Online marketing

Branding & time spending: Web 2.0 rukt op

0

Google bramd 2006Uit onderzoek van Compete.com komt dat de Top 20 van meest bezochte internetdomeinen samen bijna de helft van de online tijd van internetgebruikers opslokken. In die Top 20 inmiddels volop Web 2.0 sites. Dat dit niet zonder gevolg is blijkt uit het onderzoek dat Brandchannel jaarlijks uitvoert naar sterke merken. Google is voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot het top brand en Web 2.0 sites YouTube en Wikipedia stormen de top 5 binnen.

Tijd is een schaars goed en die proberen we met z´n allen dan ook zo slim mogelijk te benutten. Er zitten maar 24 uur in een dag en zoals bekend speelt internet binnen die 24 uur een steeds grotere rol. En ook internettijd kun je maar beter slim besteden. Interessant daarbij is om eens te kijken wat we met z´n allen online interessant en relevant vinden. Welke websites slagen er het best in om onze aandacht te krijgen? Hier recent (december 2006) Amerikaans cijfermateriaal (bron: Compete.com).

Spending time

Enkele observaties:

  • Slechts 20 domeinen pakken nu al een aandeel van maar liefst 39% van alle tijd die online wordt doorgebracht.
  • Slechts 2,1% van de tijd wordt op Google.com (inclusief subdomeinen) doorgebracht. Een zoekmachine is een plek waar je wel vaak komt, maar geen plek waar je veel van je online tijd doorbrengt. Ook Google en YouTube bij elkaar komen maar op 2,7%, terwijl eBay bijvoorbeeld op 3,7% komt. In Nederland zal dat niet anders zijn: Google en ook Startpagina hebben veel bezoekers, maar de tijdsbesteding op Marktplaats en (in mindere mate) Speurders.nl zal vele malen groter zijn.
  • Absolute koploper is Myspace.com dat bijna 12% van de tijd opslokt, maar ook de sterke portalformule van Yahoo.com doet het nog steeds uitstekend met 8,5%. In Nederland is de portal van MSN erg sterk en lijken Hyves en Weblog.nl (die allebei qua bezoek momenteel spectaculair groeien) een mooie toekomst tegemoet te gaan.
  • Verrassend, maar misschien ook weer niet, is de aanwezigheid van AdultFriendFinder.com (“‘s-werelds grootste website voor Sex & Swinger contactadvertenties”) in de Top 20. Dat betekent dat in Nederland bezoekers relatief veel tijd op sites als Relatieplanet, Lexa, Sugababes en CU2 doorbrengen (zie Top 10 Contact, chat en dating).

Een aantal van deze sites slaagt er in de VS in om dit succes en dringt nu door tot de hoogste regionen van de meest populaire brands. Zoals elk jaar heeft ook dit jaar Brandchannel.com haar lezers laten stemmen voor de Readers’ Choice Award. En ook hier – behalve Google – een hoge Web 2.0 factor. YouTube (na Apple op een 3e plaats) en Wikipedia (op 40 zijn twee brands die bestaan van user-created content en vorig jaar nog helemaal niet in de lange lijst voorkwamen.

Global top brands

Opvallend ook de aanhoudend hoge positie van Skype (7), al is die wat minder hoog dan vorig jaar (3). eBay staat in de wereldwijde lijst op een verdienstelijke 28e en MySpace op een 72e plaats (in de VS zelfs al op een 15e plaats).

Een andere kijk geeft onderstaand overzicht waarin de populairste brands naar herkomst (werelddeel) zijn gesorteerd.

worldwide.jpg

Het indrukwekkende debuut van YouTube en Wikipedia is wederom een indicatie van de groeiende invloed van online brands die gebruik maken van user generated content. Uiteraard is zo’n onderzoek geen graadmeter van de waarde in het economische verkeer van een brand, dan zou Coca Cola zonder twijfel bovenaan staan.

Consumenten die enthousiast gebruik maken van en oordelen over nieuwe brands als Apple, YouTube en Wikipedia waar ze zelf aan mee kunnen bouwen en/of zich goed mee kunnen identificeren. En oudere brands als Volkswagen, BMW, CNN, BBC en het Rode Kruis die in de loop der jaren wegzakken of soms zelfs uit de lijst zijn verdwenen. Maar ook (oudere) merken als Nokia, H&M, Sony en Puma die zich goed handhaven of flink aan het klimmen zijn doordat ze erin slagen om dicht op hun klanten te blijven zitten.

De waarde van merken lijkt minder voorspelbaar dan ooit tevoren. Branding 2.0? Wie zal het zeggen. De invloed van zaken als customizing, personalisatie en participatie is in elk geval groter dan ooit. Het web vormt het speelveld waarop het spel gespeeld wordt en we spelen er volgens de spelregels van Web 2.0. En laten we niet vergeten dat niet alle nieuwe spelers uitgroeien tot sterren.