter-fase, maar het ontbreken van een standaard maakt het lastig te geloven dat de e-reader aan de vooravond van zijn grote doorbraak staat. Die situatie is uiteraard in het voordeel van een eventuele nieuw te introduceren apparaat, zoals de compacte tablet pc (Apple?).

 

Beste koop

De bespreking van het aanbod is uitvoerig,  maar een vergelijking of beoordeling van de verschillende readers wordt aan de lezer overgelaten. Het boek komt niet tot een beste koop, maar besteedt wel aandacht aan de relevante aspecten van de e-reader. Daarbij wordt ook ingegaan op het verschil tussen het lezen met een e-reader ten opzichte van een regulier computerscherm en wat het verschil is tussen een lcd scherm en zogenaamd e-paper.

fokkesukke

Doorbraak

Een doorbraak is misschien nabij maar nu nog geen feit. Door inspanningen van Amazon is de verkoop van van eBooks en readers in de VS wel in een stroomversnelling gekomen. Ook hier zijn er ontwikkelingen, zoals de introductie van de e-readers van Sony door Bol.com. Vrij uitvoerig is het handboek in de beschrijving van de verschillende aanbieders en partijen die een rol spelen of mogelijk kunnen gaan spelen. Binnenlandse partijen zoals Bol.com, Selexys, Libris, en E.book.nl maar ook Amazon en Google.

Kosten

Voor wie niet beroepsmatig met het nieuwe medium te maken heeft is niet alle informatie even relevant. Ook productie, distributie, auteursrechten en de businessmodellen komen aan de orde. De productie van eBooks bespaart veel kosten ten opzichte van het traditionele uitgeven. Tussenhandel en fysieke distributie ontbreekt. Het gelijktrekken van het btw tarief is een wenselijk en eenvoudige maatregel om de verkoop van e-books te stimuleren. Nu nog geldt 6% btw tarief voor het gedrukte boek en 19% voor het eBook. Het handboek gaat in op de verschillende mogelijkheden om inkomsten te genereren met het uitgeven van eBooks.

Voordelen

Naast de uitstekende feitelijke beschrijving had ik zelf  best wat meer willen lezen over de écht nieuwe mogelijkheden die het eBook kan bieden. Dit komt kort voorbij in hoofdstuk 4, wanneer het e-boek als nieuw medium aan de orde komt. Welke nieuwe toepassing creëert het e-book waardoor het overtuigend bestaansrecht krijgt?  Bijvoorbeeld in het onderwijs en op de zakelijke markt. Wat betekent het eBook voor onze omgang met informatie?

Ook na het lezen van het boek blijft de vraag of de mogelijkheden die de e-reader biedt voldoende zijn om binnenkort het papier te laten voor wat het is.  Met het eBook neemt de lezer vrijwillig afscheid van de romantiek van het echte lezen, het omslaan van de pagina’s en de onvervalste geur van het gedrukte boek. Gaan we het nog missen of valt het mee?

Voor wie alles over e-readers en e-boeken wil weten is dit boek van Michiel Hatenboer hét boek. Het is een uitstekend naslagwerk waaruit blijkt dat er nog een aantal drempels genomen moeten worden voordat de huidige generatie e-readers ons echt aan het e-lezen krijgt.

coverTitel: E-books Handboek 2010
Auteur: Michiel Hatenboer
Uitgever: InCT, Rotterdam
Jaar: 2009
Nummer: ISBN 9789079055074
Mediatype: Boek (250 pagina’s) en eBook (Epub en Mobipocket)
Prijs: €23,21 (e-bookprijs)
Bestellen: InCT Publicaties