Innovatie

More Trends in Virtual Wonderland #eComm day 2

0

Afgelopen woensdag ging eComm Emerging Communications van start, het grootste congres voor online communicatieprofessionals ter wereld met keynotes en discussies over de trends, ontwikkelingen en nieuwe initiatieven op het gebied van e-communication & mobile innovation. Vandaag deel II met het ‘Sociale Web’ nog eens uitgelicht, De teloorgang van het Ouderwets Kletsen en de top 10 hotlist van invloedrijke Communicatie Keys.

Het wordt stil aan de overkant..

Picture-22Tenminste aan de kant van mobiel bellen, want met een 1-5% percentage in 2012 en een <0,15% in 2015, kan Voice zijn koffers wel gaan inpakken. Dat het aantal belminuten in de wereld toch blijft doorgroeien, is geen contrasterend gegeven: het traditionele mobiel bellen zal gaan afnemen, maar het bellen via online software providers zoals Skype wint daarentegen steeds meer terrein.

Met een global minute share van 2,8% in 2005 oplopend naar 8% in 2008, is Skype voor zijn 20 miljoen gebruikers in 225 landen een niet meer weg te denken speler. ‘Een speler, die gratis ‘rich intimate conversations’ biedt en lange afstanden een beetje dichterbij brengt’ aldus Sten Tamkivi (Chief Evangelist, Skype)

Contact The Jetsons

Picture-19Daar komt bij dat niet langer alleen The Jetsons elkaar kunnen zien, terwijl ze bellen, dit geldt ook voor gemiddeld 33% van alle belgevallen anno 2009, die tijdens hun gesprek van de videofunctie gebruik maken. Tijdens piekperioden loopt dit percentage zelfs op naar rond de 50%.

Interessant is dat het gebruik van de videofunctie afhankelijk schijnt te zijn van land en cultuur. Zo wordt de functie door 46% van alle gebruikers in de VS aangezet, terwijl in China maar 24% hiervan gebruik maakt. Kijken we naar het gebruik van IM – een geavanceerd chatsysteem – dan scoort China juist veel hoger met een 24% percentage in vergelijking met de 5% IM-ers in de VS.

Rise of the Social Web

Dat het web van een gesloten en gecentraliseerd systeem naar een open en universeel platform is geëvolutioneerd, dat weten we inmiddels wel. 1 Kanaal waarop we intunen, contacten onderhouden, betalingsverkeer regelen, inkopen doen, informatie zoeken, de liefde van ons leven ontmoeten, eten bestellen, zelfs doktersadviezen inwinnen, het online leven biedt voor iedereen wat moois.

Maar wel onder voorbehoud zo blijkt als we de volgende uitspraak erbij halen: ‘All your stuff is ours, even if you quit. Een uitspraak van een vertegenwoordiger van Facebook in februari 2009 (Mashable), die ons een tipje van de donkere sluier van Web Wonderland toont. Communicatie is social en social is open geworden en netwerken als Facebook, Twitter en LinkedIn verbinden ons nu met ieder ‘connected’ mens ter wereld. Wat gebeurt er met al deze data als we besluiten ermee te stoppen of als deze netwerken zelf het voor gezien zullen houden?

Blackberry Boost

Picture-21Terechte vragen gesteld door Daniel Appelquist (Senior Researcher/Technology Strategist, Vodafone), waarbij begrippen als Trust, Freedom, Availability en Fragmentation een grote rol spelen. En waarbij de smartphone de laptop voorbij zal groeien als belangrijkste tool om sociaal te kunnen wezen.

En inmiddels allang niet meer het alleenrecht van de carrièremens, ook hun kinderen lijken eraan te gaan geloven. Waren we inmiddels gewend aan een vrouwvriendelijke variant, de eerste kids met BlackBerries zijn al gesignaleerd. Is het nog de vraag wanneer we speciale Facebookphones voor Foursquare youngs kunnen verwachten…

Will we live happily ever after?

Kijken we naar de toekomst, dan zijn er volgens Appelquist een drietal online scenario’s mogelijk:

  1. CONSOLIDATION: Afnemende user choice en het bestaan van zogenaamde ‘walled gardens’: environments, die user access tot Web content en services controleren
  2. FRAGMENTATION Internet fatigue en digital burnouts: het ontstaan van zogenaamde ‘trust gaps’
  3. SOCIAL WEB: Open data & happy users, die vloeiend tussen apps & devices bewegen, waarbij trust, richness, ease & fun als leidende motieven heersen.

Picture-20Voorbeeld van een Social Web fenomeen is Open Stack, een verzameling Open Source protocollen die het eenvoudiger maken voor developers, website eigenaren en gebruikers om toegang tot gebruikersdata te beheren over verschillende websites heen. Leuk kunnen we het nog niet echt noemen, maar makkelijk, dat is het wel.

Crossing all Over

Ter afsluiting van de dag doet ook Tjeerd Hoek (Executive Creative Director, frog design) een aantal predicties voor de webwereld van morgen. Hij komt met de volgende top10 hotlist van online Communicatie Keys:

1. Being a Great Tool is pretty Cool – met de nadruk op ‘kan’, want:
2. Nailing the Basics means Hard Work – Nee, niet alleen mooi verhalen, we willen daden zien
3. Hardware is a Commodity: van tech tools naar objecten van begeerte – oftewel Marx anno 2009
4. The Phone is the next Platform: hard- & software become 1: team om van te dromen
5. Free The Data – Let go & connect
6. Sharing & Social are a Fundamental – Ik deel, dus ik ben
7. Merge the Virtual with the Real – Online? Offline? Binnenkort zijn we altijd Inline..
8.
Make it very Easy and they may Pay – 1 keer wel te verstaan
9. Building a Platform & create Building Blocks – het einde van het eindproduct
10. Change the World & Enable the Global Conversation – Vele handen maken licht werk, vele stemmen maken een sterk geluid.