De iPhone & mobiel internet; 5 marketing tips
Wanneer de iPhone naar Nederland komt is nog onzeker (sommigen spreken nu over ‘begin 2008’), maar dat hij komt staat vast. De definitieve doorbraak van het mobiel internet tijdperk lijkt daarmee een feit. Marketeers die de iPhone afdoen als een handige Apple-hype moeten zich wellicht achter de oren krabben.
Van elke vier verkochte smartphones in de VS is er inmiddels één een iPhone (zie artikel). Deze week werd ook bekend dat de iPhone in Duitsland het best verkocht multimedia-apparaat van T-Mobile ooit is. Ook in Frankrijk is de verkoop een succes. Alleen in Engeland valt, door de al verzadigde markt van smartphones, de verkoop tegen (bron: Emerce).
Wat staat de marketeer te doen met deze wetenschap in het achterhoofd? Hoe speel je in op mobiel internettend Nederland in het algemeen en de iPhone in het bijzonder?
Groot scherm en snelle verbinding
De iPhone kunnen we gerust een volgende stap noemen in het vervagen van de verschillen tussen mobiel en niet-mobiel browsen. Nu zijn mobiele sites, noodgedwongen door beperkte bandbreedte en kleine schermen, nog redelijk Spartaanse tekstuele mini-sites. Een stuk minder aantrekkelijk dan wat je op de pc krijgt voorgeschoteld. Maar met de iPhone hoeven mobiele internetters hier niet langer genoegen mee te nemen.
Om te beginnen is het iPhonescherm met een diagonaal van 8,9 cm en een resolutie van 480*320 pixels een stuk groter dan wat we tot nu toe gewend zijn. Daarbij komt dat de iPhone die Apple in Europa lanceert naar verwachting gebruik maakt van een snelle 3G internetverbinding. Surfen op de iPhone doe je met Safari, waarbij het touch-screen een volwaardige vervanger is van de muis. De gebruikerservaring is dus sterk verbeterd, en zal met volgende generaties smartphones verder verbeteren.
Vijf onderwerpen om op te letten als de doorbraak van de iPhone, en daarmee mobiel internet, daar is:
1. Test of je site geschikt is voor mobiele bezoekers
Gezien het grotere scherm en de snellere verbindingen is het inrichten van een aparte mobiele website uit technisch oogpunt steeds minder noodzakelijk. Hoewel er nog wel een aantal jaren bezoekers met kleine schermen en langzamer verbindingen zullen langskomen. Een reden om toch een aparte website in te richten zit hem met name in de inhoud. Bezoekers van de mobiele site van een bank zullen bijvoorbeeld minder snel geneigd zijn zich uitgebreid te informeren over verschillende hypotheekvormen. Een snelle berekening van het maximale leenbedrag of het aanvragen van een adviesgesprek zijn mogelijk weer wel interessant.
Over het algemeen geldt voor mobiele sites: minder tekst (beschrijvingen van producten en diensten), meer actualiteit (nieuws, koersen, etc), meer functionaliteit (denk aan internetbankieren) en meer ‘fun’ (video, ringtones, wallpaper downloads, etc).
De iPhone maakt gebruik van Safari. Dit is nagenoeg dezelfde versie die op desktops wordt gebruikt waarbij extra touch screen functionaliteiten zijn toegevoegd. Een site die goed laadt in Safari is dus in principe geschikt voor een iPhone bezoek. Logische vervolgstap voor alle mobiele browsers zal zijn dat deze zich (nagenoeg) hetzelfde gedragen als desktop-browsers. Waardoor straks iedereen –of je wilt of niet- via mobiel internet terug te vinden is.
