Idea processing => Lijstjes? => Outliners!
Wat we ook doen, we maken allemaal wel eens lijstjes. We maken ze voor ons zelf, voor een collega of manager, voor een klant of een familielid. De één maakt er veel en verandert ze vaak, de ander maakt ze maar zo af en toe. Zeg nou zelf, leven of werken zonder lijstjes is ondenkbaar.
Om lijstjes te kunnen maken en op je computer te bewerken en bewaren heb je tools nodig. Ik zeg niet te veel als ik beweer dat er op dit gebied wat afgeprutst wordt.
Ondanks dat er voortdurend nieuwe ‘oplossingen’ (lees programmatjes en web-based services) worden bedacht waardoor de verzameling geweldige tools alleen maar groeit, wordt er (zoals ik regelmatig zie) nog steeds veel geprutst en gehannest met de verkeerde (ik bedoel onhandige) tools.
Gevolg: Mensen maken het zich hiermee moeilijk voor zichzelf en … voor anderen. “Daar zal hun baas blij mee zijn” denk ik dan altijd.
Moeilijk betekent: gebruik van een tool met lastige bediening, onoverzichtelijk resultaat, gedwongen tot onnodige handelingen, output niet uitwisselbaar met anderen, en ga zo maar door. Is het onwetendheid of …. wat is het eigenlijk?
Neem nou ‘lijstjes’ (aktiepunten-lijstjes, prioriteiten-lijstjes, taak-verdeling-lijstjes, mijlpalen-lijstjes, adres-lijstjes, presentatie-topic-listjes, inhoudsopgave-lijstjes, etc etc etc etcetera-lijstjes). Heel vaak lijstjes die voortdurend aangepast moeten worden, of die een behoorlijke schuif/orden slag moeten doormaken voordat ze definitief zijn.
Ik zeg altijd: Lijstjes? => Outliners! (EN ZEKER ALS het ‘geneste lijstjes’ zijn, dus lijstjes met sub-lijstjes.)
Jon Udell schreef vorige maand:
“As always when I try a new outliner, I find myself asking: Why don’t I make regular use of outlining? I believe that I should, and whenever I do feel virtuous, but it never becomes a habit. After all these years, and many different outliners, I don’t think that’s because the software lacks some magical feature that would convert me into a regular user. I suspect that outlining appeals to a cognitive style that’s more well-developed in some people than others, and I’m one of the others.”
Bron: Jon Udell – Listas is (also) a web-based outliner
De spijker op zijn kop. Dus … voordat je zegt: “Nah .. niks voor mij” toch echt even proberen. Gewoon een weekje volhouden en DAN PAS oordelen.
Als je er mee aan de slag wil, heb ik een paar ‘leads’
- Voor de PocketPC kan je Pocket Outliner gebruiken en voor de ‘gewone’ PC de bijbehorende Desktop Outliner, die naadloos integreert met Pocket Outliner.
- Wil je meer Windows outliners inspiratie, dan raad ik je aan naar Overview of Windows Outlining Programs (John Buckman) te gaan.
- De Mac gebruikers kunnen bij Outliners for OS X terecht.
- En dan is er natuurlijk ook nog de OPML editor (zowel voor Windows als Mac)
Er zijn ook Web-based oplossingen:
- iJot (een hele fraaie!)
- OPML workstation
- OPML manager
- Loose Stitch
- Listas (van Microsoft Live Labs)
Van de voor-laatste Loose Stitch heb ik in september een beperking genoemd. Ga even naar Maak eenvoudige outlines met Loose Stitch. Listas wordt door Jon Udell in de post waar ik de quote uit haalde genoemd. Hij geeft van Listas aan dat het een outliner met wat beperkingen is (o.a. geen export in OPML).
Goede tooling op de werkplek is cruciaal. Bij de keuze van die tools houd ik KISS (i.e. “hou het a.u.b. zo eenvoudig als maar mogelijk”) hoog in het vaandel.
Heb jij tips voor handige tools? … Kom maar op. Ik hou me aanbevolen!
Gerelateerde posts op frEdSCAPEs:
~ Outlining en Outliners
~ Wat is een outliner?
~ Wiki en Weblog over outlining en outliners
~ Dossier Outliners