Oproep: Frankwatching & Trendwatching

0

trendwatcher van het jaarAnderhalve week geleden werd ik verrast met een nominatie voor de Trendwatcher van het Jaar verkiezing. Ik roep wel eens dat ik bezig ben met een uit de hand gelopen hobby en dat het uit de hand is gelopen wordt keer op keer weer bevestigd. Nee, ik heb geen boeken geschreven. Nee, ik kan ook geen rapporten opsturen. En nee, ik heb ook al geen echte opdrachtgevers. Bepaald geen trendwatcher die aan het standaardprofiel voldoet. Maar wat dan wel? Een goed moment om de hulp in te roepen van jullie, de bezoekers van deze blog!

genomineerdenDe Trendwatcher van het Jaar verkiezing is een nieuwe competitie waarmee trendtijdschrift eYe wil bijdragen aan de professionalisering van het vak van Trendwatcher. Andrea Wiegman, hoofdredacteur van eYe in het persbericht van 22 mei 2007: “Het is tijd dat er meer aandacht voor het vak trendwatching komt. Niet alleen is nog tamelijk onbekend wat trendwatchen precies inhoudt, trendwatchers zijn van grote waarde voor het bedrijfsleven. Ze speuren de wereld rond op zoek naar verbanden tussen trends en ontwikkelingen. Als een bedrijf daarvan snel op de hoogte is, kan het de juiste investeringen doen. Voor het bedrijfsleven is het vaak onduidelijk wanneer en waarvoor ze een trendwatcher in kunnen zetten. Het is tijd om hier verandering in aan te brengen”, aldus Wiegman.

Terug naar de nominatie. Ik ben geen ‘traditioneel’ trendwatcher, mijn model zit anders in elkaar. Ik schrijf geen boeken of rapporten, ik publiceer mijn artikelen op internet (ik schat zo’n 1000 sinds maart 2004). Daarnaast geef ik regelmatig presentaties (gemiddeld een per week) en interviews (ook wekelijks, niet alleen voor kranten en bladen, maar ook veel studenten). Mijn belangrijkste klanten zijn de bezoekers van de weblog (mei 2007: 67.000 unieke bezoekers). Ondertussen ontwikkelt Frankwatching zich steeds meer als een platform waar ook anderen over digitale trends schrijven. Webwatching zoals ik dat ook wel graag noem. En last but not least: de lezers schrijven mee. Want de blogger schrijft slechts deel 1 van het verhaal, in de reacties ontstaat dan vanzelf deel 2.

Ik zou, zo heb ik de organisatie laten weten, de bezoekers van Frankwatching graag als eerste referentie willen opgeven.  Waarom zou je niet gewoon de vaste bezoekers kunnen uitnodigen om hun mening te geven? Dat idee viel bij de organisatie in goede aarde, dus hier meteen maar wat vragen om een mening over te geven. Dit is wat de organisatie graag van je wil weten.

1. Wat zie je als belangrijkste toegevoegde waarde van een trendwatcher?

2. In hoeverre levert Frank Janssen deze toegevoegde waarde?

3. Kun je een voorbeeld geven van een succes dat je dankzij hem/Frankwatching hebt bereikt?

4. Wat zou hij beter kunnen?

5. Tot slot: welk bedrijf speelt volgens jou het beste in op trends?

Reageren mag – zoals gewoonlijk – hieronder via de reacties. Heb je er geen probleem mee dat je ook persoonlijk benaderd wordt, geef dat dan aan en vul dan ook je e-mailadres in (dit adres wordt overigens nooit op de site getoond!). Uiteraard is reageren per e-mail (zie contact voor adres) ook mogelijk.

Op de site Trendwatcher van het Jaar meer informatie over alle genomineerden, de jury, het event en een online trendenquête. De concurrentie is niet mals, maar ik vind het al een hele eer om genomineerd te zijn!