Estafettecolumn: Wat doet Marijke Krabbenbos met technologie?
Op 19 mei schreef Jacqueline Fackeldey hier haar artikel over 10 types van technologie-gebruikers. Helemaal in de lijn van het sociale web deed ze een oproep aan de bezoekers van Frankwatching om hun digitale levensstijl hier te delen. ‘Wat doen jullie met welke technologie en waarom?’ Ook ik reageerde op deze oproep en ik deel hier graag met jullie mijn digitale levensstijl.
Even voorstellen
Mijn naam is Marijke Krabbenbos (1972) en ik ben personal brainstormer. Na 10 jaar in loondienst gewerkt te hebben op het gebied van innovatie en marketing bij diverse banken, ben ik in 2006 voor mezelf begonnen. Met de IdeaCompany doe ik wat ik echt leuk vind en echt goed kan: brainstormen en anderen aan ideeën helpen voor hun vraagstuk. Het beroep “personal brainstormer” heb ik zelf bedacht. Naast individuele brainstormsessies vervul ik ook graag de rol van brainstormbegeleider en geef ik workshops en trainingen over brainstormen. Er vinden namelijk nog veel te vaak slechte brainstorms plaats!
Ik woon in Amsterdam samen met Peter Boersma, interaction designer bij Info.nl. We hebben een zoontje van een jaar, Kasper. Ons huishouden is behoorlijk online gericht, we zitten regelmatig hele avonden beiden achter onze laptop en mailen elkaar soms dat de koffie klaar is ;-).
Volgens de 10 types van technologie-gebruikers ben ik een connector. In mijn privé-omgeving loop ik behoorlijk voorop en ben ik degene die anderen iets nieuws vertelt; van mijn zakelijke contacten pik ik nog regelmatig iets nieuws op.
Hoe het begon
Mijn eerste herinneringen aan computers zijn het tennisspel Pong op de TV en de Olympic Games op een Commodore 64. Tijdens mijn studietijd Bedrijfskunde (RUG, 1990-1996) ontdekte ik de laptop en e-mail. Ik herinner me dat ik werkstukken printte op een matrixprinter en de repen van het kettingpapier scheurde alvorens ze in te leveren. Ook herinner ik me dat ik nog echte brieven schreef naar het thuisfront toen ik een half jaar in Milaan studeerde. Tijdens mijn afstuderen in 1995 zette in mijn eerste schreden op het internet. In 1996 begon ik aan mijn eerste baan en al snel kreeg ik te maken met flexplekken, laptops en mijn eerste mobiele telefoon, een gekromde Nokia (de 8810, ik vond het een prachtig design).
De hardware en de plek in huis
Jarenlang woonde ik klein en om de computer in de woonkamer te laten matchen met de meubels kochten we in 1998 een oranje iMac die een plek kreeg op de eettafel en bij dineetjes op de grond werd gezet. Later ben ik toch weer overgegaan op Windows, ik had toch wel last van compatibiliteitsgedoe. Nu heb ik een kleine witte Windows-laptop, een MSI Megabook S260. Niet-Applebezitters denken vaak dat het een Apple is 😉
We hebben nooit een PC in een aparte kamer gehad, deels omdat we niet groot genoeg woonden, deels omdat ik liever in de woonkamer internet. Even snel iets opzoeken, even een mailtje beantwoorden. Bij het koken staat de laptop op het aanrecht. Ik ga altijd naar de site van Allerhande, Peter zweert bij het Amerikaanse Epicurious.
Bij mijn volgende laptop overweeg ik toch over te stappen naar een MacBook. De compatibiliteitsproblemen zijn stukken minder geworden en de vormgeving en het gebruiksgemak zijn toch echt superieur.
Mijn mobiel is een T-mobile MDA met onbeperkt mobiel internet voor €9,95. Ik zoek er af en toe een site mee op als ik onderweg ben maar mijn mail binnenhalen is nooit gelukt, ik kwam de instellingen niet gemakkelijk door en ben toen afgehaakt. Ik synchroniseer mijn MDA met mijn laptop voor agenda en contactpersonen. Soms maak ik een foto met mijn mobiel, meestal als geheugensteun, in plaats van iets op te schrijven.
