InCTspiratie 2008 (1): Passie en gulheid of ‘de gordijnen dicht’?

0

InCTspiratie 2008 werd met schwung ingeleid door entertainer George Parker. De bezoekers van dit congres voor innovatief uitgeven en ICT reageerden aanvankelijk echter nogal stoïcijns. De gekruiste armen en zuinige blikken regeerden, zeker toen er gevraagd werd om een 5 euro biljet. ‘Typisch Nederlands’, volgens Parker. Die wat argwanende houding en de instelling van ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Denk je dat je leuk bent? Dat je mij kunt inspireren? Huh.

Het thema van de dag was ‘Succesvol crossmediaal uitgeven’ maar in de kern ging het om de frictie tussen de menselijke hang naar het ‘oude en vertrouwde’ en de zakelijke noodzaak om te moderniseren. En hoe de Nederlandse mentaliteit past in een mondiale wereld met fenomenen als ‘bigger than life attitude’ en co-creatie. Onbedoeld leverde deze dag een mooi praktijkvoorbeeld op van het spanningsveld wat op dit gebied ontegenzeggelijk aanwezig is.

Verandering in het kader van voortgang dus. Change was natuurlijk sowieso ‘the winning word’ deze week. Maar blijft het maar een woord?

Dat was ook de vraag op InCTspiratie, een initiatief van uitgeverij Letter & Geest. What’s in a name zou je denken, gezien de nadruk die werd gelegd op ‘(ondernemers)geest’ en ‘mentaliteit’. Een omslag in denken is nodig om succesvol te zijn in het thema van het congres: crossmediaal werken. De wereld is veranderd door technische ontwikkelingen. Maar gaat ‘de mens’ wel snel genoeg mee? Bekijk jezelf eens kritisch en durf te leren.

In de woorden van de sprekers:

“Not reach but relevance is the key.” en “Durf van perspectief te veranderen. Wees ondeugend. En vooral nieuwsgierig!” “Ben je een struisvogel of een held? De held durft het oude los te laten.” “De kern is dat mensen betrokken en geraakt worden.”
Monique de Haas, crossmedia consultant bij Dondersteen Media

Monique de Haas: …maak een profiel van je klant…

“Als je iets doet met consumenten, moet je ‘een geloof’  hebben.” en “Een eigenschap van marketeers én uitgevers is dat ze hun doelgroep niet kennen… er zelfs een beetje bang voor zijn.”
Joris van Heukelom, CEO ilse media

Joris van Heukelom: …een ‘geloof’ hebben

“Blijf trouw aan jezelf en je eigen idee maar luister wel naar anderen. Jaag je doel na en werk met inspiratie en passie en zorg voor een ‘Umwelt’ die spraakmakend blijft.” en “Je kunt niet gezamenlijk doelgroepen bereiken als je alleen met je eigen winkeltje bezig bent. Trek het eens breder! Je kunt alleen iets als mensen lol hebben in het product en ervoor gaan.”
Ireen van Ditshuyzen, programmamaakster bij ID TV

Ireen van Ditshuyzen’s Googlementary

“Bij het Branded content principe is de omslag gemaakt: je denkt vanuit de klant. Je kent zijn doelen en voelt je daar zelf ook verantwoordelijk voor. Dit is de basis voor een stevige klantrelatie.”
Vivian Opsteegh, Head Digital Media bij MTV Networks Benelux

“Hoe kun je de cultuurverschillen binnen je bedrijf overbruggen en de focus richten op je crossmediale ambities?”
Ulko Jonker, hoofdredacteur van FD

“Denken is één van de sterkste vormen van gedrag en in basis aangeleerd en stuurbaar. Te manipuleren door een ander of door jezelf. Elk mens heeft blinde vlekken en de meeste mensen zijn te arrogant om iets of zichzelf vanuit een ander perspectief te willen zien. Probeer je eigen context bewust los te laten en groei daardoor.”
George Parker, entertainer ‘op niveau’

De moraal van dit verhaal
Oké, dus het gaat in basis om je verhaal en met name op welke manier je het brengt. Meer dan met welke middelen. Geloven in iets en in jezelf, met andere woorden passie hebben; luisteren naar anderen (waaronder je doelgroep), interactie en samenwerking dus; zoeken naar nieuwe vormen van creativiteit; ‘sharing’ als basis van een stevige (klant)relatie; buiten je eigen durven context treden en ‘open staan’.

