Inspiratie

SpinAwards: gechromakeyde hoofden en 3D-brillen

0

In het Amsterdamse ‘Spaces’ verzamelden genomineerden en geïnteresseerden zich tijdens de Inspiration Days in de aanloop naar de SpinAwards. De genomineerden mogen zich in drie dagen nog één keer bewijzen tegenover de jury. De deelnemers, verdeeld over twaalf categorieën, pitchen hun case in vijf minuten om de jury te overtuigen én om die felbegeerde zilveren of gouden Spin in de wacht te slepen. Frankwatching bezocht dinsdag de Inspiration Day en maakte een selectie van de meest uit het oog springende presentaties van die dag.

Upload Cinema

Hoe krijg je bezoekers meer bezoekers naar filmhuizen en kleine bioscopen die te kampen hebben met leegloop? Upload Cinema biedt de oplossing: breng webfilmpjes naar het grote scherm. Upload Cinema organiseert op de eerste maandag van de maand een thema-avond in de oudste bioscoop van Nederland ‘De Uitkijk’ in Amsterdam. Bezoekers zenden webfilmpjes in die gerelateerd zijn aan het thema waar het die filmavond om draait. Upload Cinema selecteert er vijfendertig, brandt ze op een dvd en vertoont ze uiteindelijk in een volle bioscoopzaal. Momenteel zijn ze nog niet geïnteresseerd in de grotere bioscopen. ‘De Uitkijk’ is momenteel de enigste bioscoop in Nederland die samenwerkt met Upload Cinema. Volgende maand worden de eerste webfilmpjes op het grote scherm ook in Rotterdam getoond.

upload-cinema

Screenshot webfilmpjes op het grote scherm

Barcinski & JeanJean

Een website waarbij je een 3D-bril nodig hebt om de website te bekijken. Een gewaagde poging om als startend bedrijf je portfolio online te zetten in.  Mark Barcinski & Adrien JeanJean starten in 2007 met hun interactieve studio gespecialiseerd in de creatie van cutting edge experiences.  En bij een nieuwe samenwerking hoort een nieuwe website waarmee je indruk wilt maken op webprofessionals en websurfers. De 3D-brillen die je nodig hebt bij deze website delen de twee uit als visitekaartjes. Vraag van de jury is of de heren deze website ook voor klanten willen maken en hoeveel geld dat gaat kosten. JeanJean vertelt dat het maken van een 3D-website voor anderen geen primair doel van Barcinksi & JeanJean is. Toch geïnteresseerd? Dan kost het maken van deze website zestigduizend euro.

barcinski-jeanjean

Screenshot van de website van Barcinski & JeanJean

For the Love of God

Reclamebureau Skipintro heeft in opdracht van het Rijksmuseum Amsterdam de website voor For the Love of God gemaakt.  Damien Hirst bracht de meest besproken schedel belegd met 8601 diamanten naar het museum in Amsterdam. In een universum  rondom de schedel geven mensen die het kunstwerk écht gezien hebben een mening. De hoofden zijn met behulp van chromakey, een filmtechniek, opgenomen in een hokje. Schuwe bezoekers hebben digitaal tekstberichten achtergelaten.

De toegevoegde waarde van dit concept is dat je kunt filteren op Nederlandstalige of Engelstalige meningen en daarnaast ook nog op nationaliteiten. Het Rijksmuseum is het enige museum in de wereld dat op deze interactieve manier te werk is gegaan rondom het kunstwerk. De jury vraagt zich af waarom deze website niet wereldwijd is gelanceerd. Het antwoord op de vraag luidt dat alles in overeenstemming met Damien Hirst gebeurd. Als hij niet wilt dat de website wereldwijd gelanceerd wordt, dan gebeurt dat niet.

Screenshot van de gechromakeyde hoofden

Screenshot van de gechromakeyde hoofden

IkTag & Interactieve Social RFID games

Offline en online gebruik maken van sociale netwerken kan met de kleine sleutelhanger genaamd de IkTag. Mediamatic Lab ontwikkelde met behulp van RFID-chip technologie de IkTag om aparte dingen te doen met een online profiel zonder fysiek gebruik te maken van een computer. Met de tag ben je altijd gekoppeld aan je online profiel terwijl je offline bijvoorbeeld afspreekt met andere IkTaggers die gekoppeld zijn aan jouw online profiel. De RFID technologie wordt ook gebruikt voor de OV-chipkaart. Je kan zelfs de IkTag met de OV-chipkaart koppelen. Willem Velthoven (Mediamatic Lab) vertelt dat er eindeloos doorgebouwd kan worden met de felgekleurde tag met RFID-chip. Zo hebben ze in 2008 op festivals en tentoonstellingen de Social RFID Games gelanceerd.

Screenshot allerlei soorten IkTags

Screenshot allerlei soorten IkTags

logo-spin-awardsDe SpinAwards zijn de Nederlandse jaarprijzen voor de beste interactieve ideeën. Deze awards bestaan al sinds 1998 en worden georganiseerd door de Stichting SpinAwards. Op 2 april 2009 worden de SpinAwards 2008 uitgereikt in de Westergasfabriek in Amsterdam.