Thuiswinkel Update 2008
Afgelopen dinsdag vond in Utrecht de Thuiswinkel Update plaats. Volle zalen en een vol programma; van onderzoek naar webanalytics en via usability naar PPC. Bezoekers hoorden dat de Thuiswinkelmarkt groeit, de online verkoop van mode nog potentie heeft en dat vooral de reisbranche het goed doet.
De thuiswinkelmarkt groeit, maar minder hard
Frank Sibbel van Blauw Research presenteerde de resultaten van de Thuiswinkel Markt Monitor 2008.
Daaruit blijkt dat de markt voor online consumentenbestedingen door Nederlandse internetters verder blijft stijgen. In de eerste 6 maanden van dit jaar is de markt gegroeid met 24% naar een omzet van 2,3 miljard euro. Dat is een minder sterke groei dan in de voorgaande jaren. Daarnaast stijgt het aantal mensen die voor het eerst online kopen minder hard dan de voorgaande jaren (in de eerste zes maanden van dit jaar zo’n 700.000).
Ook neemt het gemiddelde aantal bestedingen per online koper af ten opzichte van vorig jaar.
Toch is er volgens Sibbel geen reden voor somberheid; de groei van de thuiswinkelmarkt is altijd nog veel groter dan die van de traditionele detailhandel (2,7% ). En dat ondanks het dalend consumentenvertrouwen en de kredietcrises.
Online reisbranche doet het goed
Een kwart van alle Nederlandse internetgebruikers heeft tussen januari en juli 2008 online een reis geboekt. Daarmee komt de totale omzet van de reisbranche op 960 miljoen euro. Dat is 16% meer dan vorig jaar. De online omzet van consumentenelektronica steeg zelfs met 38% naar 270 miljoen euro. En hoewel Sinterklaas en de kerst nog niet geweest zijn, mag de entertainmentbranche ook niet klagen over de online verkopen.
Producten groeien harder dan diensten
De groei van online diensten, zoals verzekeringen, is dit jaar voor de eerste keer minder groot dan de groei van online producten. In 2007 was het voor 55% diensten en 45% producten, terwijl dat nu 48% producten en 52% diensten is.
Consumenten anders tegenover online kopen
Consumenten zijn volgens Sibbel gewend geraakt aan het kopen via internet. Een jaar geleden vond een derde van de consumenten het nog een nadeel dat de producten niet te voelen en te ruiken zijn. Nu is dat gedaald tot een kwart van de internetgebruikers. Een derde ziet nu zelfs helemaal geen nadeel meer van online kopen. En bijna iedereen is tevreden met wat ze online bestellen (96%).
Betalen via Ideal
iDEAL heeft ervoor gezorgd dat ook betalen via internet niet meer als nadeel van thuiswinkelen wordt gezien. 85% Ziet iDEAL als een (heel) veilig betaalmiddel. Het is op dit moment zelfs het meest gebruikte betaalmiddel bij het online kopen.
Top 100
De reisbranche domineert de top 10 van de Twinkle Top 100. Transavia, dat per jaar ongeveer 4,5 miljoen passagiers naar hun vakantiebestemmingen brengt, is met 456 miljoen euro omzet de topper. De site trekt per maand tussen de 1.000.000 en 2.500.000 bezoekers per maand. TUI (voorheen Arke en Holland international) volgt met 420 miljoen euro.
Op nummer 3 staat Wehkamp. Ondanks de 270 miljoen euro omzet in 2007 had Roelof Jousma, directeur marketing services & ict van Wehkamp, dat niet verwacht had. Hij verwachtte dat Jonas de Groot van Sundio Groep, waarmee hij aan het begin van het programma het podium deelde een hogere plek had behaald. Maar Sundio Groep sloot aan achter Wehkamp, op een vierde plaats. In de top 10 vinden we ook andere bekenden: Bol.com (plaats 6) en Albert.nl (plaats 8).
Online modehuizen volgend jaar in de Top 100?
