De waarde van de nieuwe generatie websites

0

bizmo-20.jpgEen tijdje geleden ontstond hier op Frankwatching een interessante discussie over Web 2.0 businessmodellen. En recentelijk stuitte ik op dnScoop: een service waarmee je de waarde van een website kan bepalen. Voor alle duidelijkheid, Frankwatching is $ 350.980 waard. Maar wat zijn nou eigenlijk factoren die de waarde van een website bepalen? Hier mijn openingszet: 8 factoren die de waarde van een website bepalen.

logo.gifGeïnspireerd door het eerdere artikel Web 2.0 businessmodellen en dnSscoop vroeg ik mij af of ‘direct geld verdienen’ (en dan denk ik aan webshops, toegang tot bepaalde informatie voor een maandelijks bedrag, advertenties etc) de enige manier is waarop je een website op zijn waarde kan bepalen. Of is er meer…

Tijden veranderen en de nieuwe generatie internetgebruikers vertonen totaal andere gedragspatronen op het internet. Het draait al lang niet meer alleen om het klassieke denken in termen van ‘geld’. Gebruikers zijn niet meer bereid om overal voor te moeten betalen. De waardebepaling van websites moet daarom veel breder worden gezien. YouTube werd bijvoorbeeld verrassend genoeg overgenomen voor een zeer respectabel bedrag (wie heeft het filmpje van de vorige breed grijnzende eigenaars van YouTube nog niet gezien). Echter, de omzet en de kosten die YouTube met zich meedraagt, kunnen daar bij lange na niet aan tippen. Maar, welke factoren waren dan wel bepalend voor het uiteindelijke overnamebedrag?

Concreet: wat bepaalt de waarde van een website?

ugc.gifIn dit artikel probeer ik een aantal uitgangspunten te omschrijven van het huidige internet. Aan de hand van deze uitgangspunten wil ik tenslotte een aantal factoren omschrijven waarvan ik denk dat die de waarde van websites kunnen bepalen. Voor velen onder ons zullen deze indicatoren niet onbekend in de oren klinken. Misschien zelfs wel logisch en simpel. Maar door alle ontwikkelingen op het gebied van Web 2.0 lijkt user generated content soms wel het enige dat telt. Natuurlijk, het is ook heel belangrijk geworden, maar laten we andere factoren niet onderschatten.

De uitgangspunten van het nieuwe internet
Voordat ik overga op de factoren die de waarde van websites kunnen bepalen, zet ik graag eerst nog even een aantal uitgangspunten op een rij:

1. Content is gratis
Traditionele media zijn gebaseerd op betaalde content. De nieuwe generatie kranten.jpginternetters accepteert dit niet meer, met name als dit principe wordt toegepast op internet. Maar ook bij traditionele media, zoals bij de kranten, wordt dit principe door deze generatie niet meer gewaardeerd. Dat zien we bijvoorbeeld aan de enorme populariteit van de gratis kranten, zoals Metro, Spits en de recentelijk gelanceerde nieuwe kwaliteitskrant De Pers.

2. Technologie biedt de juiste randvoorwaarden
Waar een aantal jaren geleden de technologie nog wel eens barrières kon opwerpen, mag dat tegenwoordig geen grote rol meer spelen. De technische ontwikkelingen op internet zijn zo snel gegaan dat tegenwoordig bijna alles gebouwd kan worden. Dat betekent ook dat techniek geen belemmering meer mag vormen. Zo zien we bijvoorbeeld complete softwarepakketten die online beschikbaar zijn (denk aan tekstverwerkers, spreadsheets en photo-editors). Tevens moet functionaliteit met een druk op de knop kunnen worden toegevoegd, zelfs door marketingmensen.

Als een content management systeem bijvoorbeeld behoefte googlemaps.jpgheeft aan een complexe koppeling met Google Maps dan moet dit heel eenvoudig technisch gerealiseerd kunnen worden. Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat de eigenaar van de website een bestandje kan downloaden, het zelf kan installeren waarna de functionaliteit zich vervolgens heeft genesteld in het content management systeem van de betreffende website. Zeg maar, drag and drop functionaliteit (zoals plug-ins en add-ons bij Firefox en Internet Explorer 7). Techniek moet tegenwoordig aan deze eisen kunnen voldoen anders tel je binnenkort niet meer mee…

Naast het feit dat de technologie in kwaliteit is verbeterd, zien we ook een kwantitatieve verbetering van technologie. De bandbreedte is enorm toegenomen en aan online opslagruimte is geen beperking meer. In veel gevallen is opslagruimte erg goedkoop of zelfs helemaal gratis. Mensen zijn steeds minder bereid om hier veel geld aan uit te geven.

3. Een massaal bereik versus Long Tail theorie
De Long Tail theorie is erg interessant voor online adverteerders. Door de technische mogelijkheden, wordt het steeds eenvoudiger om doelgroepen verder te specificeren. longtail.jpgDenk aan nieuwe manieren van zoeken, weblogs over zeer uiteenlopende onderwerpen, uitbreiding van het aantal titels bij uitgeverijen en personalisatie. Door al deze ontwikkelingen  wordt het voor adverteerders steeds interessanter gemaakt om hele specifieke producten onder specifieke doelgroepen onder de aandacht te brengen. Uiteraard valt er altijd nog geld te verdienen met adverteren richting de grote massa, maar het hoeft niet meer het enige succesvolle verdienmodel te zijn.

