Sprout ChallengerDay: People with passion
Na een wervelend openingsfilmpje verwelkomt dagvoorzitter Arko van Brakel alle aanwezigen. Met 600 mensen is de dag uitverkocht. De eerste Nederlandse internetmiljonair heeft zelf voldoende uitdaging meegemaakt en vergelijkt dit met de mensen van Greenpeace. Stel je vaart met een heel klein bootje voor de neus van een enorme tanker. Als je dat nou durft en doet, dan moet je toch wel met heel veel passie je droom najagen. Afgelopen donderdag kwam er op Sprouts ChallengerDay een hele verzameling van dit soort gepassioneerde mensen voorbij.
Het programma is gevuld met een aantal key-notes, een tweetal zelf te kiezen ‘workshops’ en een aantal 10 minuten sessies. Genoeg variatie dus.
Als ik de hele dag overzie kan ik de dag indelen in:
- mensen die een uitdaging aangaan vanwege ‘persoonlijke’ drive
- mensen die vanwege inefficiëncy in de markt met een nieuw bedrijf/product komen
- mensen die vanuit een eigen idee met een nieuw bedrijf/product komen
Mensen met een ‘persoonlijke’ drive
Mensen die tot deze categorie horen zijn Richard Bottram van Marathon365 en Gijs Groeneveld van Ocean Fours.
- Richard Bottram van Marathon365.org had als aanleiding en inspiratie voor het project “Marathon365 – run against cancer” de ziekte longkanker waaraan zijn partner Elise Bila op 37-jarige leeftijd overleed. Richard loopt 365 dagen 42 km en 195 meter. Richard heeft zichzelf een jaar gegeven om zichzelf en de reis geheel voor te bereiden.
- Die van Gijs is een soort droom waarmee hij op een ochtend wakker wordt: het oversteken van de oceaan in 60 dagen. Iets wat al in 1895 is gedaan en wat met de huidige middelen zeker te evenaren moet zijn. Zij organiseerden in 2 1/2 jaar tijd alles wat nodig is om de reis te maken (Ocean Fours).
Leerpunten bij hen is dat je je met heel je hart en ziel koppelt aan het gestelde persoonlijke doel. En als je alles hieromheen zo goed mogelijk organiseert, je deze doelen kan halen en er sterker uit komt. Bij beide projecten is alleen het organiseren van geld een issue geweest, niet het rijker worden.
Mensen die vanwege inefficiëncy in de markt met een nieuw bedrijf/product komen
Sprekers die tot deze categorie behoorden zijn Michiel Muller (initiatiefnemer van Tango en Route Mobiel), Bob Kuijs (Makelaarsland, Jaap.nl), Pim Baptist (Sellaband), Atilay Uslu (Corendon) en Unico Glorie (2waytraffic).
- Michiel Muller vertelt dat Tango een succes werd door een aantal slimme innovaties. Het schermpje bij het tankzuil, de niet bemande stations en de elektronische prijsborden zorgden direct voor een enorm kostenvoordeel.
De introductie van Route Mobiel was ingegeven door het monopolie van de ANWB. Een aantal zaken zoals ‘korting’ bij 1 jaar geen gebruik, binnen 30 minuten aanwezig en de prijs, waren als snel voor een grote groep mensen reden om over te stappen.
Belangrijk bij elk idee is dat je de creatiespiraal doorloopt. Zeker het puntje ‘Geloven’ is erg belangrijk omdat je het anders bij ‘Volharden’ (in de fases van tegenslag) niet gaat redden.
- Bob Kuijs heeft voornamelijk de consument voor ogen gehad bij de introductie van Makelaarsland en Jaap.nl. De hoge prijzen van de makelaars en de onvolledigheid van het aanbod van huizen bij één partij (bij Funda alleen alle NVM-huizen) waren voor hem reden om te kijken hoe dit beter kon. Makelaarsland heeft nu na 1 jaar het grootst aantal transacties.
