Goed nieuws als DAG overleeft
Ik kondigde in mijn vorige blogposting aan dat ik het vandaag over de Deense en Amerikaanse kranten zou hebben. Maar dan stopt de DAG opeens met bestaan. In haar papieren vorm dan. De laatste papieren editie van DAG verschijnt vandaag. PCM Uitgevers en KPN hebben namelijk, in overleg met de directie van DAG Media, besloten te stoppen met de gratis krant.
De tijd is op
Het multimediale nieuwsmerk DAG is op 8 mei 2007 gelanceerd. DAG is er niet in geslaagd om in de felle concurrentiestrijd (die zich vooral in het openbaar vervoer afspeelde) met de andere gratis kranten, voldoende adverteerders aan zich te binden. Door de moeilijke omstandigheden in de markt voor gratis kranten en met onzekere economische vooruitzichten zien PCM en KPN onvoldoende perspectief om de krant van DAG binnen afzienbare tijd winstgevend te maken.
Voegde DAG echt iets toe aan de dagbladenscene ? Ik denk van wel. De hoeveelheid ruimte die het gratis dagblad inruimt (tegenwoordige tijd nog even) voor beeld is verfrissend. Bovendien doet de DAG, toegegeven, het meest aan berichtgeving via andere kanalen.
Voor alle gratis kranten lijkt het binden van adverteerders lastig. DAG gaat er nu aan onderdoor. De krant leed vorig jaar een verlies van 10 miljoen (belasting daargelaten). Dit jaar zou dat niet anders geweest zijn. Dat is niet levensvatbaar, to say the least.
Meten met twee maten. Even nrc.next.
Vanaf morgen gaat DAG verder als website, mobiele site en leverancier van content voor narrowcasting –nieuwsschermen in onder andere cafés. PCM blijft met KPN samenwerken, onder meer door de levering van content aan kpnvandaag.nl. Dan moet je wel heel veel vertrouwen hebben in het product waar je op terugvalt. Voor mij aanleiding tot een klein onderzoekje. Ik heb dag.nl maandag twaalf uur lang scherp in de gaten gehouden. Van ‘s ochtends elf tot ‘s avonds elf. De week ervoor had ik de nrc.next-site op de voet gevolgd. Daar kon ik pas om elf uur enige verandering bespeuren op de homepage. ‘s Ochtends heb ik eergisteren dus nuttiger dingen gedaan.
Ik ga even uit van een gemiddelde krantenwebsitegebruiker. Die meldt zich niet aan voor allerlei feeds en andere digitale meuk (ik ben in mijn rol, zoals u begrijpt), maar wil gewoon weten wat er gebeurt in de wereld. DAG.nl zit wat dat betreft goed in elkaar. Gedurende de dag worden headlines vervangen, zodat ik aan het eind van de dag een totaal andere waslijst aan titels zie dan die ochtend. Om er wat meer beweging in aan te brengen zou ik de internetredactie aanbevelen om ook de kleine foto’s bij kopjes te verfrissen. Anders lijkt het oud nieuws als je voor de tweede keer die dag de website checkt. Wel zetten ze bij de vier openingsverhalen neer wanneer er een update is. Zo weet je meteen of het nog het doorklikken waard is.
11.00: (let niet op de boom rechts, die verschilt blijkbaar al per minuut, waardoor het niet mogelijk is één beeld te maken))
23.00:
Even ter vergelijking, de papieren versie van de nrc.next lijkt alleen maar te groeien; de nrc.next was in het eerste kwartaal van 2008 de grootste stijger onder de landelijke kranten. In de eerste drie maanden van dit jaar had het dagblad een totaal verspreide oplage van 83.000 exemplaren. In het eerste kwartaal van 2007 was dat nog 75.000. Dat succes is zeker niet te danken aan de website. Die komt nauwelijks met updates. En als er al nieuwe artikelen geplaatst zijn, wordt dit niet of nauwelijks aangekondigd op de homepage. Nieuws over de Finse schoolschutter was er al rond 1 uur die bewuste dag. De website van de nrc.next bracht het om vijf uur. Dat was drie uur na nu.nl, The Huffington Post en andere gewaardeerde en minder gewaardeerde nieuwsbronnen.
07.00:
11.00:
23.00:
Onzekere toekomst
Morgen verschijnt dus de laatste editie van de gratis krant van PCM Uitgevers en KPN. De website DAG.nl gaat onveranderd door, met een kleinere redactie. Hoofdredacteur Bob Witteman noemt het perspectief dat de DAG ooit geld gaat verdienen te onzeker.
Dat ‘multimediaal’ en ‘papieren krant’ nog niet op gelijke hoogte staan wijdt Bert Groenewegen (bestuursvoorzitter van PCM) vooral aan de techniek. De verwachtingen waren waarschijnlijk te hoog gespannen, zo speculeert hij in de nrc.next (en elke andere krant, zoals altijd met een persconferentie). De DAG veranderde van vormgeving (Mooier!) en van doelgroep (Ouder! Hoger opgeleid!). En werkte meer samen met de Volkskrant (ook PCM). Zo vond je vaak onder een bericht: ‘Door de Volkskrant’. Het mocht niet baten.
Sympathiek nieuwsmerk
We zullen zien of dit sympathieke nieuwsmerk het een en ander overleeft. Is het antwoord positief? Dan is dat goed nieuws voor al die andere kranten. Laat ze goed kijken naar de DAG-formule. En eens wat mensen aannemen bij de internetredactie. Dat is een open sollicitatie.
Floor Drees schrijft exclusief voor Frankwatching een serie over de toekomst van de dagbladen, onder de titel Dag blad. Op haar website kun je terecht voor meer beeldmateriaal en tussentijdse updates.