Het gebruik van mijn laptop
Mijn geld verdien ik voornamelijk face-to-face maar contacten leggen, netwerken, publiciteit genereren en inspiratie opdoen doe ik veel on-line. Ik lees veel nieuwsbrieven en blogs en heb zelf twee uitlaatkleppen waar ik mijn schrijfsels kwijt kan:
1) Aan leuke vernieuwende zaken die ik zie en die waarschijnlijk het resultaat zijn van een goede brainstormsessie, besteed ik aandacht op mijn website onder de kop inspiratie.
2) Mijn vrije denkwerk, dus eigen oorspronkelijke ideeën voor mens, markt en maatschappij beschrijf ik op mijn weblog. Dat weblog “Ideeën en verwonderingen van Marijke” begon ik in januari 2005. Ik vond het een bijzonder moment toe ik voor het eerst iets bracht aan het web, na jarenlang alleen “gehaald” te hebben.
Af en toe schrijf ik een column, online of offline, af en toe reageer ik op andermans weblogs, want hoe meer links naar mijn site, hoe fijner Google het vindt, niet waar?
Privé en werk lopen bij mij geheel door elkaar. Ik werk thuis, hanteer geen strikte werktijden en heb één laptop waar ik alles op doe. Ik verplaats mijn laptop wel tussen woonkamer en werkkamer, een netwerk of thuisserver hebben we niet, draadloos WiFi wel. Ik heb gewoon Microsoft Office voor het MKB, heb mijn eigen nieuwsbrieftemplate gemaakt met MS Publisher en verstuur ze gewoon met Outlook.
Favoriete sites en applicaties
Op dit moment ben ik heel blij met de volgende sites en applicaties:
• Mijn blog schrijf ik met Blogger, ik lees mijn RSS-feeds met Bloglines;
• Op LinkedIn heb ik lang “vriendjes”gesprokkeld en dat werpt nu zijn vruchten af. Xing vind ik veel minder aantrekkelijk, maar da’s gevoelsmatig;
• Ik zet af en toe foto’s op Flickr, maar stuur foto’s van mijn zoontje ook regelmatig online naar de plaatselijke Kruidvat van mijn (schoon)ouders, zodat zij de afdrukken kunnen ophalen. Een mooie combi van oude en nieuwe technologie;
• Mijn Outlook is ingedeeld in vele mapjes, ik zoek er supersnel doorheen met LookOut, wat een verschil met de eigen zoekfunctie van Outlook. Inmiddels gekocht door Windows;
• Formulieren invullen en wachtwoorden bijhouden (ik heb er ruim 140) doet Roboform voor me, echt ideaal! Let niet op de vormgeving van de site, die is allerbelabberdst;
• Skypen doe ik af en toe met iemand in het buitenland; Skype Pro of Skypetegoed heb ik niet;
• YouTube-filmpjes bekijk ik uiteraard regelmatig, ik gebruik ze ook in presentaties; zelf heb ik nog geen filmpje gemaakt en ge-upload, maar ik wil dat wel gaan doen. Zowel privé als zakelijk;
• Restaurants bezoek ik niet voordat ik van te voren op Iens gekeken heb. Het gemak van Iens was ook de inspiratie voor mijn eigen idee en website Zaaltjeszoeker.nl;
• Adverteren voor de IdeaCompany doe ik met Google Adwords, op mijn site Zaaltjeszoeker.nl heb ik wat advertentieruimte aan Google AdSense verhuurd en verdien daar wat centen mee;
• TV-programma’s kijk ik veel on-line in een klein schermpje in de linkerbovenhoek van mijn laptop, terwijl ik ook andere dingen doe. Ik heb geen behoefte aan een groter schermpje, juist omdat ik ook mijn mailscherm open heb.