- Pim Betist zag veel mensen met talent. Musici die in buiten hun café niet ontdekt werden. En de 4 grote platenmaatschappijen hadden geen interesse omdat ze niet overtuigd waren van het verkoopsucces. Met Sellaband krijgen bands/zanger(e)s(sen) de kans hun talent op internet te laten zien en is het bereik veel groter. En het werkt! Na één jaar mogen ze trots zijn op: 5500 artiesten die zich hebben ingeschreven, 20.000 believers (donateurs van $ 5,-), $ 1.200.000,- opgehaald, 10 artiesten die de magische grens van $ 50.000,- hebben gehaald en 3 albums zijn al opgenomen! En last but nog least: de grote maatschappijen hebben interesse getoond voor deze nieuwe talenten.
- Atilay Uslu zag in zijn oorspronkelijke roots Turkije een kans. Lage prijzen en de juiste marketing hebben Corendon in een aantal jaar de grootste Turkije-reizen-specialist gemaakt. Uslu gelooft in het gewoon ‘doen’. Ga niet teveel nadenken, want dan kom je alleen maar beren tegen die je weerhouden verder te gaan.
- Unico Glorie werkte bij Endemol. Toen hij 1 ½ jaar bezig was geweest met de conventionele strategieontwikkeling en nog geen stap verder was dan in de eerste maand, besloot hij met 2waytraffic te beginnen. De focus werd gericht op Call TV en dat was een gouden stap. Maar ze wilden verder en harder groeien. Alles op alles is gezet om het concept ‘Who want’s to be a millionairs’ te kopen. Dit is namelijk in 63 landen te zien. Ze hebben het gekocht en zijn nu na krap drie jaar een beurs-genoteerd entertainmentbedrijf met een omzet van 30 miljoen. Om verder te groeien staat voor het komende jaar: casual gaming op de lijst…
De leerpunten die bij deze heren voorbij komen zitten hem vooral in het feit dat je niet alle ‘beren’ moet zien, maar je doel stap voor stap nastreeft. En natuurlijk loop je dan tegen problemen aan, maar die maken je alleen sterker!
Mensen die vanuit een eigen idee met een nieuw bedrijf/product komen
De mensen die hierbij behoren zijn Dick Buschman en Mervijn ten Dam (Achtung) en Iens Boswijk (Iens) en Boris Veldhuijzen van Zanten.
- Dick Buschman en Mervyn ten Dam van bureau Achtung vertellen hoe belangrijk om ‘anders creatief’ te zijn. Een gewone viral is zomaar ‘ff’ niet te maken is. Het is de kunst om te kijken of je iets nieuws kan verzinnen of dat je het met een frisse blik kan kopiëren. Een nieuwe campagne, een nieuwe viral is een goed gesorteerd effect van een product. En als je niet op die manier ermee bezig bent, dan wordt het niets!
- Iens Boswijk heeft bij het opzetten van Iens een aantal belangrijke momenten gehad. Voor haar was het belangrijk dat ze haar plan volledig op papier zette, er toen met mensen over ging praten. Er geloof in krijgen! Een tweede moment was het feit dat alles te groot werd en dat ze besloot haar ‘bedrijf’ te delen om het groter te laten groeien. Ze zocht een partner. Ook het hebben van een doel blijft een belangrijk iets. Een interesant effect: Iens gaat binnenkort naar het buitenland!
- Boris Veldhuijzen van Zanten, initiatiefnemer van Hubhop (het huidige Hotspot) snapt niet dat veel meer grote bedrijven kleine bedrijfjes opkopen. En dat ze deze ondernemers niet meer uitdagen om samen met het bedrijf het product ‘neer te zetten’. Nee, in tegenstelling tot dat, kopen ze het bedrijfje op en gaan zelf de uitrol doen. Meestal met minder effectiviteit!
De leerpunten hier zijn nogal divers, van anders doen, tot bewust je bedrijf delen om groter te groeien.
Ik heb genoten van de enorme passie die bij alle sprekers naar voren kwam. Gemotiveerd tot in hun tenen om hun eigen bedrijf/idee vorm te geven, groter te laten worden, te leren, hun hoofd te stoten en toch weer verder te gaan! Voor mij wordt het écht een challenge om ook zo ver te komen!