Klinkt goed. En de praktijk? Laten we onszelf eens onder de loep nemen.

Praktijkcase van de geweigerde memorystick
Omdat de weergave van het verhaal toch gekleurd is door de context van de verslaggever (hoe hard die ook heeft gepoogd deze los te laten) kun je natuurlijk het best zelf de presentaties beoordelen en eruit halen wat relevant is voor jou. De presentaties zijn echter alleen hier (www.inct.nl) te bekijken. 🙂 De organisatie wil hiermee ongetwijfeld de heersende mentaliteit nog eens onderstrepen en daarmee de noodzaak van dit congres. Chapeau voor de getoonde moed, want laten we wel wezen: het sharing en door gezamenlijke passie naar grote hoogtes’ verhaal klinkt prachtig en kan rekenen op veel instemmend geknik. Maar om het in praktijk echt door te voeren? Dat is iets anders.

Juist dit soort gedrag werd hier bestempeld als ‘het oude denken’. Niet ‘out of the box’ maar ‘je eigen box’ driftig afschermend. Niet bevorderlijk om tot grote creatieve hoogten te komen, luidde de strekking van ieders verhaal op InCTspiratie 2008. Zet een hoger doel centraal en heb oog voor eventueel aanwezige synergie.

De geest moet gul worden!
De kunst van jezelf verplaatsen in iets of iemand vereist een ‘open houding’. Ook de term ‘gulheid’ kwam een paar keer voorbij vandaag: wees gul in fantaseren en denk beeldend na. En ‘de geest moet gul worden!’ Creatief zijn en je verplaatsen in de doelgroep.

En dat crossmediale werken?
Je doelgroep wordt steeds meer web 2.0 en heeft een andere – meer participerende – rol. Die moet erkend en gerespecteerd worden en vanuit die basis kan een succesvolle crossmediale campagne opgezet worden. Ken je doelgroep en zijn motieven en zoek je ‘touchpoint’ oftewel je kans op interactie. Met inzet van de juiste middelen ben je er dus nog niet: het gaat om je verhaal (not reach but relevance is the key). Hoe raak je mensen? Daar kun je het hele ‘InCTspiratie’ verhaal op loslaten. Reflecteer en leer, denk ‘out of the box’ en daag jezelf uit om creatief te denken. Plezier en passie zijn de keywords.

Zuinige mondjes
Dat het succes daarin zit, bleek wel uit de cijfers van Vivian Opsteegh die met haar team vast plezier beleeft aan succesnummers als Het Huis Anubis en Nickelodeon creatief in de markt zette als ‘de maffe mentor’. Met website bezoekersaantallen van 160.000 per maand ontlokte zij de zaal reacties als ‘Nu voel ik me ernstig gepasseerd’, ‘Ppppffff’ en ‘Ttttsssss’. Is dat weer typisch een Nederlandse reactie? Zuinigheid in plaats van geïnspireerdheid?

“Beunhazen consumeren, amateurs vormen meningen en professionals komen met  nieuwe ideeën. Zij gebruiken informatie en interactie met anderen als springplank naar innovatie,” aldus George Parker.

En daarvoor komen we tenslotte naar congressen als deze: om met informatie en interactie ons voordeel te doen. In(CT)spiratie opdoen. Zoals het de goede professional betaamt!

Marije Nieuwenhuis schrijft onder de naam MAN – Sterk in teksten. Van corporate producties als brochures en webteksten tot redactionele stukken.

Succesvol crossmediaal uitgeven, dat is waar iedere uitgever op dit moment over nadenkt. Op InCTspiratie 2008 stond centraal wat er bij succesvol crossmediaal uitgeven allemaal komt kijken.