AOW leeftijd blijft 65 door e-mail

0

Op 8 oktober was ik aanwezig op de Nationale Vakdag Multichannel DM 2009. Ik heb veel mensen gesproken en kwam tot de conclusie dat papier nog steeds een erg grote rol speelt in ons leven, dit terwijl 80% van de bevolking 3 of meer keer per week online is. Er worden dagelijks nog steeds zo’n 20 miljoen poststukken verstuurd. Dat is toch ondenkbaar in 2015 of heb ik het mis? Lees hoe e-mail de AOW leeftijd van 65 jaar gaat redden!

7,3 miljard poststukken

De Nationale Vakdag Multichannel DM 2009 is traditioneel een ‘papier beurs’, waar dit jaar ook enkele e-mail marketing bedrijven aanwezig waren als exposant. Ook Measuremail was exposant en ik heb zelf een presentatie gegeven over de commerciële mogelijkheden bij het gebruik van service- en transactionele e-mail. Ik had dus vrijwel geen tijd om presentaties te bezoeken. Wel heb ik veel bezoekers en mede exposanten gesproken.

Uit een van die gesprekken begreep ik dat het aantal poststukken dat per dag wordt verstuurd 20 miljoen is. Een bizar aantal van 7,3 miljard poststukken per jaar dus, dat voor het grootste deel door TNT Post wordt verspreid, dit ondanks dat sinds 1 april 2009 de postmarkt vrij is voor poststukken van minder dan 50 gram. De meeste post (meer dan 90%) is zakelijke post. Wat nu als we die 7,3 miljard poststukken digitaal gaan versturen via e-mail? Dan is het niet meer zo erg als “de brievenbus niet meer wou”.

Accepteer cookies

Papier in je brievenbus

Traditioneel kennen we vooral de Huis-Aan-Huis (HAH) folder. Uit een ander gesprek begreep ik dat veel bedrijven, die bijvoorbeeld 1 week geen HAH-folder inzetten, de omzet direct fors zien dalen. Misschien preken voor eigen parochie op basis van 1 klant? Ik blader ook zelf nog vaak de reclameblaadjes door die ik thuis in de bus ontvang. Maar wel steeds minder. Daarnaast ontvang je DM acties, bijvoorbeeld van diverse automerken, loterijen etc. Kennen ze nu echt de resultaten, als ze HAH niet meer zouden doen of zit het zo in hun gewoonte ingebakken, dat deze bedrijven dit gewoon blijven doen? Vrijwel al deze bedrijven zijn inmiddels ook bezig met e-marketing via website(s), e-mail en SMS. In onderstaande overzicht is dit met name een verschuiving van 2 naar 4.

Transactioneel
Commercieel
(direct marketing)
Post 1
Acceptgiro
Bevestigingsbrief
2
Huis-Aan-Huis folder
Direct Mail
E-mail 3
Transactionele e-mail
Service e-mail
4
E-mail marketing
SMS marketing
Microsites

1-op-1 communicatie vanuit bedrijven

Acceptgiro’s

acceptgirosDe 7,3 miljard poststukken betreffen dus alleen maar hokje 1 in bovenstaand overzicht. Kijk je naar de verschuiving van 1 naar 3 , dan gebeurt dat nog veel minder. Al in 2001 werd Privver gestart door TNT Post, maar het heeft nooit echt voet aan de grond gekregen. Privver stelde internetgebruikers in staat rekeningen en specificaties van bedrijven in een centrale digitale brievenbus te ontvangen en ze vanuit die plek ook te betalen.

TNT is gestopt met Privver, maar kan nu nog wel acceptgiro’s digitaal bezorgen, direct in je online bankomgeving. Dat  is uiteraard het meest logisch en het ligt in de lijn der verwachting, dat dit op korte termijn gaat groeien. Het zou nog wel handig zijn, dat je een e-mail ontvangt, die je erop wijst, dat er een betaling klaarstaat in je bankomgeving. Veel mensen zullen immers dagelijks hun e-mail checken, maar niet dagelijks in hun online bankomgeving zitten. Jaarlijks worden in Nederland 170 miljoen acceptgiro’s verstuurd. Dit is dus slechts een fractie van de 7,3 miljard poststukken.

veilige e-mailVeilige e-mail

De meeste poststukken (meer dan 90%) zijn zakelijke post. Maar waarom blijft iedereen nu nog steeds heel veel via papier versturen? Neem nu de Belastingdienst. Aangiftes voor bedrijven van omzetbelasting en loonbelasting worden inmiddels digitaal gedaan i.p.v. via papier. Maar nog steeds ontvangen ondernemers papieren brieven die je erop wijzen, dat je aangifte moet doen en op tijd moet betalen. En wat te denken van facturatie van bedrijven?

Veelal zal beveiliging van gegevens een rol spelen in discussies. Dat is op zich gek. Om veilig digitaal te kunnen communiceren tussen 2 personen heb je een zogeheten Public Key Infrastructure (PKI) nodig. Op websites zijn we hier bekend mee in de vorm van SSL, het slotje dat in je browser verschijnt. SSL is bij veel mensen bekend en wordt ook gebruikt bij de 3 keer kloppen reclame van de Nederlandse Vereniging van Banken. Voor e-mail bestaat echter al jaren S/MIME.

Zekerheid over afzender en ontvanger

S/MIME is de standaard die het enerzijds mogelijk maakt om bij een e-mailbericht een beveiligingscertificaat toe te voegen, waardoor de ontvanger van een e-mail zekerheid heeft over wie de afzender van de e-mail is. Dit is vergelijkbaar met SSL. Anderzijds biedt S/MIME de mogelijkheid om zeker te stellen, dat alleen de juiste ontvanger in staat is om een bepaalde e-mail te lezen. Vergelijk dit met de calculator, die veel banken verstrekken aan hun klanten, zodat alleen de klant toegang heeft tot internetbankieren.

Kostenbesparing van 12 miljard

De gemiddelde kosten voor een poststuk zijn 1,80 euro. De gemiddelde kosten van een e-mail zijn 0,01 euro. Als het bedrijfsleven dus alles gewoon via e-mail gaat versturen in plaats van via de post, dan levert dat voor het bedrijfsleven een besparing op van zo’n 12 miljard. Ter vergelijking:

  • in 2008 was het totale bruto binnenlands product van Nederland bijna 600 miljard euro.
  • de overheid moet komend jaar 9 miljard euro extra uittrekken om de huidige generatie 65-plussers van hun AOW-uitkering te kunnen voorzien.

De AOW leeftijd kan dus gewoon 65 blijven, als voortaan alle bedrijfsmatige poststukken via e-mail verstuurd gaan worden. Maar dat is uiteraard ook preken voor eigen parochie!