Cloud Innovation

0

Gisteren trof me de geërgerde vraag of nu eindelijk eens duidelijk kon worden wat “cloud computing” precies is. Dat dit op Mashable gebeurde, is niet zo verwonderlijk, want daar gaat het over “Social Networking News”. Mark “Rizzn” Hopkins, de knuppelgooier in kwestie, merkte in zijn feeds en reading lists, dat over cloud computing gekakeld werd als een kip zonder kop. Wat denk je zelf Mark? Tussen het zichzelf versterkende RSS-gewauwel zit het antwoord natuurlijk echt niet. De waarheid over cloud computing en vooral hoe het anders is …

. . . daar heeft Forrester Research een mooi plaatje over in elkaar gesleuteld, en dat wil ik u niet onthouden. Te meer, omdat het gewoon bij Cnet op het web te pronk staat: ook voor een geërgerde Mashable-blogger.

Schitterend ikspuntnul-plaatje, maar volwassen cloud computing hebben we nog lang niet – hooguit SaaS, of SaaS-soep, zoals Peter Laird netjes uitlegt. Hoe onvolwassen serieuze cloud computing nog is, druipt door tussen de regels van alweer een recent Cnet-artikel, dit maal over innovatie (Nog zo’n moeizaam begrip en prachtig overigens wat daar op de eerste SDForum Corporate Innovation and Research Fair door een paar grote jongens over werd gezegd).

Dus: wanneer Hewlett-Packard pas sinds anderhalve week met Intel en Yahoo bezig is om zes grote computing centers te bouwen, waar de buitenwacht – mits die dat überhaupt wil – robuuste cloud services kan testen, dan moet niemand mekkeren over de downtime van de kleuter-services van Amazon of Google.

Wolkenloos gaat het met cloud computing dus nog zeker niet. Voor deze innovatie geldt vooral wat Ike Nassi, SAP’s onderzoeksopperhoofd voor Amerika en China, zei: “Innovatie is een volledig loze kreet. Probeer nou maar gewoon af te wegen waar je in moet investeren en wat je ervoor terugkrijgt. Bij elke vernieuwing komt risicomanagement op de allereerste plaats.”

Maar goed, de meeste bedrijven hebben geen benul van wat precies een risico zou kunnen zijn, en nog minder van hoe ze risico’s zouden moeten meten en wegen.

Wat cloud computing betreft, adviseer ik voor dit moment: ruik er aan, maar duik vooral nog niet vol met je hoofd in de wolken. Gartner zegt namelijk dat 80 procent van de bedrijven zich in 2012 aan enige vorm van cloud computing zal heben blootgesteld. Da’s pas over vier jaar en voor de rest een voorspelling van niks.

In zijn ronkende intro zei Mark “Rizzn” Hopkins en passant dat het voor een cloud-computing-debat te vroeg is, omdat die hypecycle nog niet eens is begonnen. Waarom je over iets druk maken dat nog niet bestaat? Nu, zeker in dit geval, waar de sky (de cloud) de limit is, is daar een bijzonder goede reden voor. Want het begrip limiet wil zeggen, dat we het punt in kwestie never-nooit zullen bereiken.

En nu . . . ?

Jaap Bloem is senior-consultant bij ViNT (Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en co-auteur van het boek ‘Me the Media‘, een boek over de revolutie in media.