Waardebepaling van de nieuwe generatie websites
Naar aanleiding van de voorgaande uitgangspunten ben ik gekomen tot de volgende 8 factoren die de waarde van websites kunnen bepalen:

1. De community
De eerste waardebepaler die ik wil noemen is de community rondom een community.jpgwebsite. Een levendige community is namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van de content (en traffic). Websites gebaseerd op user generated content, ratings, reviews en reacties zijn afhankelijk van deze community. En een grote database met profielen is van onschatbare waarde. Het geeft een indicatie van het bestaansrecht van de site.

De community zal een steeds belangrijkere bepaler voor de waarde van websites gaan worden. Daarmee hoeft een website niet hoge bezoekersaantallen te hebben. Een trouwe groep bezoekers met gemeenschappelijke en heel specifieke interesses zal steeds interessanter gaan worden voor adverteerders en dus als waardevol worden gezien.

2. Web 2.0 of gewoon een goede en moderne groenteboer
De nieuwe generatie internetters geeft aan het internet een geheel eigen dynamiek. Dat komt niet zozeer door de technische mogelijkheden, maar vooral door de manier waarop internetters het web willen gebruiken.

Internet is anders geworden in de loop van de tijd. Helaas moet ik opmerken dat de laatste tijd een vreemde trend is ontstaan rondom Web 2.0 onder marketeers. Het lijkt wel of er soms door een koker wordt gekeken. Volgens veel internetmarketeers moet een website namelijk aan een gigantische waslijst met voorwaarden (interactieve elementen) voldoen, voordat het pas Web 2.0web20oranje1001.jpg en dus succesvol genoemd mag worden. En zodra er een aantal voorwaarden niet wordt voldaan, is het ineens weer een gewone jaren 90 site…. Daarnaast moet het altijd nieuwer zijn dan wat er al is. Maar zeg nou eerlijk, als er toch één goede en moderne groenteboer in Nederland bestaat, waarom is er dan geen mogelijkheid om daarnaast nog een hele goede en moderne groentezaak te starten?

Web 2.0 is belangrijk, maar focus aanbrengen nog veel belangrijker. We moeten niet altijd alle functionaliteit, gadgets of weet ik veel wat willen aanpakken om succesvol (en dus waardevol) te worden.

3. Mate van invloed (maatschappelijk, politiek)
Websites krijgen steeds meer invloed. Met name als de website veelbezocht wordt. Waren eerder de dagbladen de agenda setters, tegenwoordig wordt deze functie steeds meer overgenomen door websites. Met name weblogs spelen hierin een belangrijke rol.

4. Het relatieve voordeel van de website
Dit punt heb ik vaker genoemd en het blijft een belangrijke indicatie voor de waarde van een website. Echter, hier wil ik nog een stukje verder gaan. Want een website kan best veel relatief voordeel hebben en toch weinig waarde hebben. Hiermee bedoel ik dat het relatieve voordeel voor de gebruiker ook direct zichtbaar moet zijn (de focus). Is dit niet het geval (hoe goed de webservice ook is) dan is de kans groot dat een bezoeker snel afhaakt. Waardevermindering dus!

5. Een goede interne zoekmachine
google.jpgSnel kunnen zoeken wordt steeds belangrijker om de enorme hoeveelheid content op internet te kunnen beheersen. Door middel van bijvoorbeeld tagging blijven websites met enorme hoeveelheden content beheersbaar en makkelijk te doorzoeken. Het zegt iets over hoe waardevol de site is voor de gebruiker.

6. Usability en design
Zonder de nodige gebruiksvriendelijkheid heeft een website geen bestaansrecht. Gebruiksvriendelijk is een belangrijke bepaler hoe lang een bezoeker op een website blijft. Kan een bezoeker zijn weg niet vinden, dan is deze snel vertrokken en daarmee daalt ook tegelijkertijd de waarde van de website. Tegenwoordig krijgen steeds meer sites een Web 2.0 uiterlijk met lijntjes, balkjes, lijstjes, linkjes, tabjes, tagclouds, drop down menuutjes. Rechttoe rechtaan communicatie en interaction design wordt daarbij soms gewoon vergeten.

Ook het design van de website is niet onbelangrijk. Het oog wil immers ook wat…

seo.jpg7. Zoekmachine optimalisatie
Goede domeinnamen zijn geld waard en onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Met een goed domein kun je sneller gevonden worden, maar bezoekers krijgen en meer omzet behalen. Andere belangrijke onderdelen die de waarde van websites bepalen zijn:

• user friendly URL’s
• aantal andere websites dat naar je site verwijst
• titel opgenomen in titelbalk van de browser
• pagerank van de site

8. De potentie om geld te verdienen
Heel belangrijk: de hoeveelheid omzet die door advertenties, betaalde content en betaalde diensten/producten behaald kan worden. Maar deze keer noem ik dit punt als laatste. Om maar aan te geven dat we ons hier niet op blind moeten staren. Begin eerst maar eens met het neerzetten van een goede website. Daarna mag je aan omzet denken…

Oproep
Heb ik nu de wijsheid in pacht? Er zullen vast nog wel veel meer factoren zijn. Ik zou graag samen met de lezers van Frankwatching een definitieve lijst willen maken van factoren die de waarde van de huidige generatie websites bepalen. Misschien kunnen we zelfs een bepaald gewicht aan de factoren geven. Op basis van de reacties en discussie zal ik proberen een nieuwe versie van waardebepalers voor websites te publiceren. Kom maar op zou ik zeggen!

Deze gastcolumn is geschreven door Pascal Selles. Pascal publiceert zelf op Marketingportaal.nl.