• Ik luister nog steeds naar muziek-CD’s, maar ook naar Pandora en Last FM, of naar live radio. Elke maandag luister ik het zondagochtendprogramma van Radio 2 De Sandwich on-line terug op mijn laptop. Een iPod heb ik niet; als ik onderweg ben, lees ik meestal of ik kijk en luister om me heen;
• Mijn reizen plan ik met NS Planner Plus: van adres tot adres met afstanden vanaf de stations, heel handig. Mijn mobiliteit bestaat namelijk uit een fiets, een NS-kortingskaart en abonnementen op Greenwheels en de OV-fiets. Wat ik nog mis is een gemakkelijk meeneembaar autozitje en fietszitje voor kinderen omdat ik regelmatig in een andere Greenwheelsauto zit en regelmatig en andere (OV-)fiets gebruik. Iemand een suggestie?
• Kaartjes verstuur ik via Greetz, ook het geboortekaartje van mijn zoon vorig jaar dat we gemaakt hadden met een foto gevonden op van Flickr;
• Alles voor een vakantie wordt online opgezocht en geboekt. Huizen ruilen, appartementje zoeken op Craigslist, de ligging bekijken met Google Earth, reviews van accommodaties lezen op Zoover en plattegrondjes printen van een deel van bijvoorbeeld Manhattan, makkelijk in je achterzak en je kunt er aantekeningen bij maken.
Zakelijk werk ik samen met twee softwareleveranciers op het gebied van brainstormen en ideemanagement. Beide applicaties bestonden al voor het web 2.0 tijdperk, maar waren toen al gebaseerd op co-creation, transparantie en open innovation. On-line brainstormen kan met Crealogic en Bright Idea biedt een on-line ideamanagementsysteem voor grote organisaties.
Nog niet voor mij
Applicaties die ik wel geprobeerd heb, maar om een of andere reden niet actief heb doorgezet, zijn:
• Del.icio.us, de on-line verzameling met favorieten die je ook kunt delen
• E-cademy, een online social network
• MindMeister, on-line samen aan een mindmap werken
• MSN Messenger, het chatprogramma
Geen behoefte, te lastig en/of geen peer pressure, denk ik.
En ik doe (nog) helemaal niets met online office applicaties, Second Life, Hyves, Facebook en Twitter. Ik zie de toegevoegde waarde nog niet.
Enkele ideeën
Als personal brainstormer kan ik het niet laten om hieronder nog wat ideeën te vermelden. Beide zijn gelieerd aan web 2.0:
Laatst bedacht ik wel dat er mensen moeten zijn die behoefte hebben aan een eenvoudige uitleg van de nieuwe web 2.0 mogelijkheden in korte tijd. Mensen voor wie Frankwatching al te techie is. Lectric Internetopleidingen heeft dit idee van mij opgepikt en vertaald in een seminar web 2.0. Ik was onlangs aanwezig bij de eerste versie en het publiek, vaak werkzaam in de communicatie, was gretig en dankbaar. “LinkedIn? Flickr? wat is dat?”, die groep. Paul Blok was de docent.
Voor mijzelf en voor al die andere always online no collar workers, zou een nieuwe verticale zoekmachine het leven nog gemakkelijker maken. Een zoekmachine voor fijne werkplekken in openbare ruimtes. Kenmerken waarop je kan zoeken zijn dan naast de aanwezigheid van (gratis) WiFi: de kwaliteit van de koffie en broodjes, de breedte van de tafels, de aanwezigheid van stopcontacten en natuurlijk de vriendelijkheid van het personeel. De site kan op een typische web 2.0 manier gevuld kan worden, namelijk samen. Een variant op de Zaaltjeszoeker die ook zo werkt.
Goed idee? Ook behoefte aan? Laat dan een reactie achter, misschien ga ik de site dan wel opzetten.
Verder verschenen in deze serie:
- Estafettecolumn: De verleiding van technologie (28 september 2007)
- Estafettecolumn: Techniek is voor mensen bedoeld (19 augustus 2007)
- Estafettecolumn: Wat doet Jan Hut met technologie? (13 juli 2007)
- 10 Gebruikerstypes: Wie doet wat met technologie? (19 mei 2007)