Innovatie

Werkconferentie Overheid 2.0: een druk programma

0

De uitreiking van de eParticipatie Awards, drie prijsvragen, een wiki met ideeën over democratie, dienstverlening, handhaving en de positie van ambtenaren, het boek van Ambtenaar 2.0 en ook nog een vol programma aan workshops en stands. De ruim 200 bezoekers van de werkconferentie Overheid 2.0 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werden afgelopen donderdag flink bezig gehouden. Bij deze een verslag in film, in tweets, in tekst en in links. Het verslag van de insiders Anja Feijen en Davied van Berlo (van Ambtenaar 2.0).

Web 2.0 heeft definitief voet aan de grond gekregen bij de overheid. Dat is niet alleen te zien aan het initiatief Ambtenaar 2.0 en de activiteiten van het ministerie van BZK, maar ook aan de vele ideeën en initiatieven die leven bij gemeenten en bij allerlei bedrijven die nieuwe concepten en oplossingen aandragen. Op de werkconferentie op 4 december 2008 in MediaPlaza kwamen deze mensen en ideeën bij elkaar. Hieronder een impressie van de dag, met dank aan Bart Haenen van het ministerie van V&W.

[vimeo]https://vimeo.com/2437796[/vimeo]

Je kunt ook de bedrijvigheid op Twitter teruglezen.

Keynote door Sander Dullaart

De dag werd geleid door Joeri van den Steenhoven, directeur van Nederland Kennisland. Hij kondigde als eerste Sander Dullaart aan, managing partner van Favela Fabric, een internetbedrijf gespecialiseerd in online co-creatie. Aan de hand van enkele voorbeelden schetste hij hoe met web 2.0-middelen meer mensen betrokken kunnen worden bij overheid en politiek. Een aantal quotes:

  • “Er is altijd meer kennis buiten je organisatie dan erbinnen.” (citaat Leadbeater)
  • “Denk na over de vraag: ‘Waarom moeten de burgers naar deze site gaan?’”
  • “Wees een mens en niet je functie.”
  • “Het begint met serieus nemen van de burger, wederkerigheid.”
  • “Laat zien wat er met ideëen gebeurt.”
  • “Betrokkenheid is één van de sleutelwoorden, ook voor de overheid.”
  • “Ga de dialoog aan, neem burgers serieus, spreek met passie en je hart.”

Hij analyseerde ook enkele aspecten van de campagne van Obama, bijvoorbeeld hoe gewone burgers werden ingezet als calldesk-medewerkers. Enthousiaste Obama-fans kregen via de campagnesite op basis van hun locatie 50 telefoonnummers in de buurt en een automatisch callscript. De reacties die deze enthousiastelingen kregen werden ingevoerd in het script en opgeslagen om later weer te kunnen gebruiken.

Ook noemde hij een voorbeeld uit zijn eigen praktijk: Achter de Duinen. Door de gemeente Den Haag werd actief aan burgers gevraagd naar ideeën en er mocht een waardeoordeel worden gegeven aan mogelijke oplossingen: Geinig of Weinig. Er werden honderden ideeën en reacties verzameld en door een systeem getagd zodat het overzichtelijk werd en de beste ideeën boven kwamen drijven. Daarmee kwam ook in beeld hoe iemand zich gedraagt in deze online community: als lurker, als tagger, als reageerder etc. En dat kon soms per week veranderen, afhankelijk van het onderwerp dat aan de orde was.

Dullaart sloot af met vier fasen voor het opzetten van een participatiesite:

  • Framing: assesment, concept, strategie. Ofwel: kom goed beslagen ten ijs;
  • Fueling: format development, platform development, marketing. Ergo: maak het relevant voor deelnemers;
  • Funeling: productie, moderiatie, entertainment, rapportage. Dus: maak het leuk, spreek mensen aan en betrek ze;
  • Floating: integratie. Inderdaad: integreer alle ideeën tot één geheel.

eParticipatie Awards

Ondertussen was Staatssecretaris Bijleveld-Schouten (BZK) gearriveerd voor de uitreiking van de eParticipatie Awards voor de beste bestaande praktijkvoorbeelden van e-participatie (toespraak verschijnt hier). Vanuit de overheid en vanuit de samenleving waren in totaal tien nominaties uitgekozen en een jury was gekomen tot twee winnaars, in elke categorie één. De winnaars waren Buurtlink.nl en RotterdamIdee (zie ook het persbericht van BZK).

Workshops en markt

Iedere deelnemer aan de werkconferentie kon bij aanvang een envelop pakken met daarop een vraag die hij/zij wilde beantwoorden die dag. Ook hier waren de thema’s democratie, dienstverlening, toezicht / handhaving en de positie van de ambtenaar. Tijdens de workshops en het bezoek aan de markt kreeg het antwoord op de vraag vorm.

Er waren workshops van Erwin Blom, Bas Kotterink, Robert Gaal, Ruben Nieuwenhuis, Ayman van Bregt, Jasper Koolhaas, Matthias Snoei, Manfred Zielinsky, Carl Lens, Paul Lansen, Annick Mantoua, Quirien Engelhard, Marije van den Berg, Bernhard Lens, Bert Mulder, Marc Chavannes, Albert Meijer, Frank Smilda, Davied van Berlo en Tamar van Gelder. Enkele presentaties uit de workshops (wie heeft er meer?):

De zogenaamde teamcaptains hebben de verzamelde ideeën vervolgens samengebracht in de wiki van Overheid 2.0.

Dit filmpje geeft een indruk van de dynamiek bij het schrijven in de wiki.

Boek Ambtenaar 2.0

Ook het netwerk Ambtenaar 2.0 was actief aanwezig op de werkconferentie. Davied van Berlo gaf een trendpresentatie en presenteerde op de conferentie zijn boek over Ambtenaar 2.0. Het boek was voor alle aanwezigen gratis mee te nemen en daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt.

Prijsvraag Overheid 2.0

Als voorbereiding voor de werkconferentie was ook een prijsvraag georganiseerd over Overheid 2.0. Er waren veel ideeën binnengekomen en ook daar had een jury enkele nominaties gekozen (in de categorieën democratie, dienstverlening en toezicht) waarop tijdens de conferentie gestemd kon worden. De winnaars van de prijsvraag van Overheid 2.0 zijn geworden:

Buzz

De werkconferentie Overheid 2.0 was niet alleen goed bezocht maar inmiddels ook al veelbesproken. Elders werd het volgende over de werkconferentie geschreven:

Zie ook het verslag van de outsider Ferry den Dopper (van TamTam): Werkconferentie Overheid 2.0: veel inspiratie, weinig interactie.