iPhone leidt tot forse stijging mobiel bezoek Nu.nl en Hyves
Afgelopen dinsdag vond in Hilversum het Cross Media Café over mobiele media plaats. In deze tweede en laatste reportage kijken we terug op de presentaties van ilse media (optimalisatie in content en per toestel), de Publieke Omroep (meer aanbod op meer toestellen) en Hyves (met mobiel on Spot in 2009). De rode draad, ook hier: de iPhone zorgt, waar beschikbaar, voor een explosie van traffic. En de concurrenten zijn bezig met een inhaalslag, de gebruikers zijn namelijk helemaal toe aan mobiel internet.
Ilse media: Optimalisatie in content én per toestel
Ilse Media bestaat uit een groot aantal online merken. Met deze merken bereikt men ongeveer 80% van de online populatie. Dr potentie van mobiel internet is volgens Erik Rovers, Leider Business Development Mobile van ilse media, echter dusdanig groot dat er bij ilse in 2009 nog meer focus voor mobiel internet zal zijn.
De bovenste lijn geeft het potentiële bereik van mobiel internet aan, de 2e lijn het aantal mensen dat weet dat ze mobiel internet hebben en de onderste lijn is het aantal mensen dat momenteel ook echt mobiel internet gebruikt. De hoogste tijd dus om de afstand tussen de bovenste en onderste lijn te verkleinen!
Pushen mobiel internet
Maar wat bepaalt nou dat mobiel internet gepushed wordt? Dat is volgens Erik Rovers (foto) voornamelijk de lancering van nieuwe telefoontoestellen. De iPhone heeft ervoor gezorgd dat mensen 30x zoveel meer mobiele data gebruiken als andere mobiele telefoongebruikers.
De 3 randvoorwaarden voor meer mobiel internet zijn:
- beschikbaarheid van devices
- beschikbaarheid van betaalbare en transparante access
- beschikbaarheid van content
In de eerste twee gebieden wil ilse zich niet begeven. Wél wil ilse leverancier zijn van content en services in de waardeketen. Hier kunnen ze zich namelijk nog onderscheiden.
Een mooie case is bijvoorbeeld Nu.nl. Nu.nl mobiel is in 2008 met een factor 10.000 gegroeid. Hoe dat kan?
- Nu.nl geeft invulling aan mobiele functionaliteiten en behoeften: snack-mogelijkheid en interface
- Nu.nl hecht hoge waarde aan usability: toegankelijkheid, snelheid en layout-optimalisatie
- Nu.nl besteed veel aandacht aan de marketing: awareness en conversie
- Nu.nl is gratis: advertising funded
Mooie mobiele toepassingen die laten zien hoe Nu.nl dat in de praktijk waarmaakt zijn bijvoorbeeld de beurskoersen, de sportstanden (zondagmiddag) en de sneeuwhoogtes.
Usability: ook optimalisateren per toestel
Optimalisatie heeft echter ook te maken met optimalisatie per toestel. Toepassingen kunnen er per mobiel anders uit zien, dus als je het per mobiel zo goed mogelijk maakt dan haal je alles uit het toestel en geef je tegelijkertijd de gebruiker ook zoveel mogelijk.
Wat is de visie van ilse op mobiel internet:
- mobiel moet integraal onderdeel zijn van internet
- het is hard groeiend en kan wel tot 25% van de online-mediaconsumptie gaan uitmaken
- het is een medium wat zeer persoonlijk is en tegenwoordig ook locatie-bewust
- maar bovenal is het de connector van de analoge wereld met digitale media
Wat gaat ilse in 2009 doen:
- doorontwikkeling van mobiel naar tv
- doorontwikkeling van Nu.nl mobiel – nufoto, nujij en nuvideo
- doorontwikkeling van nu.nl TV
- ontwikkeling van Kieskeuring mobiel 2.0
- ontwikkelen van locatie-gebonden dienst
- vernieuwen van mobile advertising propositie (zoals formats, interactiviteit en targeting)
Nu.nl is de succescase van ilse Media en de ervaring die ze hier opdoen willen ze graag toepassen bij de andere merken. Werk aan de winkel dus.
Presentatie van Erik Rover (ilse Media)
Publieke Omroep: meer aanbod op meer toestellen
William Valkenburg (foto), directeur Internetcoördinatie Publieke Omroep, presenteert vervolgens over Uitzending gemist op mobiel. Deze service is in december 2008 live gegaan en hij begint het verhaal met een demonstratie ervan.
Het aanbod: breed en actueel
Bijzonder handig in de applicatie is dat je op het NL-tekentje in de applicatie kunt klikken en dan snel bij alle (andere) mobiele applicaties van de publieke omroep komt. De NOS is al langere tijd succesvol bezig met onder meer Teletekst.
De nadruk bij de Publiek Omroep ligt op uitzendingen van vandaag en gisteren en dagelijks is er dan ook nieuwe inhoud te vinden. Het gaat daarbij om de premium programma’s van Nederland 1, 2 en 3.
Veel ondersteuning en feedback
De applicatie is beschikbaar voor diverse platforms (besturingssystemen en toestellen). Er is daarnaast ook een mobiele website, zodat er ook bereikbaarheid voor andere toestellen is. Er zijn overigens verschillende variabelen die bij gebruikers problemen kunnen veroorzaken. Daarvoor geeft men op testlab.omroep.nl ondersteuning en feedback.
