Cross Media Café: Radio via mobiel maakt indruk

0

Cross Media CaféDinsdag 13 maart vond het Cross Media Café van iMMovator plaats. In deze derde bijdrage aandacht voor het verhaal van Erik de Zwart. De Zwart is een radiopionier en bekend van o.m. Veronica, TMF, Radio538 de Stichting Nederlandse Top 40. Via Mobilaria is hij bezig met de ontwikkeling van nieuwe radiovormen, waaronder Tunin.fm. Via deze service zijn álle radiostations nu mobiel beluisterbaar.

Het gaat om een toepassing die, zoals De Zwart aangeeft, wat meer sexy is dan wat we eerder die dag hebben gezien. De aanleiding om met een heel nieuw concept te komen was dat commerciële radio nog steeds niet in het hele land te beluisteren is. Ook ontwikkelt de mobiele telefoon zich alsmaar verder: camera, agenda, mp3-speler etc. Mobilaria zag hierin de uitdaging om radio via de mobiele telefoon te gaan regelen: de mobiel dus ook als digitale tuner. Digitale distributie zorgt bovendien voor een hogere kwaliteit en maakt 1-op-1 contact met de luisteraar mogelijk.

Erik de Zwart

De Zwart duikt vervolgens in de cijfers. Er zijn 36 miljoen analoge radiotoestellen in gebruik, dat zijn er zo’n 6 per huishouden. Digitalisering betekent in feite een complete vervangingsmarkt. Young Votes heeft onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat het merendeel van de jongeren (60%) multimedia op mobiel wil en dat weer 60% van die jongeren bereid is om daarvoor ook te betalen.

Radiostations zijn op dit moment al via GPRS te ontvangen, met een kleine camera in de hand demonstreert hij vervolgens de werking van tunin.fm zoals de nieuwe service heet. Er komt een luid en duidelijk signaal door en op het scherm van de mobiele telefoon zien we onder meer een tickertape waarin je kunt zien welk nummer er op dat moment draait. Er kan ook een afbeelding gekoppeld worden aan een song die gedraaid wordt.

Interessant is bovendien dat een radiostation via de service ook interactief kan worden, bijvoorbeeld dat luisteraars meteen naar de Top 40 ringtones site kunnen doorklikken. TMF radio, Radio Digitaal, 3FM, 538, DeepFM en zelfs QMusic KROQ uit Los Angeles komen achtereenvolgens in prima kwaliteit voorbij (beluister het zelf via de podcast die van deze presentatie is gemaakt!). Via tunin.fm kun je momenteel al naar 129 stations luisteren (zie top 10). Je kunt als luisteraar ook kiezen op genre, zoals reggae, R&B, rock, klassiek (Classic FM) en various (wat daar achter zit laat zich raden…).

Volgens Erik de Zwart gaat het hier om een simpele methode voor de consument om overal naar digitale radio te kunnen luisteren. Er is ook een cradle waarin je je telefoon kunt zetten en die dan tegelijk ook de radio voor thuis kan zijn. Het apparaat is gemakkelijk overal mee naar toe te nemen en als radio te gebruiken. Er zijn allerlei mogelijkheden, nieuws, combinaties van geluid en beeld (soort video podcast streaming etc.). “Willem van Kooten zei het 20 jaar geleden al: iedereen zou zijn eigen radiostation moeten hebben.” Erik de Zwart ziet radiovormen ontstaan waarbij je een combinatie maakt van bijvoorbeeld Edwin Evers, Giel Beelen en je eigen ’80 en ’90 collectie.
Erik de Zwart

Elk station kan nu al via internet doorgegeven worden, maar voor een radiostation is natuurlijk vooral de interactiviteit interessant. Daarover is Mobilaria met onder meer de publieke omroep in gesprek. Verder is men op zoek naar een telco die de service via een flatfee abonnement (momenteel via T-mobile voor € 9,50 per maand) aanbiedt. Volgens De Zwart moet het via bundels aaangeboden worden, dan wordt het pas voor iedereen toegankelijk. Het is daarmee dus wel een dienst waar je als luisteraar een kleine vergoeding voor moet betalen.

Uit de zaal komt een vraag of er een Windows client komt, De Zwart geeft aan dat deze er inderdaad aankomt. Iemand anders vraagt zich af of er geen congestie in het netwerk komt, kan het telecom netwerk door de omroeptoepassing niet vastlopen. “Het is maar 24 kilobit wat hier gebeurt, bij T-Mobile flatfee gaat het om 64 kbit bandbreedte, slechts een deel wordt hier dus maar door in beslag genomen. Bovendien gaat niet iedereen tegelijk luisteren” aldus de Zwart. Hij besluit met te zeggen dat tunin.fm momenteel zo’n 2500 luisteraars heeft.

Audiobestand van deze sessie via iMMovator site