2. Adverteren op mobiel internet
Trek bezoek naar je mobiele site door te adverteren op mobiel internet (websites, maar ook zoekmachines als mobile.google.nl). Dit kan via je bestaande Google Adwords account. In het buitenland zijn partijen waarbij je verschillende extra targetingmogelijkheden hebt boven gewone zoekmachines. Advertenties kan je bijvoorbeeld specifiek richten op klanten bij specifieke providers (KPN, Vodafone, etc). Dit kan overigens ook via Google Adwords) en/of telefoons van een bepaald merk en type (Samsung U600, Nokia N95, etc). De ‘mobiele advertentie’ kan je vervolgens aanpassen aan de provider en/of het mobieltje van de klant; ‘download ringtones voor je Nokia N95’.
Meer info is te vinden op de sites van de aanbieders: www.admob.com en www.admoda.com.
eMarketer verwacht in West Europa een flinke stijging in mobiel adverteren
3. Bied mobiele widgets
Evenals widgets voor op het pc-bureaublad kan je op veel mobiele apparaten widgets kwijt. Zie hier een eerder artikel over wat een widget tot een succes maakt, en pas dit toe voor de mobiele widget. Met als content natuurlijk vooral wat relevant is ‘voor onderweg’. Veel bestaande (mobiele) widgets gaan dan ook over:
- nieuws
- actuele info zoals beurskoersen, actuele hypotheekrente, vertrektijden trein/bus
- locatiezoekers voor filiaalbedrijven of bijvoorbeeld pinautomaten
Een aardig voorbeeld is ook de widget van UPS die aangeeft waar je pakketje zich nu bevindt en wanneer de postbode naar verwachting bij je op de stoep staat.
De UPS widget voor de iPhone: over drie dagen levert UPS de bestelde tafel
Naast een relevante inhoud helpt een gelikte vormgeving bij de verspreiding van je widget. Kopers van (in het bijzonder) de iPhone zijn hier van nature gevoelig voor.
Op Widsets.com en Plusmo.com vind je inspiratie uit mobiele (buitenlandse) widgets.
Overigens, de iPhone (evenals de meeste andere smartphones) heeft een rss reader. Mocht je (mobiele) site nog geen RSS-feed hebben, doe dit dan alsnog.
4. Logo op het iPhone bureaublad
De iPhone heeft een bureaublad (Home Screen in Apple-taal) waar ruimte is voor snelkoppelingen naar favoriete gebruikersfuncties en websites. Een prachtige kans voor het verhogen van (herhaal)bezoek. Vergeet daarnaast vooral niet het brandingeffect; de gemiddelde gsm gebruiker bekijkt tientallen keren per dag zijn gsm-bureaublad.
Voor de techneuten:
Om met een ‘glossy’ icoon op het ‘iPhone bureaublad’ terecht te komen plaats je een PNG image van 57×57 pixels (bij elk ander formaat ziet het er minder scherp of verwrongen uit) in de root directory van de mobiele website, genaamd “apple-touch-icon.png”. Via de safari browser die op de Apple staat geïnstalleerd kan de gebruiker de snelkoppeling toevoegen. Op het iPhone Home Screen wordt de glossy layer vanzelf toegevoegd.
5. Vertel erover
Creëer een aparte pagina op de (mobiele) site met daarop informatie over de mogelijkheden met betrekking tot mobiel internet. Maak de pagina gemakkelijk vindbaar via je zoekfunctionaliteit en plaats deze vooral prominent op je mobiele website.
Bied de mobiele internetter op deze pagina de mogelijkheid een of meerdere rss feeds op te nemen, geschikte widgets te installeren, en voor iPhone gebruikers een WebClip bookmark op het bureaublad te plaatsen.
Voor de eerste (grote) partij die serieus met bovenstaande aan de slag gaat ligt bovendien een extra beloning te wachten; het first mover advantage. Denk aan de publiciteit die ABN AMRO zowel online als offline genereerde met de opening van het eerste bankkantoor in Second Life. Die kans krijg je maar één keer.
Tim Besselink is consultant bij internet advies bureau Jungle Minds Hij is auteur van het e-commerce boek Finest Fifty.