QR-code: je telefoon als ultieme reisgids
Op een stedentrip herken je ze meteen. Toeristen hollend achter de reisgids aan met opgestoken paraplu en aandachtig luisterend via de koptelefoon naar de historische informatie over een kerk of gebouw. Ikzelf verken de stad liever op mijn eigen houtje en probeer alle bijzonderheden die de stad me te bieden heeft zelf te ontdekken. Maar al snel sjouw je de hele dag de Lonely Planet of Rough Guide met je mee. Het plaatsen van QR-codes op gebouwen, boeken of kaarten lijkt hiervoor de oplossing.
QR-codes (Quick Response codes) zijn tweedimensionale barcodes die ingescand kunnen worden met de fotocamera van bijna iedere moderne mobiele telefoon (zie www.qrcode.nl voor een gratis barcodereader). De code wordt vervolgens omgezet in tekst of een domeinnaam, zoals bijvoorbeeld de code rechts die direct linkt naar de publicatiepagina van jungleminds.nl. De codes vormen een koppeling van de fysieke wereld zoals tijdschriften, bushokjes en visitekaartjes naar digitale informatie op het internet. Hiermee geven ze de gebruiker extra service en informatie en bieden zo ideale sales kansen.
QR-codes zijn vooral in Japan een groot succes. Maar ook in Nederland lijken deze codes langzaam voet aan de grond te krijgen. Zeker binnen de reisbranche, waar reizigers steeds meer gewend zijn informatie ‘on demand’ te krijgen via mobiel internet, kunnen QR-codes effectief worden ingezet. Het enige wat de toerist nog nodig heeft is een mobiele telefoon met camera en internetverbinding.
QR-codes onderweg
Een goed voorbeeld zijn de QR-codes in de bushaltes van Tokio. De ongeduldige wachtende reiziger hoeft alleen maar met zijn mobiele telefoon de QR-code te scannen en krijgt vervolgens op zijn mobiele telefoon de actuele dienstregeling en zelfs de tracking informatie waar de volgende bus zich bevindt.
Ook de toerist krijgt met de QR-codes actuele informatie. De huidige elektronische informatieborden op vliegvelden, in hotels of bij VVV-kantoren kunnen verrijkt worden met QR-codes. Door de gewenste QR-code te scannen kan de gebruiker informatie opslaan op de mobiel om later te gebruiken of kan er informatie worden toegevoegd aan Google Maps om de route naar het hotel te vinden.
Tijdens een stadswandeling door de straten van Utrecht worden toeristen met behulp van QR-codes geïnformeerd over de monumentale gebouwen. Het Utrechtse Monumenten Fonds (UMF) voorziet in 2009 de deurposten van alle 120 monumentale panden van QR-codes. De codes geven de geïnteresseerde voorbijganger informatie over de geschiedenis en restauratie van het betreffende monument, inclusief foto’s van de binnen- en buitenkant. Veel van deze monumenten zijn woonhuizen en daardoor vaak niet zichtbaar voor de passant, door de codes wordt nu zichtbaar wat normaal niet te zien is. Hierdoor wordt het mogelijk om een interactieve wandeling langs de oude panden te maken.
Toevoeging aan gids, advertentie of plattegrond
De QR-code kan ook op print zoals magazines, plattegronden en reisboeken van grote toegevoegde waarde zijn. De QR-code is bijvoorbeeld de ideale manier om lezers van (een advertentie in) een brochure, flyer of magazine onmiddellijk verleiden naar een website te gaan. De lezer hoeft geen url of productnaam meer te onthouden, maar wordt direct geleid naar de betreffende (actie)pagina van de aanbieder. Eenmaal op de website krijgt de lezer meer informatie dan via een enkel(e) advertentie of artikel en kan de lezer direct tot actie aangezet worden zoals het maken van een reservering of het kopen van tickets. Zo wordt e-business bevorderd en op een andere manier toegankelijk gemaakt.
Overheden, gemeenten en toeristenbureaus ontwikkelen vaak (gratis) plattegronden van het land, de omgeving of de stad om de toerist zo goed mogelijk van dienst zijn. Zo’n plattegrond heeft echter een beperkte ruimte voor extra toeristeninformatie zoals historische plekken, monumenten en voorzieningen. Het Regional Tourism Promotion Council in Japan heeft hier een oplossing voor gevonden. Een plattegrond met QR-codes waarbij de gebruiker een bepaalde interesse kan selecteren zoals accommodaties, restaurants, parken, bijzondere bezienswaardigheden of historische informatie. De code leidt de gebruiker vervolgens naar Google Maps die de relevante locaties toont.
Reisorganisaties hebben met QR-codes de mogelijkheid specifieke handboeken te maken met praktische informatie voor onderweg. Het handboek is niet meer voorzien van paginavullende reisinformatie maar bevat alleen de QR-codes met handige informatie over de locatie, vertalingen in de gewenste taal, het actuele weerbericht, wisselkoersen, plattegronden, foto’s, menu’s of zelfs route-informatie naar de hotels voor taxichauffeurs. Het voordeel is niet alleen dat zo’n handboek veel compacter is, maar ook dat de content van de geprinte codes elke dag aangepast kan worden door de touroperator of via de laptop van de gids.
Tot slot
Een belangrijke randvoorwaarde voor succes is echter wel, net als bij andere mobiele internet toepassingen, dat de content van de website in de juiste formaat voor mobiel-internet wordt aangeboden. Vooralsnog zijn er in Nederland geen reisbureaus die van deze nieuwe toepassing gebruik maken. Wie zal de eerste zijn?