Verdieping

Ondertussen bij: de overgebleven redactie van DAG

0

Toen ik donderdagmiddag weer eens (Ik was er eens eerder geweest, ten tijde van de papieren krant) de DAG-redactie op wandelde, voelde dat heel raar. Waar je voorheen ondergedompeld werd in de herkenbare drukte van een levendige nieuwsdienst, zijn er nu maar enkele bureau’s bezet in de grote ruimte. Maar de overgebleven redacteuren zijn verre van bedrukt. Met veel enthousiasme wordt gewerkt aan een, overigens sinds 1 januari gerestylde, site. Ik ben op bezoek bij Cyril Snijders (30), coördinator van dag.nl.

Hiervoor werkten negen internetredacteuren aan de site. Ter vergelijking: bij de nrc.next en het NRC werken er hoogstens vijf. “Dat was een tijd van grote vrijheid. We konden uitproberen wat we wilden, om vervolgens te kijken wat werkte en wat niet. Sinds maandag pas zijn we nog maar met z’n vieren. Twee man zit op de nieuwsdienst (ANP berichten ‘opleuken’ en korte nieuwsberichten schrijven) en de twee anderen schrijven eigen stukken.”

Kun je ons nog eens uitleggen wat er nu mis ging?
“Er waren vier gratis kranten, je zit dus in een vechtmarkt, je vist in dezelfde advertentie-vijver. Het gevolg is dat de tarieven van advertenties kelderen. De krant drukken en verspreiden was een immense kostenpost.
Verder heeft het stoppen natuurlijk ook te maken met de kredietcrisis. Als je weet dat het beter gaat worden, kun je een mindere periode uitzitten, maar als het vooruitzicht er niet zo rooskleurig is…

We hebben veel mailtjes van lezers gekregen die het heel jammer vonden dat de papieren krant ophield met bestaan. Vooral de mensen die hem bij de Albert Heijn oppikten, zeiden hem te missen. Voor de mensen die weinig gebruik maken van het openbaar vervoer, was het heel prettig dat ze hun gratis krant ergens anders konden halen. Dat we als nieuwssite nog bestaan, heeft te maken met een lager kostenplaatje en ons hoge aantal bezoekers (5,2 in STIR, cijfers november).”

Hoe ziet een normale werkdag eruit?
“Uitgaande van een dagdienst? Na de overbekende koffie & e-mail (dat laatste vooral om te checken wat er nu weer allemaal live is gegaan op de DAG-site), check ik een hele hoop buitenlandse en binnenlandse nieuwssites. En onze eigen site uiteraard. Daarna kijk ik op GeenStijl voor een eventueel verhaal van de dag. Dan verdelen we de taken tussen de nieuwsdienst en de vrije dienst. Gedurende de dag schrijven we per persoon een stukje of 10. Die we opleuken met foto’s, video’s en links. Om twaalf uur lunchen we, net als andere mensen. Verder analyseren we de bezoekerscijfers, houden we CNN, BBC, TeleTekst, kpnvandaag, onze mobiele site, de narrowcasting en onze eigen site op de videowall in de gaten.

We hebben een freelance narrowcaster, met wie we overleggen welke foto’s we gaan gebruiken. En we sturen onderling de hele tijd filmpjes door. En zetten die af en toe op de site. En we maken fotogalerijen van bijzondere nieuwsfoto’s.”

De videowall op de DAG-redactie.

Liggen er nog nieuwe features op stapel?
“Er staan nog een hoop kleine dingetjes in de planning. Zoals het uitbreiden van het onderdeel wereldkoppen, die nu op de homepage staat. De feature die reacties toelaat staat nu net aan, dus mensen kunnen nu lekker discussiëren. Zonder in te hoeven loggen, dus een stuk gebruiksvriendelijker. Op beeldgebied willen we iets nieuws doen, iets met groot beeld. Meer laat ik niet los. Maar voor we aan de leuke extra’s beginnen, moet alles fatsoenlijk werken.

Daarnaast zijn we overgestapt op WordPress. Redelijk revolutionair voor een nieuwssite, want het is in de basis natuurlijk een blogsysteem. De site is veranderd en functioneel veel handiger. En sneller. Gelukkig, want we willen een modern bedrijf zijn. Dan moet je ook alle toffe ideëen implementeren op de site, het liefst binnen een maand. We hadden een content management systeem waarbij het duur en tijdrovend was om ‘even’ iets te maken. Nu kunnen we beter inspelen op internetjournalistieke nieuwigheden.”

De laatste DAG. Uit Simon Groenewolt’s Flickr-stream.

Hoe lang denken jullie nog te leven hebben als Volkskrant eenmaal zijn gratis krant V heeft gelanceerd?
“Ik denk dat ons bestaan daar niet van af hangt.”

Stukken uit de Volkskrant worden nu doorgeplaats op de DAG site. En straks misschien ook in de papieren V en op haar website. Steekt dat elkaar niet?
“Het is prematuur om daar iets over te zeggen, er ligt immers nog niets concreets. Maar ik zie daar geen concurrentie in. Wij drijven niet op Volkskrant stukken. Ik ben zeker niet bang, vooral nieuwsgierig naar een eventuele V.

Bovendien, ons bestaan is (min of meer) voor een jaar gegarandeerd. Er is een nieuw bedrijfsplan gemaakt en er zijn contracten met ANP en Volkskrant afgesloten voor een periode van een jaar.
We zijn nu klein opgezet, maar wel zo dat het kan groeien. Het is ook beter om van heel klein naar heel groot te groeien dan andersom. Het is leuker om iemand aan te nemen, dan om mensen te ontslaan. Al was het wel leuk om met zo’n grote club aan iets te werken, het was een goede en leuke tijd.”

Dag is niet meer. Uit de Flickr-stream van Jeroen Mirck.

Zijn jullie inmiddels winstgevend?
“We hebben dat nieuwe bedrijfsplan gemaakt. En afgaand op de prognoses van de advertenties maken we dit jaar een klein beetje winst. Dat is in elk geen verlies en meer dan quitte. Het is een kwestie van heroriënteren. We komen straks op de Volkskrant-redactie te zitten. En dat is fijn. We zitten nu tussen de overblijfselen van wat DAG ooit was. Dat geeft geen goed gevoel.”

Ik ben onder de indruk van de site en hoop werkelijk dat de DAG weer kan groeien. Maar mijn mening is niet in de laatste plaats beïnvloed door de sympathie die Cyril en zijn kleine team oproepen. Volgende week: een stuk over hoe fanatiek sommige uitdelers van gratis krantjes kunnen worden. Een waargebeurd verhaal.

Floor Drees schrijft exclusief voor Frankwatching een serie over de toekomst van de dagbladen, onder de titel Dag blad. Op haar website kun je terecht voor meer beeldmateriaal en tussentijdse updates.