Marieke Verdonk, hoofdredacteur van Twinkle Top 100, geeft aan dat zij het opvallend vindt dat H&M en Hunkemuller het niet zo goed doen. Toch verwacht zij, net als Frank Sibbel, dat kleding de komende tijd nog veel meer omzet zal maken met online verkoop.
Er zit in de online verkoop van kleding zit nog heel wat potentie. Dat kwam aan het begin van de dag al naar voren en in de loop van de dag hoorden we het nog een paar keer. Ik ben nu al benieuwd naar de resultaten van het onderzoek en de Twinkle top 100 van volgend jaar!
Flexibele CPC
In zijn presentatie stelde Ben Kerkhof, CEO van Vergelijk.nl dat Pay Per Click (PPC) /Cost per Click (CPC) niet meer past bij de huidige dynamiek van internet.
Er moet meer flexibele CPC komen. Maar hoe doe je dat? Een complete oplossing heeft Kerkhof niet. Wel laat hij zien dat bij Vergelijk.nl andere prijzen worden gerekend voor verschillende categorieën (waar weinig vraag naar is, is goedkoper) en ook wordt er op andere manieren rekening gehouden met fluctuatie in vraag: fietsen zijn in de winter bijvoorbeeld minder populair. Hoe beter en completer ook de datafeeds die worden aangeboden door de webshops die zich willen presenteren op Vergelijk.nl, hoe meer korting. Een webshop met een Thuiswinkel.org lidmaatschap kan ook rekenen op een korting bij Vergelijk.nl.
EasyProfit
In de sessie van Roger Kenbeek (Zanox) en Teus van Mourik (Strato) geven ook zij aan dat het banner tijdperk voorbij is. 80% van de conversie vindt niet plaats door middel van banners. Ook andere manieren van advertising, zoals textlinks, category deeplinks en product datafeeds voldoen niet, volgens Kenbeek.
Uit onderzoek is verder gebleken dat consumenten webshops verlaten wanneer ze er achter komen dat de producten die zij wilden kopen niet op voorraad zijn. Doorgaans heeft de webwinkelier dan nog 2 kansen, want 68 procent van de consumenten keert niet terug als ze meer dan drie keer teleurgesteld worden door de webshop.
Strato, leverancier van van webwinkelpakketten, heeft hierop ingespeeld met EasyProfit. Met EasyProfit kunnen webwinkeliers hun eigen assortiment met producten uit het Zanox-partnerprogramma uitbreiden. Van Mourik geeft het volgende voorbeeld. Wanneer een consument op een in golf gespecialiseerde webwinkel zoekt naar een zakmes (nadat hij bijvoorbeeld golfballen heeft gekocht), is de kans groot dat de webwinkel dat niet heeft. Typt de consument nu in het zoekvak van de website ‘zakmes’ in, dan is de kans groot dat het zoekresultaat is ‘0 resultaten gevonden voor zakmes’.
Met EasyProfit kan daaronder worden gepresenteerd dat er wel resultaten zijn gevonden voor ‘zakmes’ in de partnerwebshops. Vervolgens kan de consument naar de webshops die zakmessen aanbieden, doorklikken.
De klant is tevreden, omdat hij toch zijn zakmes kan kopen. De webwinkelier van de golf-shop is tevreden, omdat hij de klant kon helpen en een commissie krijgt voor het verkochte artikel. En de webwinkelier die zakmessen verkoopt is tevreden met een nieuwe klant. Er kan ook gekozen worden voor de volledige afhandeling binnen de aanvankelijk bezochte (golf)site:
Is dit de nieuwe manier van adverteren en webwinkelen?!
Er was nog veel meer!
Helaas heb ik een heleboel andere, ongetwijfeld heel interessante (!) sessies moeten missen door de opzet met parallelsessies. Misschien zijn er nog bezoekers die iets kunnen vertellen over de sessie van Roelof Jousma over de nieuwe plannen van Wehkamp of over de e-commerce trends die Geert-Jan Smits van Jungle Minds presenteerde. Ik ben erg benieuwd!
De foto’s in dit artikel zijn van Paul Ridderhof.