Layar wint Accenture Innovation Award 2009
Gisteren zijn in het Dialogues House in Amsterdam voor het derde achtereenvolgende jaar de Accenture Innovation Awards uitgereikt. Ruim 250 innovatieve concepten uit Nederland en België hadden zich ingeschreven in 1 van de 7 categorieën: Web, Green, Business-2-Business, Mobile, Lifestyle, Gaming en Connected devices. Een vakjury, waarin specialisten binnen de verschillende categorieën ruim vertegenwoordigd waren, heeft zich uitgesproken over de winnaar per categorie. Daarnaast koos deze vakjury de overall-winnaar 2009 en stemde het publiek kunnen stemmen op zijn eigen favoriet.De Blauwe Tulp (de juryprijs) ging naar Layar. Dit concept is een prachtige toepassing van ‘augmented’ reality met gebruik van de mobiele telefoon en belooft veel voor de toekomst. De publieksprijs werd uitgereikt aan Amber Alert. De zaal zat goed vol en daarbuiten werd het event onder andere via Twitter gevolgd.
Ontwikkelingen
Barend van Doorn gaf als eerste spreker van het seminar aan dat de Research & Developmentbudgetten in tijden van crisis vaak als eerste worden geraakt. Uit onderzoek blijkt echter dat bedrijven die investeren in innovatie in tijden van economische malaise tot ver na de crisis betere prestaties kunnen leveren dan bedrijven die bezuinigen op innovatie. De Accenture High Performance Business studie laat daarnaast ook zien dat de Nederlandse bedrijven met de grootste R&D budgetten niet of nauwelijks in de Research & Development budgetten snijden.
Terugkijkend op de voorafgaande edities van de Accenture Innovation Awards wordt duidelijk dat 85-88% van de top 25-concepten van 2007 en 2008 nog steeds bestaan. Dit is significant hoger dan het gemiddelde percentage van bedrijven dat overleeft. Dit toont de hoge kwaliteit aan van de top 25-concepten. De winnaars van vorige jaren, Hyves (2007), Sellaband (2007), Buienradar (2008) en Myngle (2008) doen het ook nog steeds erg goed.
Barend sloot af met de opmerking dat om een innovatie echt een succes te maken enige volharding nodig is. Als voorbeeld gaf hij de schrijfster J.K Rowling, bekend van de Harry Potter reeks, die haar eerste manuscript 12x zonder succes bij een Publisher heeft aangeboden. Toen het uiteindelijk werd geaccepteerd werd haar wel meegedeeld dat ‘met fictie voor kinderen geen geld te verdienen valt’. The rest is history.
Trends inzendingen 2009
Uit de inzendingen voor 2009 komt een aantal duidelijke trends naar voren:
1. Power in your hand
De volgende stap in mobiele toepassingen is gezet. In de eerste jaren richtte mobiel internet zich vooral op elementaire zaken als e-mail en nieuws. Deze trend zet zich nu niet alleen voort met slimme mobiele nieuwsapplicaties zoals NOS Mobiel. Vooral dat de mobiele telefoon steeds vaker wordt gezien als het eerste portal voor diensten, lijkt aan te slaan. Steeds meer applicaties worden uit het domein van de pc of televisie getrokken en komen op de mobiele telefoon terecht. Waar het vorig jaar nog de vraag was of deze mobiele toepassingen omarmd zouden worden, is nu de vraag waar deze nieuwe trend eindigt.
Voorbeelden zijn TXXI, Layar en MyOrder.
2. Organize yourself
Vorig jaar werd duidelijk dat de communities volledig omarmd werden, nu willen mensen een manier om de overflow van informatie vanuit communities en het web te organiseren. Bedrijven die hier op inspelen zullen waarschijnlijk delen van deze gigantische markten naar zich toe trekken. Kortom: wie de “simpelheid” weet terug te brengen heeft een grote kans van slagen. Organization is the key!
Voorbeelden zijn: Paazl, Nimbuzz en Inbox2.
3. Big money in small places
Het knappen van de ‘dot-com bubble’ was een koude douche voor ondernemers en investeerders op het internet, maar het besef van de potentie van het internet is gebleven. Nieuwe businessmodellen ontstaan en het internet heeft zich inmiddels opnieuw bewezen als de plek waar geld te verdienen is.
Voorbeelden zijn: Amikasa, Catawiki, Tripp Essentials en Ideal Overstock.
