Een webshop in 3 maanden: week 4
Ik ben er langer mee bezig geweest dan verwacht, maar de kogel is (bijna) door de kerk. Het wordt de social crossmedia experience game. Het idee waar ik het twee weken geleden al over heb had. Ik zit vol met ideeën en sta te popelen om nu echt dingen te gaan maken. Maar voor het zover is deze week eerst de strategie.
De vierde week en daarmee de eerste van de drie maanden is bijna voorbij. De afgelopen twee weken ben ik bezig geweest met het onderzoeken van een idee dat ik na de tweede week van mijn project al plaatste. Het is niet echt een webshop, wel e-commerce. Inmiddels ben ik zover dat ik een eerste versie van de strategie heb afgerond. In deze post een samenvatting van de strategie die ik ook heb geplaatst op mijn eigen blog.
Daarnaast heb ik deze week een klein marktonderzoekje opgezet om te kijken of er behoefte is in de markt aan mijn idee. Als je hieraan wilt meewerken graag! De directe link naar het onderzoek: Marktonderzoek internet game. Ik zal de resultaten volgende week publiceren.
Het spel
Ik ben er achter gekomen dat het idee niet helemaal uniek is. Er zijn andere initiatieven geweest met een soortgelijk idee. De basis van het idee is ook erg simpel, niet zo gek dus dat anderen het ook al hebben bedacht. Toch zie ik bij de andere initiatieven gelijk allerlei redenen waarom het niet succesvol is geweest. Dat probeer ik anders te doen natuurlijk, maar je weet het nooit.
Een kleine kans op succes dus, maar ik blijf er op hopen dat het iets gaat worden. Alleen het uitvoeren is al hartstikke leuk en leerzaam.
Hoe werkt het spel?
Ik ga het hele idee niet helemaal verklappen. Het blijft toch nog iets wat ik voor me wil houden. Ik denk ook niet dat ik het ga vertellen voor het af is. In deze paragraaf in ieder geval de basis.
Je kunt het spel een beetje vergelijken met de Nokia Game van vroeger. Daarnaast zou het de sfeer moeten hebben van een programma als ‘wie is de mol’. Natuurlijk moet ik hierbij werken met een veel kleiner budget.
Het spel heeft een begin en een eind. Er is een vastgestelde startdatum en het spel stopt op het moment dat de winnaar bekend is. Ik moet er dus voor gaan zorgen dat er op de startdatum voldoende deelnemers zijn. En aangezien het spel (o.a. voor een hoge prijs) veel deelnemers nodig heeft, moet er voor het spel start een aanmeldingsperiode zijn. Het wordt nog lastig hier een goede periode voor te vinden.
Het is een individueel spel. Er is slechts één winnaar, maar toch wil ik de samenwerking stimuleren. Er zullen zelfs onderdelen in zitten waarbij je niet zonder de samenwerking kan. Hiermee hoop ik o.a. dat mensen elkaar op fora / communities gaan opzoeken om over het spel na te praten en hiermee ook weer nieuwe mensen stimuleren om deel te nemen.
Strategie
De strategie van het spel is voor mij lastig geweest om te ontwikkelen. Ik ben zelf geen strateeg (vind het wel heel erg interessant) en het kan dus best zijn dat ik de plank helemaal mis sla. Daarom heeft het voor mij veel waarde als jullie opmerkingen geven en kunnen aangeven welke stappen ik volgens jullie nog moet nemen voor een goede strategie.
Op mijn eigen blog heb ik een SWOT analyse gedaan voor mijn concept. De belangrijkste conclusies:
- Door een combinatie van een hoge betrokkenheid bij deelnemers, de lage prijs en de behoefte in de markt (eerste conclusie marktonderzoek) denk ik dat het stimuleren van mond-tot-mond reclame goed werkt voor mijn spel.
- Werken met een grote sponsor kan erg interessant zijn voor het spel, maar daar wil ik me voorlopig niet op richten.
- Ik heb weinig kennis van juridische zaken. Omdat het spel dicht tegen een kansspel aanligt en er een grote kans is dat ik hier mee te maken, is dit nog een probleem. Ik ga hiervoor nog op zoek naar een oplossing.
Doelgroep
Ik wil me in eerste instantie gaan richten op regelmatige internetters en hierbij met name de groep mensen die kijkt naar tv-programma’s als Wie is de mol. Hierbinnen wil ik in eerste instantie niet te veel gaan segmenteren.
Marketingdoelstelling en marketingmix
Ik wil met het spel proberen de volgende doelstellingen te halen:
Aan de de eerste ronde van het spel doen 20.000 deelnemers mee. Vijftig procent van deze deelnemers zijn actief betrokken en spelen mee tot het einde van het spel.
Deze doelstelling heb ik expres erg hoog gesteld. Het gaat echt verschrikkelijk moeilijk (lees praktisch onmogelijk) worden deze doelstelling te halen. Helemaal als je kijkt naar mijn budget. Ik ga in ieder geval mijn best doen.
Om ook maar in de buurt van deze doelstellingen te kunnen komen is in ieder geval een goede strategie nodig. Hieronder een opsomming van de belangrijkste zaken die ik wil gaan doen:
- De prioriteit ligt bij het ontwikkelen van het product. Zonder een goed spel geen deelnemers. Negentig procent van mijn energie zal ik hierop gaan richten.
- Qua promotie wil ik mij met name gaan richten op het stimuleren van mond-tot-mond reclame via internet (virale marketing dus). Dit past goed bij de transformationele positionering die ik ga hanteren. Ik zal me met name gaan richten op de emotionele waarden die van belang zijn voor de deelname van het spel. Dit past bovendien goed bij de aard van het spel.
- Het spel zal tegen betaling te spelen zijn. Ik verwacht dat de deelnamekosten ongeveer € 2,50 zullen zijn. Dit is natuurlijk nog afhankelijk van het marktonderzoek. Ik vind het belangrijk dat de prijs transparant wordt gecommuniceerd.
- De bereikbaarheid van het spel is erg belangrijk. Goede hosting en een goede naam van het spel is hiervoor belangrijk.
Ik ga volgende week wellicht nog kijken naar kennis-, houding- en gedragsdoelstellingen, maar dit heeft voorlopig niet de hoogste prioriteit.
Missie en kernwaarden
Als laatste in dit artikel nog de missie en kernwaarden van het spel. Het is een eerste versie en ik vond het ongelooflijk moeilijk hier iets goeds voor te maken. Dit is wat ik heb geformuleerd als missie:
Laat mensen spelen en daag ze uit om te winnen. Samen en alleen.
Hierbij heb ik de volgende kernwaarden voor het spel:
- Geluk
- Uitdaging
- Samenwerking
- Enthousiasme
Het zijn maar een paar woorden, maar ik vind het belangrijk dit continu in mijn achterhoofd te houden.
Hier vind je de hele serie Frankwatching-artikelen. Wil je alle details lezen, ga dan naar mijn blog, daar ben ik nog een stuk dieper ingegaan op de verschillende onderdelen.