Verdieping

Onderzoek: Creating the optimal viral message

0

In het kader van zijn afstudeerscriptie voor de opleiding Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg is Bart van den Hout in opdracht van Creactiv bezig met een onderzoek naar viral marketing. Hij zoekt respondenten voor zijn erg visuele onderzoek en er zijn – helemaal in stijl – prijzen te winnen als je de enquête doorstuurt naar een aantal bekenden.

Ondanks dat viral marketing, zowel internationaal als in Nederland, veel in de belangstelling staat van de (marketing)media, zijn er nog maar weinig wetenschappelijke studies naar gedaan. Er is daardoor niet veel bekend over de motivaties, attitudes en het gedrag van de mensen die vrijwillig meewerken aan deze marketingactiviteiten.Daarnaast is er ook heel weinig onderzoek gedaan naar specifieke kenmerken van virale marketing berichten die de doorstuur intentie kunnen beïnvloeden. Wanneer er al onderzoek is gedaan naar viral marketing, dan is dit vaak niet aan de hand van empirisch onderzoek, maar op basis van case studies waarbij praktijkvoorbeelden worden geanalyseerd om tot aanbevelingen voor de toekomst te komen. Er zijn enkele wetenschappelijke studies te onderscheiden waarbij gebruik is gemaakt van een bestaande dataset, maar het probleem hierbij is dat de resultaten vaak niet te generaliseren zijn buiten een specifieke branche. Ook berusten de resultaten vrijwel altijd op respondenten uit de Verenigde Staten.

https://nl.youtube.com/watch?v=eOKSnEgI3Q0&eurl=https://klanten.creactiv.nl/onderzoek/viralonderzoek/

Dit voorbeeld geeft een beeld van het concept viral marketing.

Wij willen hier verandering in brengen en meer duidelijkheid krijgen over de inhoudelijke kenmerken die de bereidheid beïnvloeden van de Nederlandse bevolking om viral marketing berichten door te sturen. Uiteindelijk kunnen hierdoor effectievere virale campagnes worden ontwikkeld, omdat het onderzoek een beeld geeft van de combinatie van kenmerken die voor de grootste kans op succes zorgt. Voordat wij hier een beeld van kunnen geven is het noodzakelijk voldoende respondenten te krijgen.

Het onderzoek bestaat uit een 18-tal visuele keuzes zoals de bovenstaande, gevolgd door een korte vragenlijst (10 vragen). Meedoen kan hier:

Enquête The Optimal Viral Message

Ik zou jullie medewerking aan de enquête dan ook zeer op prijs stellen. Alvast bedankt!

Bart van den Hout studeert Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en doet zijn afstudeeronderzoek voor Creativ.