4. Supporting Civil Engagement
Deze opvallende trend onder de inzendingen in 2009 komt voort uit het grote aantal initiatieven dat inspeelt op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van consumenten. Social networks en technische innovaties spelen in op de behoefte aan maatschappelijke relevantie.
Voorbeelden zijn: 1 procentclub, Amber Alert en Wattcher.
De Winnaars
Het gaat goed met de Innovation Awards. In 2007 waren er ruim honderd inzendingen, vorig jaar 215 en dit jaar meer dan 250 inzendingen. De Accenture Innovation Awards 2009 kende een bredere scope dan in de voorgaande jaren. De innovatieve concepten in de Media, Communications en High-tech branche schreven zich dit jaar voor het eerst in voor specifieke categorieën.
- Reisplansite Trip Essentials won in de categorie Web de award voor zijn online Travelservice, waarmee de gebruiker online reisplannen maakt, locaties opslaat en toekomstige trips deelt met vrienden, familie, en collega’s.
- In de categorie Green won Intivation SunBoost voor de technologie die het mogelijk maakt om draagbare elektronica, zoals mobiele telefoons, op zonne-energie te laten opereren.
- Paazl won de award in de categorie Business-2-Business, voor zijn webservice waarmee alle bezorgmogelijkheden worden ontsloten in het check out proces van een webshop.
- De award in de categorie Lifestyle werd gewonnen door Nimbuzz, voor de gratis applicatie die gebruikers contact laat leggen met hun vrienden in populaire communities als Skype, Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger, ICQ, GoogleTalk, AIM, en via sociale netwerken als Facebook en MySpace.
- De Gaming award ging naar Shark World voor hun projectmanagerspel, waarin aanstormende projectmanagers kunnen experimenteren met hun vak in een game die naadloos vervlochten is met de echte wereld.
- In de categorie Connected Devices ging de award naar Swinxs. Swinxs is de eerste buitenspeelcomputer ter wereld, die kinderen aanspoort om meer te bewegen en sociale interactie en creativiteit stimuleert.
- Layar won naast de overall juryprijs ook de award in de categorie Mobile, voor de augmented reality browser.
Naast prijzen voor de categorieën mocht de door de jury uitgekozen top 5 in Amsterdam de innovatieve concepten presenteren. Dit leverde interessante pitches op van Layar, Amikasa, Nimbuzz, Sharkworld en Yunoo.
De beoordeling van het ‘beste’ innovatieve concept in de Media & Communicatie industrie is gebaseerd op drie criteria:
- Innovativiteit: De innovativiteit van een concept is van veel factoren afhankelijk. Factoren die van belang zijn om de innovativiteit van een concept te meten zijn bijvoorbeeld de noviteit van de technologie, de markt en het business model.
- Potentie: De potentie wordt gezien als het ‘vermogen’ van het concept. Dit houdt bijvoorbeeld in dat het concept in staat is om te groeien.
- Succes: Het succes van een concept wordt gezien als het reeds geboekte resultaat, waarbij onder andere financiële maatstaven een rol spelen
Uit de top 5 is het steeds bekendere Layar gekozen als winnaar. Layar is een augmented reality browser, waarmee digitale lagen met informatie (layers) worden gelegd over het camerabeeld in een mobiele telefoon. Theo Huibers, Juryvoorzitter en Managing Partner van Thaesis, overhandigde de Blauwe Tulp-award aan winnaar Layar. “We waren met de voltallige jury enthousiast over het concept van Layar, “ aldus Huibers. “De combinatie van content en reality, gecombineerd in één view op je mobiel is uniek. Het is nu al een succes qua aandacht, maar heeft de potentie om uit te groeien tot de nieuwe standaard in mobiel browsen.”
Het publiek heeft op een favoriet kunnen stemmen. Er zijn bijna 10,000 stemmen uitgebracht met als winnaar Amber Alert, een crossmediaal waarschuwingssysteem waarmee de Nederlandse politie met één druk op de knop heel Nederland op scherp kan zetten wanneer er een kind wordt vermist of ontvoerd.
Volgend jaar
Volgend jaar vindt de vierde editie van de Innovation Awards plaats. Inschrijven kan vanaf voorjaar 2010 via www.innovation-awards.nl. Op de website is ook een overzicht van alle ingeschreven concepten te vinden, evenals de mogelijkheid tot het aanvragen van het rapport over de Innovation Awards 2009.