The Future of Online is Offline
Het is eind oktober en het congres is in Monaco. De ‘Global e-commerce Summit 2009‘. Een kleine driehonderd Europeanen namen de moeite om deze kant op te komen en zich te laten bijpraten over het reilen en zeilen van winkels op het internet. Oude winkels (Hilfiger, Wehkamp, Lafayette) en nieuwe winkels (Bol.com, Amazon).
Het is eind oktober, het weer is zomers en de stad is rustig. Veel van de lichten van de appartementen in de hoge fantasieloze flatgebouwen zijn niet aangeweest, gisterenavond. Wij hebben in Nederland hondenuitlaatdiensten, hier hebben ze de ‘kraan-aanzetservice’, vertelde een Monegask.
Fiscale vluchtelingen die in Monaco een appartement hebben maar er zelden wonen, laten door iemand de kraan aanzetten om met de facturen van het energiebedrijf te kunnen bewijzen dat ze hier regelmatig verblijven. En áls ze er dan zijn, zullen ze niet nalaten om minstens één keer door een rood licht te rijden. Is ook weer een bewijsstuk.
‘The future of online is offline‘, zegt de Duitser Cyriac Roeding, in accentloos Engels. Hij is de eerste spreker die ons de verleiding van het mooie strandweer sprankelend weet doen te vergeten.
Roeding is ervan overtuigd dat mobiele telefoons een steeds belangrijkere rol zullen spelen om de verkoop in de winkels in de straat weer op gang te brengen. Bijna iedereen heeft een telefoon bij zich, een klein computertje. Het is een zesde zintuig, dat precies weet waar je bent op ieder moment. Met letterlijk een ongelooflijk netwerk, vol met relevante gegevens die bij jou kunnen horen.
Al jaren wordt gezegd dat volgend jaar het mobiele jaar wordt, maar nu gaat het echt gebeuren. Op de miljoenen iPhones die werden verkocht staan intussen miljarden programmaatjes die de mensen op het idee kunnen brengen om naar een echte winkel te gaan.
En we zitten nog maar aan het begin van de verleidingsmogelijkheden. De verleiding om voordeel te halen, om die mooie aanbieding op te pikken (nog zes uur geldig!), om te vergelijken, om snel iets in huis te hebben, om aan elkaar iets te laten zien. Het is een mooie gedachte: de techniek brengt ons terug naar de winkels.
Het is eind oktober, nog steeds prachtig weer en de volgende ochtend loopt om half negen een oude vrouw, in badpak en met stok, op het strand richting de zee. Wij staan op het punt om ons weer op te sluiten in de geconditioneerde congresruimte. Zij is bijna bij het water, waar vier tijdgenoten met een bal spelen. Langzaam loopt ze het water in. Haar stok is haar antenne. Het bereik is de Middellandse Zee. The future of online is offline. Roeding had helemaal gelijk.
Deze column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.