Google nu ook in krantenadvertenties

0

[[image:googleprint.jpg::right:1]]Nog deze maand zal Google in de VS ook krantenadvertenties gaan verkopen. Daarbij wordt gebruik van dezelfde tool en hetzelfde biedingsmechanisme dat nu ook al voor online advertenties wordt ingezet. Google heeft daarmee een belangrijke volgende stap gezet op weg naar haar lange termijndoelstelling om één geïntegreerde omgeving aan te bieden waar adverteerders voor al hun advertenties in alle media terecht kunnen.

Kranten komen daarmee in dubio te staan: gaan ze met Google in zee en halen ze daarmee soms het paard van Troje in huis? Google heeft de ambitie om (in eerste instantie) vooral MKB-ers en webwinkeliers te verleiden om ook in kranten te gaan adverteren, dit in de vorm van advertenties van maximaal een kwart pagina. Typisch een geval van The Long Tail, inderdaad. Dat wenkend perspectief van nieuwe adverteerders heeft veel Amerikaanse dagbladuitgevers doen besluiten toch in te stappen en vanaf eind deze maand drie maanden lang mee te draaien. Ook veel van de grote krantenjongens doen mee, op de lijst staan onder meer GannettTribune CompanyThe New York Times Company, Washington Post Company en Hearst.

[[image:tom_copy1.jpg::center:1]]

Volgens Tom Phillips (foto), verantwoordelijk voor print bij Google, is Google geïnteresseerd in de (Amerikaanse) markt, waar jaarlijks $ 48 miljard besteed wordt aan krantenadvertenties. "Print adds value the Internet doesn’t have," aldus Phillips. In eerste instantie zullen er 100 adverteerders gaan meedoen en zal Google gedurende de testperiode (3 maanden) er niks mee verdienen. Maar na de definitieve lancering, ergens volgend jaar, zal Google een deel van de advertentieinkomsten zelf houden. Voor internetadvertenties steekt Google op dit moment zo'n 20% van de inkomsten in haar zak.

Voordelen voor de kranten zijn, behalve het aanboren van een nieuw doelgroep (MKB-ers en webwinkeliers), onder meer dat bestaande Google klanten (AdWords-adverteerders) met hun bestaande account ook in print gaan adverteren, dat deze adverteerders volgens bekende self service principe gaan werken, dat er rond nog beschikbare advertentieruimte meer transparantie ontstaat en dat het percentage niet verkochte (of met house banners gevulde) advertentieruimte zal gaan afnemen.

[[image:publicationsads.jpg::right:1]]Het lijkt voor de hand liggend dat advertentieruimte beter verkocht zal worden. Maar vermoedelijk zal er – door de grotere transparantie – ook druk op de tarieven ontstaan. Te verwachten is ook dat Google binnen afzienbare tijd ook op zoek zal gaan naar het grotere werk (bijv. paginagrote advertenties). Radio en tv stonden al op het lijstje, zo kocht men in januari van dit jaar dMarc (radio) en recent YouTube (waarmee ook video en tv-advertenties in beeld komen). Na eerdere experimenten met adverteren in tijdschriften kwam Google tot de conclusie dat het organiseren van advertenties in laag-frequente media vooralsnog niet interessant is. Dus ook direct mail lijkt daarmee vooralsnog buiten schot te blijven. Maar ik kan me wel voorstellen dat het veilen van ruimte in een netwerk voor post (bijvoorbeeld folderverspreiding) weer wel interessant kan zijn. Of gaat Google haar pijlen gaat richten op advertenties in e-mailings?

Menig mediainkoopbureau moet zich nu toch achter de oren gaan krabben. Maar je kunt er natuurlijk ook als kans naar kijken: welke Nederlandse partij (krant, uitgever etc) durft met haar kennis van de Nederlandse reclamemarkt – samen met Google – dit deel te gaan organiseren. Of gaan we met z'n allen gewoon lekker afwachten?

Meer achtergronden: