Van uitgevers en zenders naar uitzenderijen

0

Menno van Leeuwen is verantwoordelijk voor de sector media en technologie bij ABN AMRO. Hij gaf op het Cross Media Café over de toekomst van tv inzicht in het mediaonderzoek van de bank. Van een viertal uitgewerkte scenario’s lijkt dat van de grote uitzenderijen het meest waarschijnlijk.

ABN AMRO wil graag de mediasector bank zijn, om die reden doet men dit type onderzoek. De kennis die hieruit voortkomt deelt men graag met ondernemers en op dit soort openbare bijeenkomsten.

Menno van Leeuwen

Ruim twee jaar geleden is men gestart door met de relaties in gesprek te gaan en vragen voor te leggen aan relaties. Opmerkelijk dat er in deze sector. ook bij de Endemols en de RTL’s, zoveel onduidelijkheid is als het gaat om de toekomst. Om die reden heeft men ervoor gekozen om een viertal toekomstscenario’s voor 2015 uit te werken. Dat leidt tot onderstaand plaatje.

cross media scenario’s

Kort geeft Menno van Leeuwen aan wat er op drie van de vier scenario’s als reactie bij de benaderde sectorbedrijven terugkwam:

  1. Digitale desillusie: “Dat is niet waarschijnlijk, dan moet er wel vreselijk veel mis zijn gegaan.”
  2. Chronische chaos: Zo’n 20% van de ondernemers in media geeft aan dat dit een reëel scenario is voor 2015. Er zijn veel nieuwe initiatieven, maar de adoptiegraad bij de consument is erg klein.
  3. Volledige versnippering: Dit is eigenlijk de perfecte markt. Alles is mogelijk, we zijn allemaal gadgetfreaks en er is oneindig veel content.

Het scenario waar hij wat dieper op inzoomt is dat van de Crossmediale consolidatie. Daarin heeft een aantal partijen het voor het zeggen en die gebruiken hun positie om de markt te domineren. Eerst veel initiatieven, daarna een fase van rationalisatie en tot slot een overname fase waarin een aantal grote spelers overblijft.Het voordeel voor de consument is de overzichtelijkheid: het is een apparaat, een Google kastje op mijn tv maar die kan ik ook meenemen naar mobiel en ga zo maar door.

cross media toch toverwoord

Zien we daar al signalen van? Vooral bij uitgeverijen, de synergie tussen offline en online is daar sterk (zie Dagbladsite en print versterken elkaar). Er is een beweging geweest waarbij een groot mediainkoopbureau verkocht is aan grafische speler (zie Kobalt verkocht aan Thieme GrafiMedia) en niet aan een reclamebureau. Verder zie je ook uitgeverijen als Telegraaf Media Group investeren in productie van televisie (Telegraaf Media Nederland verwerft meerderheidsaandeel Pilarczyk Mediagroep). Erg opmerkelijk, echte verschuivingen in de keten.

Ook als je kijkt naar hoe de verhoudingen tussen de verschillende partijen liggen, dan zie je dat menigeen al een belang heeft opgebouwd in nieuwe media, zo blijkt ook uit onderstaand schema.

cross media verbanden

Bron: Commissariaat van de Media 

De stelling van Menno van Leeuwen is dat er in 2015, ondanks alle innovatie en versnippering die plaatsvindt, uiteindelijk toch een aantal grote uitzenderijen (print, internet, tv) overblijft.

De presentatie van ABN AMRO is via SlideShare hier te bekijken.


Er is bij iMMovator ook een podcast van deze presentatie beschikbaar.

Wordt het toekomstscenario inderdaad zoals Menno van Leeuwen aangeeft en krijgen we een beperkt aantal uitzenderijen? Mooi nieuw woord trouwens, uitzenderijen!