Media Distribution Day 2009: de kabel gaat open
Een actueler moment voor het congres Media Distribution Day kon bijna niet. Maandagavond laat maakte de Europese Commissie bekend om het voornemen van OPTA om de kabel open te stellen te ondersteunen. Blije en minder blije gezichten in de zaal. Toch moet er nog wel het een en ander geregeld worden. Zo kan de BBC mogelijk zorgen voor een kink in de kabel.
Chris Fonteijn, voorzitter van OPTA, bijt om tien uur het spits af. Hij noemt het besluit van Brussel een essentiële hoeksteen van de reguleringsvraagstukken waar OPTA zich mee bezighoudt. De markt bevindt zich een transitiefase en deze ontwikkelingen stimuleren de transitie, waar uiteindelijk de consument van profiteert. “Het eerste wat ik dacht na het horen van het besluit was ‘Da’s goed nieuws voor de consument’.” Inmiddels heeft al 24% van de consumenten inmiddels een dual- of triple play abonnement.
Bundeling, digitalisering en verglazing zijn allen belangrijke trends. “Two is not enough”, zegt Fonteijn (foto). “Wij menen dat toegangsregulering op alle infrastructuren noodzakelijk is. De besluiten passen naadloos op onze visie ten aanzien van toegang tot communicatieinfrastructuren. Open toegang tot de kabel zal bijdragen aan meer concurrentie. Als OPTA zijn wij in staat om de voorwaarden daarvoor te maken. De bal ligt nu in de markt. Er moeten voldoende partijen interesse hebben. Het besluit zal heel snel definitief worden. Vervolgens zullen wij met een Industry Group de details verder uitwerken. Eind van het jaar verwachten dat dat zal zijn afgerond.”
In de zaal zaten vertegenwoordigers die blij waren met het besluit. Desgevraagd stak circa 1/3 zijn hand op. Toen dagvoorzitter Stefan Wijers echter vroeg wie er niet blij mee was, was alleen een vertegenwoordigster van UPC dapper genoeg om haar hand op te steken. “Wij hebben vele kritische kanttekeningen geplaatst bij het besluit en dat blijven we doen.”
Uiteraard wel blij zijn Tele2 en YouCa. In het persbericht zegt Günther Vogelpoel, directeur consumentenmarkt Tele2: “De kabelmarkt is het laatste monopolie in Nederland met weinig vernieuwende diensten en te hoge prijzen. Wij zijn erg enthousiast over het besluit van de OPTA en het groen licht van de Europese Commissie. Het werd hoog tijd voor een nieuw geluid op de kabel, want dit gaat veel voordeel bieden aan de Nederlandse consument.”
Auteursrechten: kink in de kabel?
Voordat de open kabel in Nederland een feit is, zullen er nog wel wat hobbels moeten worden genomen. Hoewel Fonteijn ervan overtuigd is dat de auteursrechtenkwestie geen onoverkomelijk probleem zal vormen, kan dit wel een heikel punt worden in de uitwerking. Met name de BBC speelt hierin mogelijk een cruciale rol. In een ver verleden waren de publieke zenders via analoge zenders vanuit het Verenigd Koninkrijk ook op Nederlandse televisietoestellen te ontvangen. Toen begin jaren tachtig Nederland overging op de kabel, werd een overeenkomst gesloten voor doorgifte van de BBC-zenders op de Nederlandse kabelnetten. Sinds die tijd is er veel veranderd. Omdat de BBC gefinancierd wordt vanuit publieke middelen, is het niet de bedoeling dat buitenlanders profiteren van het Britse belastinggeld. Voor de buitenlandse markt werd BBC Worldwide in het leven geroepen die onder meer de kanalen BBC World en BBC Prime ontwikkelde. De reguliere BBC zenders vormen een standaard onderdeel van de Nederlandse analoge kabelpakketten. Een uitzonderingssituatie die door ‘The Beeb’ wordt gedoogd.
Nu dat de kabel open gaat, krijgen andere partijen, zoals Tele2, YouCa en mogelijk ook RTL of SBS de mogelijkheid om een rechtstreekse rekeningrelatie aan te gaan met de consument. Zoals bij telecom en energie al het geval is, hebben de kabelaars geen voornemens om het bestaande basispakket te willen veranderen. Dit pakket zal volgens een gereguleerd OPTA-tarief (gebaseerd op kosten met een redelijke winstopslag) worden aangeboden aan derden, die het mogen verkopen aan de consument.
De kabelaars stellen dat het niet mogelijk is om individuele zenders uit te zonderen van het bestaande basispakket. Daarom kan de BBC zorgen voor een spreekwoordelijke kink in de kabel. Nieuwe toetreders tot de analoge kabelmarkt zullen een nieuwe doorgifte-overeenkomst moeten sluiten. Het is nog maar de vraag of de BBC hiervoor opnieuw toestemming kan/mag/wil geven.
Media Distribution Day is het jaarlijkse congres over de informatie- en communicatie-infrastructuur in de komende decennia en een initiatief van Broadcast Press in samenwerking met Peter Jelgersma.