Innovatie

Corporate toekomstvisie online verwoord

0

Van alle corporates wordt tegenwoordig verwacht dat zij een heldere visie presenteren. Hoe zien zij hun organisatie in de toekomst? Hoe zien zij de markt en hun rol daarin? Dit geldt zeker voor de grote energieleveranciers. Zij spelen een grote rol voor de toekomst van onze planeet en laten online zien deze rol serieus te nemen. Hun activiteiten leveren inspiratie op voor elke corporate website. Leer van een aantal online best practices van de grote energieleveranciers.

Visie via online en social media

Energieleveranciers dragen een grote verantwoordelijkheid. Het is daarom een absoluut vereiste blijk te geven van verantwoordelijkheidsgevoel. Roepen dat het allemaal groener moet is al lang niet meer voldoende. De energieleveranciers zouden immers de absolute specialisten op het gebied van het terugdringen van de CO2-uitstoot moeten zijn. In dit artikel zien we een aantal mooie voorbeelden van hoe zij hun toekomstvisie en plannen overbrengen.

shell21

Shell neemt haar verantwoordelijkheid en geeft ook online haar visie op de toekomst. Shell blikt door een interactieve applicatie vooruit tot 2050. Er wordt gekeken naar de toekomstige vraag van energie, de ontwikkeling van de wereldbevolking en de bestaande reserves. Shell voorspelt de toekomst aan de hand van twee mogelijke scenario’s. Zo weet Shell op realistische en krachtige wijze het belang van een focus op duurzame energiebronnen over te brengen. Bovendien vestigt Shell zich hiermee als inhoudelijk expert.

Ook Chevron neemt de energie-uitdaging serieus en maakt gebruik van de sociale mogelijkheden van het online kanaal. In samenwerking met The Economist is men het platform ‘Will you join us’ gestart waar men de discussie met gebruikers en experts aangaat. Ook geeft Chevron haar eigen visie op de ontwikkelingen rond de vraag naar energie, de wereldbevolking en het politieke spectrum. Daarnaast geeft Chevron consumenten tips over hoe minder energie te gebruiken.

chevron1

Het actieplan van de energiegiganten

Het hebben van een heldere blik is een goede eerste stap. Vervolgens is het zaak duidelijk te maken welke concrete stappen men gaat zetten. Met andere woorden: de totale CO2 uitstoot moet omlaag; hoe gaan we dat doen?

Het Zweedse Vattenfall maakt duidelijk waar de reductie van de uitstoot moet plaatsvinden. Op haar website geeft zij haar voorspelling van de uitstoot per sector in 2030. Vervolgens geeft Vattenfall aan hoeveel potentie zij per sector ziet om uitstoot terug te brengen. Een verhelderend en concreet beeld van de mogelijkheden.

vattelfall1

Als we eenmaal weten hoeveel de uitstoot van elke sector moet worden teruggebracht, dient de volgende vraag zich aan: via welke technologie gaan we dit bereiken? Nuon biedt op haar website een sterk visueel overzicht van haar huidige en toekomstige activiteiten op het gebied van zonne-energie, windenergie en toekomstige centrales in kaart. Zo vestigt Nuon zich nadrukkelijk als voorloper op het gebied van duurzame energie.

nuon1

Tot slot

Wat kun je leren van de wijze waarop de grote leveranciers online over het energie vraagstuk communiceren? Ten eerste dat zij meer en meer hun verantwoordelijkheid lijken te nemen en dat zij dit met behulp van het online kanaal duidelijk willen maken. Menig leverancier toont met behulp van de mooiste visuele applicaties dat hij duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De tweede les is dat de hierboven besproken partijen de noodzaak van een inhoudelijke benadering gelukkig echt goed begrijpen. Zij maken gebruik van de online mogelijkheden om hun visie en handelswijze beeldend en concreet te communiceren. Hiermee vormen zij een voorbeeld voor elke corporate website.