Domeinnamen: het houdt niet op bij bedrijfsnaam.nl

0

Het tijdperk dat er nog leuke, generieke domeinnamen vrij registreerbaar waren, is al lang voorbij. De beste domeinnamen waren voor 2000 al weg en zelfs iedere bakker op de hoek lijkt tegenwoordig al een website te hebben. Maar als je denkt dat je er – als je een leuke, onthoudbare domeinnaam hebt gevonden – met alleen het registreren van je bedrijfsnaam.nl bent, heb je het mis. Bij het doen van research voor een nieuw project (een website die het o.a. mogelijk gaat maken om webhosting te vergelijken) valt vreemd genoeg op dat er, ondanks de lage bedragen, snel beknibbeld wordt op webhosting en domeinnamen. Gevaar ligt hierbij echter op de loer.

Domeinkapers en -handelaren proberen nog steeds de beste domeinnamen uit een nauwer wordend aanbod te vissen, maar ook boze klanten krijgen een mond en concurrenten worden gehaaider. De kosten van het registreren van varianten op je handelsnaam.nl zijn vaak slechts een paar euro per jaar, dus zeker niet de moeite. Zeker als je ziet wat een goede domeinnaam voor je kan doen, maar ook wat een gemiste domeinnaam tégen je kan doen.

1. Misspellings
Vooral voor bedrijven die ook aan offline reclame (denk aan radio commercials) doen, is dit aan te raden. Bij het horen van een (nieuwe) URL zullen veel mensen – als deze tenminste duidelijk is- de goede locatie wel weten te vinden, maar er zijn altijd mensen die minder goed kunnen spellen, of af en toe een letter missen. Misspellings zijn een gewilde prooi voor typosquatters.

Voorbeeld: Startpgina.nl en Weekamp.nl

2. Meerdere tld’s
Met name voor internationale bedrijven, maar ook voor bedrijven die enkel lokaal opereren, is het verstandig om dezelfde naam met meerdere TLD’s te registreren. Naast de .nl variant zou ik in ieder geval ook voor de .com versie gaan -mits deze natuurlijk nog beschikbaar is-, en eventueel ook voor de .be, .org en/ of .mobi. Voor écht internationale bedrijven geldt dat je beter teveel dan te weinig kunt registreren. Als je in de toekomst plannen krijgt om naar het buitenland te gaan, ben je mogelijk te laat.

Voorbeeld: Frankwatching.com en Frankwatching.be

3. Met en zonder streepje
Bij domeinnamen die uit meerdere woorden bestaat, is het verstandig om zowel de aan elkaar geschreven variant, als de versie met koppelteken(s) te registreren. Bij het intypen van een domeinnaam gebruikt de één een streepje, terwijl de ander dit niet doet. Dit gedrag verschilt ook per land. Zo zijn koppeltekens in Duitsland heel gewoon, maar wordt het gebruik hiervan in Amerika juist vermeden.

Voorbeeld: Hans-Anders.nl en V-en-D.nl

4. Bedrijfsnaamvarianten
Net als met koppeltekens, is ook het voluit schrijven of afkorten iets dat per gebruiker verschilt. Een minder ervaren lezer van het Algemeen Dagblad zal waarschijnlijk nog algemeendagblad.nl intypen, terwijl een vaste bezoeker dit afkort tot simpelweg ad.nl. Het registreren van beide namen is dus aan te raden.

Voorbeeld: VroomEnDreesmann.nl en FinancieeleDagblad.nl

5. Enkel productnaam
Hoewel praktische alle generieke domeinnamen al bezet zijn – nieuwe en nog uit te vinden producten daargelaten -, is een flink aantal topdomeinnamen nog wel te koop. Hiervoor zal echter diep in de buidel getast moeten worden, generieke domeinnamen zijn in sommige gevallen ontzettend veel geld waard. Voor bedrijven die minder voor de hand liggende producten produceren en/ of verkopen, zoals bijvoorbeeld natriumcarbonaat, is echter nog steeds hoop.

Voorbeeld: Lening.nl, maar ook Worstenbroodje.nl

6. Slogans, pay-offs en andere reclame-uitingen
Bekende slogans en zelfs productkenmerken, kunnen dusdanig met een merk of product verbonden zijn, dat ze bijna niet los gezien kunnen worden. In dit soort gevallen – denk bijvoorbeeld aan ‘Biertje?’ of ‘Glashelder’ – kan het verstandig zijn om ook deze uiting als domeinnaam vast te leggen.

Voorbeeld: SenseAndSimplicity.com en 104.nl

7. Bedrijfsnaam + product
Bedrijven die voornamelijk drijven op één of enkele producten (of daar hoofdzakelijk mee geassocieerd worden) doen er verstandig aan om ook deze combinatie(s) te registreren. Mensen zullen immers snel zoeken op “Merknaam + product”, bijvoorbeeld via zoekmachines. Een zoekopdracht als bijvoorbeeld Monuta Uitvaartverzekering leert hierbij al snel dat dan niet altijd de échte aanbieder bovenaan komt te staan.

Voorbeeld: GazelleFietsen.nl en AbnAmrobank.nl

8. Namen van medewerkers
Vooraanstaande en bekende medewerkers zijn vaak een uithangbord voor je bedrijf. Je wilt dus in ieder geval voorkomen dat kwaadwillenden deze naam in handen krijgen, en zelfs het zelf actief gebruiken van deze persoonsdomeinnaam is een optie.

Voorbeeld: JanPeterBalkenende.nl en RuudDeWild.nl

9. Negatieve varianten
Zowel tevreden als ontevreden klanten gebruiken het internet steeds meer als klankbord. Hoewel tevreden klanten niet snel een lofsite voor andermans producten zullen ontwikkelen (al zijn er uitzonderingen), is dit bij ontevreden klanten sneller het geval. De bekendste variant hierbij is -sucks.nl, bijvoorbeeld upcsucks.nl. Hoewel hier erg veel varianten op zijn die onmogelijk allemaal af te dekken zijn, is het zeker een optie om de meest gebruikte opties te registreren en naar uw contact- of klachtenpagina te laten verwijzen. Deze pagina is voor de ontevreden klant die een uitlaatklep zoekt voor zijn frustraties immers de meest relevante.

Voorbeeld: UPCsucks.nl en PayPalSucks.com

Let er bij meerdere domeinamen met dezelfde inhoud overigens wel op dat deze allemaal naar het hoofddomein verwijzen. Frankwatching is hiervan een goed voorbeeld. Zowel .nl versie als de .be variant redirect netjes met een permanente 301 redirect naar Frankwatching.com. Dit is de enige juiste oplossing in deze situatie.

Wiep Knol is Link Marketing Specialist bij Tribal Internet Marketing en daarnaast beheerder van zijn eigen Engelstalige weblog over link building.