Betaalde tekstlinks: te hard rijden op de digitale snelweg
Het is een onderwerp dat met name op een aantal specialistische websites al meerdere keren behandeld is, maar omdat het voor sommigen nog steeds onbekend, onduidelijk, of een discussiepunt is, blijft het toch een terugkerende issue: betaalde links. Google’s standpunt (“links kopen om betere rankings te krijgen is niet toegestaan”) is heel duidelijk en zelfs begrijpelijk, maar roept bij sommigen toch weerstand op. Vandaar deze analogie; het kopen van links (met als doel om je positie in zoekmachines te verbeteren) is namelijk net als te snel rijden. Veel mensen weten dat het niet mag, willen eerder op de eindbestemming aankomen en proberen het dan toch, maar zeuren vervolgens als ze geflitst worden.
Google bepaalt de maximum snelheid
Als een website gebruik wil maken van het snelwegennetwerk van Google, zal hij zich aan de regels van de netwerkbeheerder moeten houden. Een belangrijke regel hierbij is de maximumsnelheid; om niet alleen aan jou, maar ook aan alle anderen om je heen, een veilig wegennet te kunnen bieden, mag je niet harder dan 120 kilometer per uur. Als iedereen consequent zo hard mogelijk zou rijden, zouden de gevolgen immers niet te overzien zijn. Het is aan jezelf of je je hier aan wilt houden of niet, maar als je dit niet doet kan dit consequenties hebben.
Google probeert de maximumsnelheid zoveel mogelijk te handhaven, bijvoorbeeld door zo goed mogelijk te controleren op overtredingen. Dit kan zowel automatisch (Google’s flitspalen registreren de meest opzichtige overtredingen) als met onaangekondigde, verdekt opgestelde controles. Daarnaast zijn andere weggebruikers vrij om aan te geven op welke plekken er regelmatig te hard gereden wordt.
Zoals gezegd worden overtreders bestraft. Voor kleine overtredingen gelden ook relatief kleine straffen, zoals een PageRank penalty. Als je flink te hard rijd, kun je echter je rijbewijs voor een tijdje kwijt raken; je website is dan even niet meer vindbaar. Van notoire overtreders of bestuurders die het écht te bont maken kan het rijbewijs zelfs permanent worden afgenomen.
Net als in het echte leven zijn er genoeg mensen die, hoewel ze goed op de hoogte zijn van de verkeersregels, te hard rijden. Deze mensen nemen bewust een risico en kunnen niet anders dan, als ze betrapt worden, de eventuele consequenties te aanvaarden.
Mag je dan nergens hard rijden?
Uiteraard zijn er plekken waar je harder mag rijden, maar dit kan alleen op plekken waar de juiste veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Op racecircuits kun je, mits je auto is voorzien van nofollow tags en/ of is uitgesloten via robots.txt, zo hard rijden als je wilt. De meeste affiliatelinks, bijvoorbeeld, zijn dusdanig ingericht dat ze volledig binnen de richtlijnen van Google vallen. Betaalde links zijn dus zeker niet “tegen de regels”, maar wel als ze dusdanig zijn ingericht dat ze de resultaten in zoekmachines kunnen beïnvloeden.
Bepaalt Google dan de wet?
Nee, Google bepaalt alleen de regels binnen het eigen (wegen)netwerk. Je bent verder vrij om te gaan waar je wil. In Duitsland bijvoorbeeld, zijn de regels anders en geldt er dus ook een andere (en vrijere) maximum snelheid. Als je het niet eens bent met de maximumsnelheid die Google heeft opgesteld, kun je dus ook alleen in Duitsland gaan rijden.
Het organiseren van een straatrace is ook niet toegestaan
Niet alleen degenen die te hard rijden zijn strafbaar, maar ook degenen die hard rijden mogelijk maken. Het organiseren van een straatrace is dus hetzelfde als het verkopen van links; je biedt anderen de mogelijkheid om buiten de regels om te werken. Het verkopen van links kan dus, net als het inkopen ervan, worden bestraft. Ook hier begint het vaak met een relatief milde straf, zoals een verlaging van je PageRank, maar als je je leven niet betert, eindigt het hier beslist niet mee.
Kortom…
Te snel rijden is niet toegestaan. Overal staan duidelijke borden met de toegestane snelheid waar je je aan dient te houden. Ik moet toegeven dat het op zo’n lang stuk snelweg, vooral als het lekker rustig is, best verleidelijk is om het gaspedaal wat verder in te trappen, maar je loopt dan dus wel het risico bestraft te worden. Tijdelijk of permanent. Bepaal dus zelf of je het dit risico waard vind.
Wil je toch eerder op je eindbestemming aankomen? Denk dan -naast hard rijden- ook eens aan slimmere manieren om dit te bereiken. Met een goede routeplanner of met een zuinige auto, die minder hoeft te stoppen voor een tankbeurt, kan dit ook. Door bijvoorbeeld goed te letten op hoe je een link zo optimaal mogelijk kunt inrichten, of door een flinke dosis creativiteit kun je namelijk ook veel winnen.
Tot slot nog een bonus tip voor liefhebbers van dit soort analogieën; Aaron Wall heeft recentelijk een lijst met een aantal hele leuke SEO analogieën gepubliceerd.
Dit bericht is onder persoonlijke noot geschreven door Wiep Knol, Link Marketing Specialist bij Tribal Internet Marketing en tevens beheerder van zijn eigen Engelstalige weblog over link building.