De eerste cijfers
December was de eerste maand, toen had men 17.000 downloads en upgrades. In januari is er een kleine stijging, 20.000 waarvan 9.000 voor Uitzending gemist. Als je het vergelijkt met internet (13 – 14 miljoen streams per maand), dan valt het mobiele gedeelte (23.000 streams in januari) weg. De mobiele site zit dus nog duidelijk in de beginfase.
De vergelijking is interessant genoeg om nog wat verder uit te werken, zie hiervoor onderstaande slide.
Binnenkort: iPhone, Blackberry en Android
Er is op veel sites aandacht en positieve berichtgeving geweest. Maar het belangrijkste kritiekpunt was toch wel het uitblijven van Uitzending gemist op de iPhone. Maar Valkenburg benadrukt dat er hiervoor goede alternatieven zijn: via het YouTube kanaal, via de iTunes store podcast, via Mobinews (betaalde applicatie) en via TuninFM (publieke radiozenders).
Aan de iPhone wordt gewerkt (streven: lancering in maart), daarvoor komt nog de Blackberry aan de beurt (deze maand) en in april volgt dan Android.
Vanaf deze week zijn er ook uitbreidingen op de mobiele site: men heeft meer aanbod (van twee dagen naar een hele week) en er komt een toplijst.
Presentatie van William Valkenburg (Publieke Omroep)
Op een de vraag van Monique van Dusseldorp naar eventuele verschillen tussen mobiel en internet geeft Valkenburg als antwoord dat die er eigenlijk niet zo zijn. DWDD en het NOS Journaal zijn op mobiel erg populair, net als al op internet het geval is. Ook het gebuik op het tijdstip van de dag is net zoals op internet, het bouwt ‘s-ochtends geleidelijk aan op en om tien uur ‘s-avonds is er een absoluut hoogtepunt.
Hyves: Met mobiel on Spot in 2009
“Hyves is in de loop der jaren een groot en financieel gezond bedrijf geworden,” daar begint Yme Bosma (foto) zijn presentatie mee. Continu kijkt men naar mogelijke verbeteringen online. In 2008 is daar mobiel bijgekomen om de groeitrend in 2009 verder voort te zetten. Mobiel is namelijk het ultieme platform voor social networking en 10% van de Hyvers gebruikt Hyves regelmatig via mobiel.
De iPhone heeft daar enorm aan bijgedragen, met 50% en ruim 2 miljoen pageviews per dag. Voor alle duidelijkheid: het aantal iPhonegebruikers is echter bij lange na niet 50% van het aantal mobiele Hyves-gebruikers.
Hyves in 2009
2009 staat bij Hyves in het teken van locatie-gebaseerde diensten. Maar ook sms via shortcode komt beschikbaar. Dit laatste is niet nieuw in de wereld, maar Hyves werkte hier tot nu toe nog niet mee. Zo worden de mensen die wel kunnen sms-en maar niet mobiel online kunnen ook bediend. Daarnaast kun je via Bluetooth en de nieuwe Poken in de nabije toekomst aan je omgeving (andere aanwezigen) laten zien dat je als Hyver ergens binnenkomt. Je Hyves-naam wordt hiermee eigenlijk een soort legitimatie. Pokens zijn te koop in de webshop van Hyves. Als je ze koopt, dan kun je er in de toekomst makkelijk geïdentificeerd worden. Als je dat tenminste wil. Het product is pas sinds een paar dagen te koop, maar in de zaal zijn toch al een 20-tal mensen die zo’n Poken hebben.
Hyves on Spot
Wat echt nieuw is Hyves on Spot. De laatste nieuwtjes in de vorm van ‘Wie wat waar’ en ‘krabbeltjes’ worden dan via schermen in de desbetreffende spot (bijvoorbeeld Heineken Music Hall) weergegeven. De spot kan dit helemaal in eigen look & feel maken en zelf beslissen welke dingen ze wel of niet aan het publiek willen doorgeven.
Hyves gaat volgens Peter Olsthoorn net zo hard als dat Yme snel praat. Als ze zo snel ontwikkelen, worden ze dan misschien een concurrent van Nu.nl? Gaan ze ook nieuws verspreiden? Volgens Erik Rovers van ilse Media niet is dat niet zo. Hyves zal niet opeens nieuws gaan maken. Dus wat dat betreft zijn ze eerder aanvullend dan concurrenten.
Hyves en authentificatie
Een andere vraag is of Hyves in de toekomst niet iets moet gaan doen met authentificatie? Hoe voorkom je dat mensen in de toekomst niet binnen komen onder andere namen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Yme Bosma geeft aan dat dit voorkomen kan worden met de unieke code van mobiel. Deze is best moeilijker te kraken. Echt 100% dicht zal echter nooit lukken. Hyves vindt het leuk om met deze functies te experimenteren. Ze hebben namelijk geen kip-ei-probleem: ze hebben de gebruikers al, dus kun je makkelijk iets uitproberen. Dit in tegenstelling tot kleine start-ups die nog geen doelgroep/gebruikers hebben. Vaak gebruiken ze de producten of diensten van deze kleine bedrijfjes om te kijken of het bij Hyves aan slaat. Wat dat betreft staan ze altijd open voor nieuwe ideeën.
Presentatie van Yme Bosma (Hyves)
Deze tweede reportage over het Cross Media Café Mobiele media kwam tot stand met medewerking van Frank Janssen. Zie ook iPhone & App store: disruptive distributiemodel.
Het Cross Media Café is een periodieke bijeenkomst over ontwikkelingen in het cross media werkveld. Pitches, presentaties, discussies en netwerken vormen de belangrijkste ingrediënten van deze serie themabijeenkomsten. Het Cross Media Café is een initiatief van het cross media network iMMovator.