Serious City
Vandaag liep ik in een voor mij onbekende stad een verkeerde straat in. Best vervelend als je op tijd wilt zijn voor een belangrijke afspraak. Als ik van tevoren geweten had dat ik direct na die toch best opvallende kerk naar rechts had gemoeten, was ik niet verkeerd gelopen en dat had me een hoop stress bespaard. Gelijk moest ik denken aan het (prijswinnende) idee van een collega voor een driedimensionaal alternatief voor plattegronden en méér: Serious City.
Mijn collega Barbera van den Berg ontwikkelde, samen met Jerome Bertrand van Geo-games, een plan voor Serious City. Eerder dit jaar wonnen de bedenkers ook een prijs voor hun idee in de prijsvraag ‘Virtuele Werelden’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met de prijsvraag wilde het ministerie inzicht krijgen in de mogelijkheden voor de overheid om zich te manifesteren in virtuele werelden.
Het idee is dat de Serious City bijvoorbeeld laat zien welke gebouwen je passeert op weg van de binnenstad van Utrecht naar het Academisch ziekenhuis op de Uithof en dan is de weg in werkelijkheid makkelijker te vinden, of je nou met de auto, lopend of met de bus bent. Van deze routebeschrijving kan de gebruiker een filmpje maken en versturen naar anderen. Een demo is hier te vinden. De gebruiker hoeft geen speciale programma’s te downloaden.
Dienstverlening
Het vinden van de weg is niet het enige interessante; dienstverlening staat centraal. Het mooie aan het plan is dat je als gebruiker je rol of hoedanigheid aangeeft: ben je een bezoeker van de stad Utrecht? Of ben je een inwoner van de stad? Dat heeft natuurlijk vaak invloed op de (overheids)informatie die je nodig hebt. Daarna geef je aan wat je wilt doen: een rijbewijs ophalen, een museum bezoeken of naar het ziekenhuis voor een controle. Ten slotte geef je aan met welk vervoersmiddel je naar die locatie wil: te voet, met de fiets, de auto of met het openbaar vervoer. Met behulp van deze gegevens wordt de route naar de gekozen locatie bepaald. Door simpelweg aan te geven wat je wilt doen (welke dienst je nodig hebt), wordt de virtuele route bepaald en vervolgens getoond.
Community
Niet alleen de overheid kan informatie beschikbaar maken via Serious City. Elke bezoeker of inwoner van een stad kan dat doen met bestaande toepassingen, zoals YouTube, Hyves, Iens en Flickr. Bezoekers kunnen foto’s en video’s met commentaar achter laten en zo de gebeurtenissen in de stad aan elkaar laten zien. Dit kan worden gecombineerd met het dienstverleningsaspect: bezoekers laten informatie achter die voor andere bezoekers (afhankelijk van hun gekozen rol) beschikbaar wordt. Zo kan een toerist tips krijgen van leuke restaurantjes in de buurt van het te bezoeken museum. Met Serious City maakt een gemeente ook een virtuele stad mogelijk voor inwoners en bezoekers om ervaringen te delen.
Game
Er is ook een duidelijk spelelement. De verschillende vervoersmiddelen de verschillende niveaus in het spel. Met een (virtuele) auto is een locatie in de binnenstad vaak lastiger te bereiken dan per fiets. Verschillende opdrachten zijn ook mogelijk; de speler moet de snelste of meest milieuvriendelijke route vinden. Tijdens de route kan de gebruiker deuren openen of dingen op straat oprapen die extra punten of informatie opleveren, zo wordt gestimuleerd dat de gebruiker op ontdekkingstocht de stad in gaat. Het is ook de bedoeling dat het een social game wordt waarin samenspelen belangrijk is. Mensen spelen samen het spel en verkennen de stad.
De jury van de BZK-prijsvraag, bestaande uit Alexander Rinnooy Kan, Valerie Frissen, Frits Huffnagel en Rosalien Welle vond Serious City een sterk concept omdat het informatieverschaffing combineert met gemeenschapsvorming, sociale cohesie en spel. Het concept kan verder een platform zijn voor virtuele burgerparticipatie. Dat belooft veel goeds dus voor dit (nu nog) concept. Ik ben benieuwd welke stad als eerste serious city zal implementeren… Serious City Utrecht, Serious City Eindhoven, Serious City Amsterdam…het klinkt allemaal wel goed eigenlijk!