Google Notebook: mijn nieuwe notitieblokje
[[image:notebook.jpg::right:1]]Als je op je internet bezig bent, dan wordt je al snel overvoerd met allerlei informatie. Er komen zoveel interessante dingen voorbij "waar je ooit nog wat mee wil, maar waar je nu even geen tijd voor hebt". Sinds een jaar of twee probeer ik hier anders mee om te gaan en maak ik steeds meer notities digitaal in Evernote. Met het zojuist gelanceerde Google Notebook ontstaat er een hele nieuwe wereld van mogelijkheden. Al zweren anderen bij het alternatief Clipmarks.
Wat het mij om gaat is dat ik het steeds handiger ben gaan vinden om persoonlijke acties, ideeën en aantekeningen digitaal vast te leggen. Soms kleine praktische dingen, soms het grotere werk, bijvoorbeeld de voorbereiding van een omvangrijk artikel. Ik gebruik dit digitaal noteren als een vorm van efficiënter met mijn tijd omgaan en probeer zo zaken effectiever organiseren. Oftewel: hoe kun je je things to do nog slimmer organiseren?
[[image:evernote.jpg::right:0]]Evernote ben ik in de loop der tijd steeds meer gaan waarderen. Het biedt je de mogelijkheid om tekstfragmenten, aantekeningen, artikelen, berichten en ga zo maar door snel in te voeren, op te slaan en te rubriceren. Vooral het indelen in rubriekjes vind ik daarbij een erg belangrijke functionaliteit. Maar aan het programma kleven wat nadelen: je hebt het alleen lokaal beschikbaar, de user interface is niet echt 'je van het' en je kunt de inhoud niet met anderen delen.
Ik was dan ook blij verrast toen ik enkele dagen geleden voor het eerst hoorde van het nieuw gelanceerde Google Notebook. Een programma waarmee je in feite vergelijkbare zaken kunt. Maar met een – vind ik – veel simpelere interface en daarmee potentieel krachtiger. Met het gigantische voordeel dat zaken weer helemaal webbased zijn en je er overal bij kunt. En met de mogelijkheid om je aantekeningen publiek te maken, al zou ik dat graag op een andere manier willen regelen, bijvoorbeeld per rubriek met – behalve de keuze privë of publiek – ook autorisatiemogelijkheden per persoon.
[[image:notebookfw.jpg::center:1]]
In de reacties elders op de lancering van Google Notebook wordt veel de vergelijking gemaakt met Clipmarks, zie bijvoorbeeld BlueAce. TechCrunch mist bij Google Notebook de mogelijkheid om tags te gebruiken. Ook de vergelijking met del.icio.us wordt af en toe gemaakt, zie bijvoorbeeld Dan Kamminga. Steve Rubel vind het maar niks dat er een plug in nodig is voor Google Notebook. Robbert Hoeffnagel mist de export- en importmogelijkheden.
[[image:clipmarks.jpg::center:0]]
Ik denk dat de kracht van Google Notebook zal blijken te zijn dat de toepassing zo simpel en intuïtief is. De kracht van de eenvoud dus. Daarnaast verwacht ik in de toekomst dat de combinatie met andere tools als Gmail en Google Calendar vruchten gaat afwerpen en gebrukers gewoon vanuit het gemak geleidelijk aan verleid zullen worden. Verder hebben tools als Clipmarks en zeker ook del.icio.us ook voor een deel een andere ambitie, ze zijj veel meer gericht op het social element. Niet iedereen heeft echter de behoefte om alles met iedereen te delen, soms werkt het juist beter om de beslotenheid of het persoonljike karakter van een toepassing te benadrukken.
Ik ben het eens met de mensen die vinden dat er nu nog allerlei zaken ontbreken. Maar Gmail heeft aangetoond dat het veel beter werkt als je klein begint en de gebruikers af en toe verrast met weer een mooie nieuwe functionaliteit. Zo ben ik bijvoorbeeld wildenthousiast over de manier waarop Google Talk en Gmail recent met elkaar gecombineerd zijn. Google Notebook wordt na Google zoeken, Gmail en Google Talk mijn vierde Google killer app. De vierde tool uit de Google familie die ik vanaf nu dagelijks ga gebruiken. Al ga ik de komende dagen ook Clipmarks zeker nog even uitproberen.
Wie biedt er meer?